reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Tak :) jeśli na drugie bądź kolejne dziecko to nic oprócz wniosku i aktu urodzenia Ci nie trzeba. Jak pierwsze to ja do mops zanosilam krerokopie umów z pracy, pit (teraz będzie za 2017 rok), akt urodzenia i wniosek. Z tym że wszystkie ksero dla nich, a oryginały do wglądu.
Na drugie więc dobrze bo nie będzie trzeba masy papierów. Jeszcze właśnie muszę wyrobić sobie profil zaufany żeby zgłoszenie do usc też zrobić przez internet.

A ja dziewczyny od kilku dni mam porąbane sny, czytałam że to może być objaw jakiś obaw związanych z porodem i nowym członkiem rodziny. Dzisiaj mi się śniło że jak się urodził synek to się pokłóciłam z mężem bo zarejestrowałam syna jako Mikołaj a nie Olek i się upierałam że tak się umawialiśmy.
Już mi się też śniło kilka razy że rodziłam w dziwnych miejscach tzn. w autobusie, pociągu czy parku.

No a dzisiaj na Mazurach się pogoda popslula także kiszka. Ale jeszcze 2 dni i wyjeżdżamy i w niedzielę będziemy w domu.

reklama
Dzięki Dziewczyny,widzę,że wszystkie nas to powoli dopada. Serio się przestraszylam. Mierzylam odległości i były nieregularne mocno. Przez chwilę co 2 min. Wypiłem dwie podwójne melisy, wzięłam magnez, 4 nospa, w sensie 2 i za 3 h znowu 2. Noc była w miarę spokojna, z jednym mocniejszym skurczem. Więc się wyciszylo. Jadę dziś z moim 3 latkiem do alergologa. Mam nadzieję,że nic po drodze się nie wydarzy.

@Ewka34 trzymam kciuki!

No ja to chyba jednak do terminu donoszę jeszcze te 3 tyg, bo u mnie nic a nic.
Jedynie jak wczoraj za dużo trochę podchodziłam tzn tu do sklepów, tu po schodach do domu x2 i to chyba tak z 5 razy łącznie to wieczorem nagle idąc po kuchni tak jakoś dziwne miałam uczucie tzn niby napieranie na pęcherz, taki dziwny ból jakiś i ja to się śmieje, ze przez to moje latanie i ADHD to nie potrafię poczuć czy to jakiś skurcz, ból czy co xd

Dzień dobry.
Ja właśnie w poradni przyszpitalnej z córkami zobaczyć jak tam po operacji u córy.
Śniło mi się dziś że urodziłam. Dosłownie czułam jak mam maluszka takiego kruchego na rękach... A potem przejrzałam się dokładnie i okazał się dziewczynka:)
Miłego dnia!

Trzymam kciuki za powodzenie ;)

Hah piękny sen :) ja od 2 dni miewam tez sny, nie o maleństwie, tak ogólnie i to mnie dziwi, bo mi się nigdy nic nie śni albo nie pamietam.

Dzień dobry :) ja dziś kontrola u kardiologa po tym holterze. A że młody goraczkuje to mój brat przyjeżdża z nim posiedzieć.
Wczoraj skończyłam robić dzemy morelkowe, a w piątek będę miała kolejne 10 kg moreli i będę robić morele w syropie [emoji7]
Siedzę nad śniadaniem i zaraz idę sprzątać.

Ewą i Mikasa trzymajcie się jeszcze :*Zobacz załącznik 876545

Daj znać jaki wynik, czy wszystko ok z ciśnieniem :)

Oj biedny, to pewnie ta pogoda. Oby szybko wyzdrowiał :) ja taka pogodę to uwielbiam, mimo lekkiej zmuly, ale jest idealnie te 18/20 stopni [emoji170][emoji173]️

Ty to załóż jakiś biznes z tymi wytworami, będziecie bogaczami, serio :D i jeszcze jak sprawia Ci to frajdę to już w ogóle.

