Powiem jakie jest moje zdanie i mam nadzieję ze nikogo nie obrażę. Mieszkam w domu jednorodzinnym i palimy węglem i miałem.Wielu ludzi nie stać na opalanie gazem czy olejem opałowym nie wspomnę już o energii elektrycznej.Łatwo mówić o ekologii komuś kto mieszka w bloku bo sam nie musi palić ale przecież żeby ogrzać bloki to elektrociepłownie też muszą palić węgiel.Kategorycznie neguję tych co palą śmieci i inne toksyczne materiały ale póki co nie stać nas w Polsce na ekologiczne ogrzewanie.Chyba że rząd będzie dopłacał w co wątpię.Ceny gazu co trochę idą w górę.Jak Putin zakręci kurek to wszyscy pomarzniemy ...Ponadto mamy też innym problem a mianowicie spaliny ze starych samochodów zwłaszcza dieslów. Sprawdźcie jakie są ceny samochodów hybrydowych to na pewno większość z nas nie będzie stać na nowy samochód.W Krakowie latem też mamy smog który właśnie jest spowodowany spalinami (w lecie przecież nikt nie ogrzewa w piecach). Problem jest bardziej złożony niż nam się wszystkim wydaje.I nie tylko w Polsce.Pojawiło się jakieś dziwne lobby w mediach co człowiek włączy telewizor to ciągle to samo SMOG. Tak było od lat tylko dopiero teraz niektórzy zdali sobie z tego sprawę i podnoszą larum. To może wybudujmy elektrownie atomowe bo będzie bardziej ekologicznie.Ludzie chcą stawiać wiatraki to im też zabraniają.Tak źle tak niedobrze. Myślimy nad zmianą ogrzewania na gazowe ale to jest tylko kropla w morzu wiekszość nie bedzie na to stać.
Mieszkam w domu jednorodzinnym. Dobrze mi sie mówi, bo wybudowany 6 lat temu wiec tez ocieplony i dostosowany do ogrzewania gazowego. Gaz jest drogi, zgadzam sie. A rząd ani mysli znieść czy obniżyć akcyzy, ani wesprzeć wydobycie naszego łupkowego.
W domu mamy temp 20st, teściowa łapie sie za głowę, że zimno, bo u nich 23-24 (opalają węglem) powietrze suche aż nos boli. Twierdzą że jakby mieli ogrzewać gazem (jeden rok tak robili) to by albo wydali fortunę albo zamarzli. My nie zamarzamy, chodzimy w długich rękawach, oni chodzą w krótkich czy lato czy zima. Czasem wystarczy tylko mniej grzać a koszty byłyby podobne.
Co do elektrociepłowni to mam nadzieję że to tylko nie teoria, ale maja dobre filtry na kominach wiec tak nue zanieczyszczają. Zreszta jestem dużą zwolenniczką elektrowni atomowych i wiatrowych ale w Pl to ciagle temat tabu jak mówisz.
Samochody..... Eh z chęcią bym wzięła w obronę te diesle, bo nowe z filtrami dpf nieraz lepsze od benzyny, ale znowu Polak potrafi wyciąć, obejść zabezpieczenie. A tak jak piszesz mało kogo stać na nowy samochód, mnóstwo starych kopciuchów jeździ.....
Wydaje mi sie że mamy wielki problem z brakiem wsparcia ze str rzadu i mentalnością Polaków.
Napisane na iPhone w aplikacji
Forum BabyBoom