reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

idac za waszym przykładem podałam dzis małej na śniadanko kanapeczki z masłem i poledwicą z piersi indyka- ślicznie wszysto zjadła i popiła herbatka rumiankową

karoo- u nas z obiadkami tez ostatnio cos sie skiepściło... jeść w sumie je, ale nie w takich ilościach co kiedyś...

siluniu- nie martw sie, zuzu wcześniej czy później napewno zacznie jeść... w pewnym momencie mleczko przestanie jej wystarczać i sama zacznie sie upominać o cos solidniejszego!!! koleżanka mojej szwagierki ma córcie - dziewczynka jest z maja i też dopiero od niedawna wcina warzywa i mięsko, wcześniej mowy o tym nie było... i ta biedna dziewczyna tak tym stresowała i jak się okazało - niepotrzebnie...

reklama
Silunia, tak jak dziewczyny juz napisaly - nic sie nie martw! Predzej czy pozniej Zuzu zacznie wcinac wszystko! Gdyby byla glodna to na pewno zaczelaby sie upominac o jedzonko. Zdrowo wyglada :-) wiec na pewno to co je w zupelnosci jej wystarcza.

A ja Sarze zrobilam wczoraj Misiowy Ogrodek z pokrojona drobniutko poledwiczka drobiowa - wciela migiem.
A na obiad zjadla sloiczek pow. 12 mies. - z ryba - byly troche duze kawalki, wiec jej wieksza czesc dania przetarlam i tez wciela, chociaz na poczatku sie troche krzywila, bo smak inny niz dotychczas :-) (taki tranowy ;-) )

ja to Wam zazdroszcze ze dzieciaczki jedza gotowane przez Was dania to moja to ani mysli jak jej robi i wymyslam rozne roznosci to max 3 lyzeczki zje wczoraj twarozek z truskawami nie dobry ziemniak plus marchewka z kotlecikami z koperkiem i jajkiem nie tknela nawet :no::no:

ja to Wam zazdroszcze ze dzieciaczki jedza gotowane przez Was dania to moja to ani mysli jak jej robi i wymyslam rozne roznosci to max 3 lyzeczki zje wczoraj twarozek z truskawami nie dobry ziemniak plus marchewka z kotlecikami z koperkiem i jajkiem nie tknela nawet :no::no:
Falbala, moja leci tylko na sloiczkach praktycznie, a takie dodatkowe zarelko to tylko podjada :-) Wyjatkiem sa kanapki z wedlinka, ktore wcina ze ho ho :-D

jak czytam co dajecie swoim maluchom do jedzenia to mu daleko w polu jesteśmy.
chociaż ostatnio daliśmy jej troszke wędzonej ryby(świezutka od znajomego z łowiska, od razu wedzi )i nic jej nie było wiec moze sprobuje dac Ewci gotowaną rybkę z ziemniakami.no i byliśmy na pizzy i dałam jej troche ciasta, było bez mleka tylko z jajkiem ale też nic sie nie stało. jajek jeszcze nie jemy no ale chyba spróbuje kawałeczek jej dac. chleb Ewka wsuwa suchy, masłem jej nie posmaruje bo nie może a takiej wędliny ze sklepu troszkę sie boję.musze poszukac czegoś sojowego do smarowania.
warzywa je wszystkie oprócz selera i pomidorów no i cebuli .

Jagoda tez juz praktycznie je wszystkie warzywa - cebule, pomidorka i selera tez, no, ale pomidor i seler to mocne alergeny, to u Was zrozumiale :-)

U nas truskawki niestety okazały się silnie uczulające... Już dwa tygodnie minęły od kiedy dałam małemu tylko jedną truskawkę na spróbowanie, a wysypka nadal jest, jedynie zbladła...

Dziś testowaliśmy jagody. Mam nadzieję, że one go nie uczulą.
Jak u Was było z jagodami? Były jakieś negatywne reakcje?

Piotrus z owocow niesloiczkowych je tylko banany, jablka i gruszki. Po jagodach sloiczkowych (w deserku z jablkiem) nic mu nie bylo.

reklama
Leika, u nas Jagody jak najbardziej, mala dostala juz jakis czas temu - chyba z 6,5 miesiaca miala jak dostala pierwszy deserek z Jagodami, od tej pory kilka razy jadla i jest super, z truskawkami tez, ostatnio jadla mus truskawkowy z bananem i ani wysypki, ani biegunki, ani niczego.

Sandra, co do warzywek to zalezy - pomidorek parze, obieram ze skorki i daje np jako surowke do obiadu (tak jak dzisiaj), tylko kroje go dosc drobno, no i zazwyczaj pozbywam sie pestek. Jesli chodzi o selera to dostaje go w zupkach i sosikach i wtedy z marchewka i pietruszka - zawsze sos robie sama na warzywkach, nie toleruje kostki rosolowej w ogole. Salatek jeszcze jej nie robilam zadnych, ale skoro zaraz bedziemy mogly podac cale jajko to moze jakas fajna salatke jarzynowa... Zobaczymy w trakcie. Dzisiaj na obiadek byla panga gotowana z sosikiem koperkowym i do tego kus kus i pomidorek - sam bez niczego, tylko ciut posolilam bo mala nie lubi jesc bez soli (niestety)...

Do góry