Jestem 3 miesiąc po porodzie (cc) i też mam przepuline pepkowa. Głównym winowajca tutaj jest rozejście mięśnia prostego brzucha. Miałam bardzo duży brzuch w ciazy, dziecko ponad 4 kg urodzilo się. Po cc miałam spory brzuch, ale podczas pologu kazdy mówił, ze bedzie sie zmniejszal. Guzik prawda... Sama doszłam po opisach w internecie, ze to rozejscie mięśni. Dzięki wizycie u uroginekologa wiem, ze rozejscie ma ponad 4 cm. Dostalam tez różne zalecenia. Najwazniejsze to utrzymywanie prawidlowej postawy ciała ( w tym podczas podnoszenia ciężkiego, schylania), oddychanie przepona, ćwiczenia mięśnia poprzecznego brzucha i mięśni kegla. Poza tym brzuch mam oklejony taśma kinezjologiczna i bardzo fajnie trzyma to miesnie i wspiera do dalszej pracy, schodzenia sie. Tyle, ze polecam jednak wizytę u fizjoterapeuty/uroginekologa, zeby pokazał jak odklejac brzuch (ważna pozycja wyjściowa, moc naciagnjecia taśm, kierunek, sposób naklejania). Noszenie pasa odradzono mi, z uwagi na oslabianie miesni i możliwość obniżenia narządów w efekcie jego stosowania.