reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przestawić dziecko na butle, pomocy..

Witam..
Moja córka za tydzień kończy 5 miesięcy i próbuje ją przestawić na butle niestety bez skutku, trwa to już około miesiąc.. Próbowałam już chyba wszystkie możliwe butelki, smoczki i różne rodzaje mleka, z łyżeczki też nie chce. Może macie jakieś sposoby? Byłabym bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź

reklama
Witam..
Moja córka za tydzień kończy 5 miesięcy i próbuje ją przestawić na butle niestety bez skutku, trwa to już około miesiąc.. Próbowałam już chyba wszystkie możliwe butelki, smoczki i różne rodzaje mleka, z łyżeczki też nie chce. Może macie jakieś sposoby? Byłabym bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź
Ja bym jeszcze spróbowała zostawić małą na czas karmienia z tatą (babcią czy ciocią) i niech ktoś inny próbuje ją nakarmić. Ty kojarzysz się dziecku z kp- wiec chce od Ciebie pierś. A od taty może zaakceptuje butelkę.

A można wiedzieć dlaczego tak szybko?:-)
Mój to samo ma 11 miesięcy butelki i smoczka nie ruszy:-)
Co prawda w nocy się budzi bo w dzień ma już długie przerwy od KP ale nie da się go przekonać:p
Jak pije to z kubka albo prosto z butelki a jak chce mleko to musi być mama :p

Ja bym jeszcze spróbowała zostawić małą na czas karmienia z tatą (babcią czy ciocią) i niech ktoś inny próbuje ją nakarmić. Ty kojarzysz się dziecku z kp- wiec chce od Ciebie pierś. A od taty może zaakceptuje butelkę.

Dziękuję za odpowiedź, aczkolwiek tata i ciocia też próbowali

Co prawda w nocy się budzi bo w dzień ma już długie przerwy od KP ale nie da się go przekonać:p

Głównie dlatego, że nie najada się (bynajmniej tak mi się wydaje). Nie mam jeszcze doświadczenia, to jest moje pierwsze dziecko. Wiem tyle co przeczytam i to co mi intuicja podpowiada
Z jedzeniem jest tak, że w ciągu dnia zje i na około dwie godziny jest najedzona ale za to w nocy budzi się co około godziny, czasem dwóch do jedzenia i dopiero mniej więcej o 4 je ostani raz i śpi do 8. Tak jest już jakiegoś czasu, wcześniej zasypiala po 21 i spała do 7 w tym budziła się tylko raz o godz 3.

Głównie dlatego, że nie najada się (bynajmniej tak mi się wydaje). Nie mam jeszcze doświadczenia, to jest moje pierwsze dziecko. Wiem tyle co przeczytam i to co mi intuicja podpowiada
Z jedzeniem jest tak, że w ciągu dnia zje i na około dwie godziny jest najedzona ale za to w nocy budzi się co około godziny, czasem dwóch do jedzenia i dopiero mniej więcej o 4 je ostani raz i śpi do 8. Tak jest już jakiegoś czasu, wcześniej zasypiala po 21 i spała do 7 w tym budziła się tylko raz o godz 3.

A druga sprawa to bardzo długo ssie pierś, przed

A druga sprawa to chodzi o czas karmienia, przeważnie jest to około 1.5 h.

Polecam Ci blog hafija nie ma czegoś takiego ze dziecko się nie najadą.
Dzieci na piersi tak mają.
Gdyby jadła godzinę to by pękła.
Dzieci jedzą zazwyczaj 5.10 min reszta to chcą być przy mamie
Dziecko też jak ma skoki rozwojowe to chce być przy piersi.
Mleko mamy zawsze jest wartościowe bo dostosowuje się do potrzeb dziecka
Nie niszcz sobie laktacji butelka naprawdę.
Masz prawo nie wiedzieć to Twoje 1 dziecko ale poczytaj jej blog dużo mam uratowala ratuje w kp mega ten blog jest :)
Tak samo noworodki to nie jest tak ze jak maluch wisi to jest głodny to potrzeba ssania i bliskości.
Fajna jest teoria 4 trymestru:-)
Ona trwa do 6 miesiąca a czasem dłużej.
Później jak zacznie jeść inne rzeczy zacznie raczkowac to inaczej będzie skupi uwagę na czymś innym :-)
Nocne karmienia są ważne
A powiem CI ze mój synek w dzień ma przerwy spore ale w nocy się budzi i czasem zje i idzie dalej spać a czasem dyda jak smoczka jak zabiorę to się denerwuje :)
Raz mu zrobiłam kasze jak jeszcze butle tolerowal obudził się po po pół h i tak musiał dostać piers także u mnie teoria że butelka to będzie spał się nie sprawdziła.
Ba nawet jak zje solidna kolacje też się budzi i tak
Widocznie ma taką potrzebę i tyle
A butla w teorii porostu zapycha.
Jak to kiedyś mi położna powiedziała butla to kebab mleko mamy to sałatka:-)
Delikatne lekkostrawne ma zdolnosci przyswajac sie w całości
Mojej znajomej córeczka do 3 miesiąca wisiała non stop teraz je co 4 godziny śpi całe noce
Synek drugiej budził się co pół h
Butelka rowniez go nie zadowalala
Także polecam blog hafija naprawdę mega babka a mleko masz na pewno super:*
Z resztą na butli dzieci też się budzą a niektore kp spia pol nocy albo cala zależy od dziecka
Pamiętaj że pierś daje się na żądanie.
I dziecko też się napaja piersią.
Przybiera moczy pieluszki kupki robi znaczy że wszystko ok
Wiem że te nocne wstawiania są męczące ale takie uroki macierzyństwa
Ja nie zabiorę bo chce kp i widzę że mały też jeszcze nie chce zrezygnować
Także jak masz fb to wejdź na Hafija ale jak nie masz to też możesz w Google :)

Ostatnia edycja:
To jest normalne zachowanie dziecka i tym bardziej na piersi :-)
Co drugie tak ma a co dwie h w nocy to uwierz mi ze jeszcze nie jest tak często:p
A przestawisz i dalej się będzie budzić i będziesz musiała wstawać latać robić butelki nie wyobrazam sobie tego w nocy: hehe
Ale się rozpisalam
Jakby się nie najadala to by Ci np nie spała później w takich odstępach rano
Porostu tak ma
Mam nadzieję że choć trochę pomogłam:*

Gdy ja przeszlam na butelke (7 mcy) , corka WCALE NIE PRZESTALA budzic sie w nocy i domagac jedzenia/picia/ przytulenia. To nie od tego zalezy. Masz malego przytulaska i pogodz sie z tym ;) . Zmiana piersi na butelke nic ci nie da ;) - tylko, jak ktos napisal, bedziesz musial w nocy przygotowywac butelki :p

reklama
Aha rozumiem..
Naturalne mleko jest lekko strawne, myślałam, że jak podam jej butle to się po prostu najje i nie chciałam, żeby się męczyla tylko wyspala.
Dzięki dziewczyny za odpowiedź

Do góry