1
174974
Gość
Kochana pisałam Ci.Tak, dokładnie o to mi chodzi. Ale teraz dziewczyny piszą że FOLIK to jednak lek, a ja go biore więc wole sie dwa razy upewnić niż zrobić błąd.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Kochana pisałam Ci.Tak, dokładnie o to mi chodzi. Ale teraz dziewczyny piszą że FOLIK to jednak lek, a ja go biore więc wole sie dwa razy upewnić niż zrobić błąd.
Najpierw zrobiłam samo TSH i wyszło ponad normę 4,49 więc już wiedziałam, że coś jest nie tak do tego podwyższona prolaktyna zapisałam się do endo i przed wizytą zrobiłam raz jeszcze TSH, FT3, FT4, antyTPO, a na wizycie kazała mi jeszcze zrobić anty-TG, prolaktyna po 3 tyg z 28 bodajże spadła do 7, ale Endo nadal każe mi brać pół tab bromka i biorę euthyrox 25, teraz właśnie w sobotę idę na TSH zobaczymy czy nadal okA robiłaś samo TSH czy z FT3 i FT4?
No co ty ! Bierz spokojnie normalnie Folik, ja biorę Prenatal i nie robię jakiś przerw w stosowaniu bo jakieś badania robię bez przesady, przecież taki Folik czy inny preparat nie znika z organizmu bo nie wzięłaś jednej tabletkiAle chyba po 24h taki FOLIK to nie zaburzy wyników prawda?
Ja mam prolaktynę po Bromergonie na poziomie 7 znaczy się taka miałam 8 tyg temu i nadal każe mi brać pół tab Bromergonu aż do czasu zajścia w ciążę, nie badam jej bo nie kazała a podobno jak się odstawi to prolaktyna lubi skakaćDziewczyny czy prolaktyna na poziomie 5,08 nie jest za niska? Wizytę mam dopiero 30 października a bromocornu mam jeszcze na miesiąc, ciekawe czy powinnam go nadal brać jak prolaktyna jest już tak nisko.....
O dokładnie takKochana pisałam Ci.Chodzi o to by nie brać leków w dzień badania tzn żeby być na czczo. Tak jak ja przyjmuje euthyrox czy norprolac to normalnie dzień przed badaniem biorę. Chodzi o to, że jak wstaniesz w dzień badania to nie sięgasz po nic, idziesz na czczo.
![]()
Daga bierzesz euthyrox przed badaniem TSH ? Bo w necie piszą żeby brać odrazu ale sama nie wiem, a endokrynolog nie zapytałamAle wynik czego mialby zaburzyc kwas foliowy bo nie bardzo rozumiem? Jeśli myslisz.o tarczycy, bo chyba wczesniej o tym pisalas, to nie, nie zaburzy![]()
Jasne, jasne zgodzę sięOk, może obowiązkowe to za dużo powiedziane,ale są "zalecane" te trzy usg. Można oczywiście mieć życzenie nie odwiedzania lekarza wcale w czasie ciąży, zgadza sięmiałam na myśli po prostu to,jakie są ważne, zarówno dla zdrowia mamy jak i dla zdrowia dziecka.
Mój mówi, że jednak nie powinno się.O dokładnie takchcoiaz ja euthyrox przed badaniem biorę bo wszędzie czytam że normalnie powinnam wziąć ale nie wiem co mówi na to twój lekarz ? Ja nie zapytałam Endo więc robię tak jak pisze w necie