Co do usg genetycznego, to można robić miedzy 11-13 tc pózniej juz nie widać dobrze przezierności karkowej. I tak jak jedna z Was pisała- usg moze zrobić każdy lekarz, ale nie wszyscy mają do tego odpowiednie uprawnienia. Po badaniu na podstawie wyników, twojego wieku i wywiadu lekarz określa prawdopodobieństwo wystąpienia trzech wad genetycznych podpisuje sie pod wynikiem i podbija pieczątkę z nr uprawnień do tych badań.
Ważne jest zeby badanie wykonywał dobry lekarz, ja kilka razy byłam na takich kursach dla lekarzy (organizują je super specjaliści z Krakowa i zawsze szukają "obiektów" do badań) i na jednym z tych kursów lekarz ginekolog spec usg bada mnie i ocenia organy wewnętrzne dziecka i okazało sie ze polowe pomylił- zamiast nerki mierzył wątrobę itd. Lekarka nadzorująca robiła wielkie oczy i była przerażona co ten koleś wyprawiał (a nie był młodym lekarzem) pózniej mu wszystko pokazywała a ten zaskoczony. [emoji52][emoji52][emoji52][emoji52] nie wyobrażam siebie trafić na takiego lekarza i jeszcze zapłacić za badanie [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]