reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny, szkoda nerwów.
Mój mąż ma ultrakatolicką rodzinę. Jak słyszą, że jak ktoś mówi o invitro to padają słowa i opinie rodem z plakatów godek (celowo z małej litery).
Pogląd się zmienia jak sprawa zaczyna dotyczyć ich samych albo kogoś z ich najbliższej rodziny. Wtedy invitro zmienia się w nowoczesną medycynę.

Głupieję już od tej immunologii.
Miała mi babeczka endokrynolog przepisywać ale zapisałam się na konsultację immunologiczną, powiem facetowi jak sprawa wygląda i niech przepisuje badania. A w między czasie klepie termin do Paśnika.

Na razie na mojej liście są:

Antykoagulant tocznia
P / ciała p.beta 2 glikoproteinie IgG
P / ciała p.beta 2 glikoproteinie IgM
P / c p. kardiolipinowe IgG
P / c p. kardiolipinowe IgM
P / ciała p. plemnikowe (to chyba nie jest badanie PTC?)
P / ciała p. łożyskowe
Test CBA
Test IMK
ANA 1
ANA 2
Test LCT
Helicobacter pylori

Na tej liście są KIR-y?
Coś byście jeszcze dopisały? Chodzi o takie badania podstawowe, żeby nie iść z pustymi rękami do Paśnika (badania tarczycowe, krzywe insulinowe/cukrzycowe mam. Kariotyp i trombofillia się robi).

Ponawiam pytanie proszę was o odpowiedź lub podpowiedź czy histeroskopia osłabia kom. Jajowe? I czy antybiotyk stosowany w trakcie antykoncepcii przed ivf. Źle wpływa na jakość komórek?

Czesc nie wiem czy Ci ktos odpisal - histeroskopia wykonana poprawnie nie ma zwiazku z jajnikami - bada sie wnetrze macicy. Samo badanie pokazuje jaki jest stan macicy w srodku.
Czasami nawet dziala pozytywnie - byly osoby ktore po histero od razu zaszly w ciaze. „Poruszenie” endometrium podczas badanie dobrze zrobilo na „zajscie”!

Antybiotyk - chyba lekarz powinien sie wypowiedziec -
Zalezy jaki antybiotyk i zalezy jak dlugo bierzesz antykoncepcje, jak dlugo po nim jeszcze ja bedziesz brac. No i na co go bierzes - jakies inne choroby tez trzeba rozpatrzec z lekarzem

Dziewczyny za moment oszaleje:( przed wizytą w klinice niepłodności, która mamy w marcu chcialam sprawdzic czy u mnie wsio okej u lekarza na nfz w moim mieście. Mąż cierpi na kryptozoospermie - to tak dla przypomnienia. Dzisiaj mam 8 dzien cyklu, i lekarz wykrył torbiel 3cm, stwierdził, że to z poprzedniego cyklu i to wszystko :(. Nie powiedzial co dalej z tym, nie powiedział czy widzi pęcherzyk z tego cyklu no bo chyba w 8 dniu to powinien coś widzieć? Jak zapytałam skąd ta torbiel to powiedział: "taka Pani uroda, nie wszyscy sa idealni ja np muszę nosić okulary bo słabo widzę." Myślę sobie ok, ale nie przyszlam mówić o jego problemach zdrowotnych tylko o moich
.. pytam czy mogę jakieś badania wykonać żeby sprawdzic co jest nie tak a on, że: "to prosze iść do endokrynologia ja jestem tylko głupim ginekologiem" - miałam łzy w oczach taka byłam nie wiem zla, rozżalona... po co ja tam wgl poszlam? Nie wiem sama. Wiem tylko mam torbiel 3cm, nie wiem czy w tym cyklu będę miała owulacje skoro nic nie mówił o innym pecherzyku. Co o tym myślicie? :( czy w cyklu, w ktorym pozostal pecherzyk z poprzedniego cyklu juz nie ma nowego i nie dochodzi do owulko? iść do innego gina? Myślę, że na znanym lekarzu. Pl znajde termin w tym tyg jeszcze...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dziewczyny za moment oszaleje:( przed wizytą w klinice niepłodności, która mamy w marcu chcialam sprawdzic czy u mnie wsio okej u lekarza na nfz w moim mieście. Mąż cierpi na kryptozoospermie - to tak dla przypomnienia. Dzisiaj mam 8 dzien cyklu, i lekarz wykrył torbiel 3cm, stwierdził, że to z poprzedniego cyklu i to wszystko :(. Nie powiedzial co dalej z tym, nie powiedział czy widzi pęcherzyk z tego cyklu no bo chyba w 8 dniu to powinien coś widzieć? Jak zapytałam skąd ta torbiel to powiedział: "taka Pani uroda, nie wszyscy sa idealni ja np muszę nosić okulary bo słabo widzę." Myślę sobie ok, ale nie przyszlam mówić o jego problemach zdrowotnych tylko o moich
.. pytam czy mogę jakieś badania wykonać żeby sprawdzic co jest nie tak a on, że: "to prosze iść do endokrynologia ja jestem tylko głupim ginekologiem" - miałam łzy w oczach taka byłam nie wiem zla, rozżalona... po co ja tam wgl poszlam? Nie wiem sama, bo wiem, że mam torbiel 3cm, nie wiem czy w tym cyklu będę miała owulacje skoro nic nie mówił o innym pecherzyku. Co o tym myślicie? :( iść do innego gina? Myślę, że na znanym lekarzu. Pl znajde termin w tym tyg jeszcze...
A mówiłaś ze podchodzicie do in vitro? Bo może trafiłaś na jakiegoś przeciwnika. Ja niestety zębów nie mogłam zrobić bo byłam w trakcie procedury. Dostałam opiepsz za lekarzy, ze mi do gęby nie zajrzeli przed stymulacją. Z czego ordynator kliniki mówił, ze zęby możemy leczyc w czasie stymulacji i ciąży, wiec to był pretekst. Było bardzo nie miło. Pytanie jaka to torbiel czy czynnościowa, czy endometrialna? A może on się walnął i pęcherzyk był:-) ja chyba bym poszła do kliniki i nie bawiła się już. Z torbielą do stymulacji nie podejdziesz.

A mówiłaś ze podchodzicie do in vitro? Bo może trafiłaś na jakiegoś przeciwnika. Ja niestety zębów nie mogłam zrobić bo byłam w trakcie procedury. Dostałam opiepsz za lekarzy, ze mi do gęby nie zajrzeli przed stymulacją. Z czego ordynator kliniki mówił, ze zęby możemy leczyc w czasie stymulacji i ciąży, wiec to był pretekst. Było bardzo nie miło. Pytanie jaka to torbiel czy czynnościowa, czy endometrialna? A może on się walnął i pęcherzyk był:-) ja chyba bym poszła do kliniki i nie bawiła się już. Z torbielą do stymulacji nie podejdziesz.
Jesli to endometrialna i niewielka to podejdzie. Ale najpierw trzeba to stwierdzic.
@Szyszka ja bym czekala na wizyte w klinice.

reklama
On to się powinien w łeb walnąć :( tak mowilam wszystko,nie wiem jaka bo ten oszolom nie powiedział nic, i tak na 1 wizycie nie będę miała stymulacji - tak mi sie wydaje, że to tak szybko nie działa. Tez myślę, żeby zaczekać ale jak w tym marcu gin z kliniki mi zrobi usg a tam nadal ani dobrego pecherzyka i jakaś torbiel to znowu sie to w czasie przedłuży więc może lepiej iść do jakiegoś innego co z tym cos zrobi...

Do góry