Kiedy bierzesz ten papier od ginekologa?
I co na Małą trzeba miec? Akt urodzenia, pesel i wypelnic wnioski czy cos jeszcze ?
Zależy czy pierwsze czy kolejne dziecko :)
Ogólnie to wszystko. Dosłownie.
Akt urodzenia i pesel, wnioski, umowy o pracę i pit (teraz za sierpień jeszcze jak się wniosek składa to za 2016 rok, a za nowy okres który będzie od września czy października dokładnie nie pamiętam za rok 2017). Papier od ginekologa (na becikowe o dodatek do rodzinnego jeśli przysługuje rodzinne).
Chyba że składa się o 500+ na drugie dziecko tylko to tylko wniosek i akt urodzenia z peselem.

Ja po badaniu..
Skurczy na ktg nie bylo.. mala tez malo aktywna,
Wiec tak.. rozwarcia nie mam wiekszego ale mala jest juz w kanale rodnym i to bardzo nisko.. stad moje bole.. powiedzial ze jest w srodku wszystko napiete i wypukle i da sie wyczuc glowke i jeszcze jeden lub kilka takich skurczy jak dzis w nocy i moga puscic wody ;) te bole z podbrzusza prądowe w dol to skurcze..
Mala ma ok 3000g ;) dokladnie jej nie zmierzyl bo jest za nisko juz ;)

Oj. Połowa lipca A u mnie pod górę.
A u was jakie plany na dziś? Też u was całą noc ulewa była?

Ja już tylko odliczam te 3 tygodnie i chce już malutka mieć przy sobie, będę miała zajęcie i w końcu będę codziennie szczęśliwa i uśmiechnięta, bo ostatnio te moje hormony tez dają popalić, zmiany nastroju, krzyczę na mojego itd...
W nocy to nie wiem, bo nawet jak wstaje co 1-2 h na siku to taka jestem zaspana, ze nawet nie zwracam uwagi hah ale od rana ciagle pada i super ;) aż mam ochote dziś dokończyć prasowanie i poczytać nowa książkę :)

reklama
Na drugie więc dobrze bo nie będzie trzeba masy papierów. Jeszcze właśnie muszę wyrobić sobie profil zaufany żeby zgłoszenie do usc też zrobić przez internet.

A ja dziewczyny od kilku dni mam porąbane sny, czytałam że to może być objaw jakiś obaw związanych z porodem i nowym członkiem rodziny. Dzisiaj mi się śniło że jak się urodził synek to się pokłóciłam z mężem bo zarejestrowałam syna jako Mikołaj a nie Olek i się upierałam że tak się umawialiśmy.
Już mi się też śniło kilka razy że rodziłam w dziwnych miejscach tzn. w autobusie, pociągu czy parku.

No a dzisiaj na Mazurach się pogoda popslula także kiszka. Ale jeszcze 2 dni i wyjeżdżamy i w niedzielę będziemy w domu.
Przelicz sobie dochód czy jak będziecie już dzielić na 4 członków rodziny to czy przypadkiem nie zmoscisz się w progu dochodowym. Bo we trójkę mogliście się nie zmieścić. A we czwórkę to już inaczej może być :)
500+ ma. 800 zł netto.
Becikowe 1922 zł netto.
Rodzinne śmieszne 674 zł netto... Ale tu masz złotówka za złotówkę. Czyli ile PLN ci przekroczy o tyle zmniejszone rodzinne dostaniesz. I jeśli należy Ci się rodzinne, nawet zmniejszone to należy Ci się też jednorazowy dodatek do rodzinnego 1000 zł.
Kwoty które podalam są oczywiście kwotami netto i to na osobę.
Czyli liczysz już z maluszkiem 4 osoby.
Więc np żeby dostać na oboje 500+ nie możecie we dwoje zarabiać więcej niż 3200 zł netto miesięcznie.

Do góry