reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Krzywa cukrowa

werka921

Fanka BB :)
Miasto
Bydgoszcz
Hej.
Byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej u ginekologa i zostałam skierowana do diabetologa.
Czytałam o krzywej cukrowej i generalnie wszędzie piszą, że są wykonywane pomiary na czczo i po 2h.
Ja miałam wykonywane pomiary na czczo, po godzinie od podania glukozy i po kolejnej godzinie.
Glukoza na czczo i po 120min. Jest w normie. Natomiast po 60min. Powinna być poniżej 10, ja mam za wysoką.
O co tu chodzi, dlaczego 3pomiary? Tez tak miałyście?
Gdzie nie czytam to sprawdzają na czczo i po 120min...
Oczywiście jestem juz umówiona do diabetologa, tylko pytam :)
1519991101-fc74f8ea5792f353-aaaaaa.jpeg

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Rozwiązanie
Aaaa to nawet nie wiedziałam [emoji23]. No właśnie chyba się wkoncu wybiorę chociaż nie powiem mam stres ,czy ta wstrętna cukrzyca poszła czy nie . Chociaż jak w domu mierze glukometrem to niby jest ok

3i49px9i0zyc0xeb.png
reklama
A ja mam pytanie. Czytałam, że jakaś infekcja może wpłynąć na wyniki cukru.
W dzień pobrania (ten poniedziałek) czułam się jakbym miała być chora (tylko sęk w tym, że nie wiem czy z niewyspania czy ze zbliżającej się choroby).
Czy jeśli byłabym podziębiona to faktycznie mogę mieć wyniki inne? I jeśli tak to w którą stronę?
Ale wydaje mi się, że jeśli byłyby jakieś zafałszowane przez to to byłyby wszystkie, a nie jeden...
Tak, infekcja jak najbardziej mogła mieć wpływ i zafałszować wyniki. Raczejwłaśnie w tą drugą stronę czyli stwierdzającą cukrzycę.

Dla mnie ten wynik jest dziwny, aż spojrzałam na mój stary, ma dobre 5 lat, ale przy obciążeniu glukozą 75g krew pobierali mi po 2 godzinach i w obu badaniach są podane normy. I mam podane w mg/dl, dla normalnego człowieka wynik w masie molowej jest trochę "czarodziejski".

Zarówno 4 lata temu jak i teraz miałam obciążenie 3 punktowe. Pierwsza ciąża z cc od 20tc, druga od samego początku, obciążenie w 8tc. Dasz radę, cukrzyca jest upierdliwa ale ma też swoje plusy i da się z nią żyć. Powodzenia i nie wmawiaj sobie, że może to pomyłka. Obciążenie powtórne można zrobić dopiero po pół roku od osttatniego badania.

reklama
Do góry