reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Na jakiej podstawie lekarz "waży" Wasze dzieci?
USG samo liczy czy jakoś na oko po wymiarach?
bo mi powiedział ,że USG nie ma wagi tylko podają ją na podstawie tygodni ciąży orientacyjnie.
Jak to u Was jest?
Usg liczy z obwodu główki, brzuszka i długości kości udowej z tego co pamiętam.

Trzymam kciuki za wasze maluszki. U mnie też są rozbieżności między czesciami ciała, brzuszek cały czas do przodu wychodzi. Wszystko nam się porównuje, ale jak lekarze chcą robić dodatkowe badania to niech robią, nie zaszkodzi, a jak coś to w porę wylapia i będzie można reagować.

m3sxyx8dzur8ghzn.png

reklama
Usg liczy z obwodu główki, brzuszka i długości kości udowej z tego co pamiętam.

Trzymam kciuki za wasze maluszki. U mnie też są rozbieżności między czesciami ciała, brzuszek cały czas do przodu wychodzi. Wszystko nam się porównuje, ale jak lekarze chcą robić dodatkowe badania to niech robią, nie zaszkodzi, a jak coś to w porę wylapia i będzie można reagować.

m3sxyx8dzur8ghzn.png

No mojego lekarza zaniepokoiło to, że brzuszek spadł z siatki :/ ale też nie straszył niewiadomo czym, tylko skierował tam, gdzie w razie "w" coś wyłapią. Ja staram się nie martwić na zapas, liczę, że jutro na dokładniejszym sprzęcie wyjdzie, że jest ok - lub, że nie jest tak źle i wcale nie będę musiała leżeć tam

7u223e3kwboc3bjp.png

Oh mój Boże co się dzieje z tymi naszymi maluchami? Raptem przestali im się chce rosnąć? Trzymam za was dziewczyny kciuki!!!
Wionatq jak tam po obchodzie? Dowiedzialas się czegoś nowego?

Vanilia a czujesz ze jest maluszek nisko?ja też czasami mam wrażenie ze az mi w pochwie gmera i teraz sama się obawiam. Wizyta za tydzień!

My dzisiaj z m. podpisaliśmy umowę przedwstępna kupna mieszkania. Duży krok dla nas a nadal nie wiem czy dobrze zrobiłam. Oboje trzymamy się narazie trochę na dystans. Mam nadzieje ze z czasem znowu się do siebie zblizymy

Przyszedł jakiś młody laluś teraz wieczorem "wypachniony" że 15 minut po wyjściu było go jeszcze czuć u nawet położna nie zdążyła mu powiedzieć czemu tu leżę spytał czy ruchy czuje wyraźnie i tyle w temacie :confused: jutro rano będzie taki porządny to może się czegoś dowiem ale ten to chyba tak tylko był żeby nie było że go nie było i o.

Niecałe 2tyg. ale bardziej nie chodzi, że mniejszy tylko, że spadł z siatki brzuszek

7u223e3kwboc3bjp.png
Może lekarz poprostu źle zmierzył albo rzeczywiście jego sprzęt jest średni z tąd te różnice. Oby wszystko było dobrze i żeby to były tylko błedy w pomiarach. Daj znać jak coś się dowiesz jutro. :***
Moja ma wszystkie wymiary na swój tydzień tylko główke ma 2 tyg mniejszą, ale syn tak samo miał i ma do tej pory że waga i wzrost 97 centyl a główka 50 ,ale widać taki urok.

A tak w ogóle to lekarz wpisał mi w kartę ciąży 29/30 tc a jestem w połowie 29. Dlaczego tak do przodu? Zauważyłam dopiero w domu,że tak jest.
Zawsze tak piszą. Jesteś np w 29 i 3 dni to piszą 29/30 bo teoretycznie to już 30 tydzień.
A USG samo wylicza wagę dziecka na podstawie obwodu główki , obwodu brzucha,długości kości udowej i i wymiaru dwuciemieniowego główi. :)

Justyna właśnie czułam że jest bardzo nisko, strasznie na pęcherz ciśnie. Czasem mam wrażenie że mam ją między nogami i jak kaczka chodzę, ale jakoś nie pamietalam jak było w pierwszej ciąży i myślałam że normalne. Tak mocno uciska szyjke i srom że aż żylaki mi wyszły tu na " wejściu " [emoji27]

thgfikgneziy9g6d.png

My po wizycie , Wiktoria waży ok. 1650g (30t i 3d) .Wszystie narządy,przepływy w porządku.Szyjka też dobrze bo 3,4cm. Mała ziewała i machała na usg ,cudny widok :)
Ponoć nie będzie taka duża jak synek ,więc lepiej dla mnie ;)
Mam 1kg na plusie od poprzedniej wizyty. Więc jak naraze tylko się cieszyć bo wszystko jjest ak się należy :)

My po wizycie , Wiktoria waży ok. 1650g (30t i 3d) .Wszystie narządy,przepływy w porządku.Szyjka też dobrze bo 3,4cm. Mała ziewała i machała na usg ,cudny widok :)
Ponoć nie będzie taka duża jak synek ,więc lepiej dla mnie ;)
Mam 1kg na plusie od poprzedniej wizyty. Więc jak naraze tylko się cieszyć bo wszystko jjest ak się należy :)

No i to są dobre wieści!

Ja mam 2kg na plus od ostatniej wizyty, co dało wynik taki, jak w dniu porodu starszaka [emoji33]

7u223e3kwboc3bjp.png

Justyna właśnie czułam że jest bardzo nisko, strasznie na pęcherz ciśnie. Czasem mam wrażenie że mam ją między nogami i jak kaczka chodzę, ale jakoś nie pamietalam jak było w pierwszej ciąży i myślałam że normalne. Tak mocno uciska szyjke i srom że aż żylaki mi wyszły tu na " wejściu " [emoji27]

thgfikgneziy9g6d.png
Kurczę to u mnie jest podobnie..czuje czasem taki ucisk na spojeniu i czuje ze dziecko jest na samym dole..Wizyta dopiero w przyszłym tygodniu ale jestem zaniepokojona zwlaszcza ze mialam 4tyg.przerwy i nie wiem czy dziecko prawidłowo przybiera.Troche mnie dziewczyny wystraszyły.

Kurczę to u mnie jest podobnie..czuje czasem taki ucisk na spojeniu i czuje ze dziecko jest na samym dole..Wizyta dopiero w przyszłym tygodniu ale jestem zaniepokojona zwlaszcza ze mialam 4tyg.przerwy i nie wiem czy dziecko prawidłowo przybiera.Troche mnie dziewczyny wystraszyły.
Kochana bd i jest dobrze. Po to robi sie usg do 32tyg zeby moc dzialac w razie czego [emoji4] bez stresu .

reklama
Do góry