Ja corke starsza szczepilam 5w1 i pnemokoki. I teraz nie wiem czy 6w1 czy 5w1 bo to w sumie cena ta samaJa biorę 6w1 i płatne pneumokoki. Tak doradzał pediatra i tak też wszystko bliscy w ostatnich latach szczepili.
reklama
No ja tez starsza szczepilam 5w1 i nie pamietam dlaczego.tak sie zastanawiam dlaczego szczepią wczesciakow 5w1 nie 6w1?Nam dwaj pediatrzy zalecali pneumokoki platne. Ze ponoc skutecznosc jakies 60% vs 30%. I o ile mowili ze pozostale szczepienia to mozna na nfz to jednak penumokoki polecaja te platne. Zrobilismy 5w1 do tego - ale przyznam szczerze poza tym w temacie szczepien sie nie orientuje bo to mąż ogarniał.

Sylwia99
Fanka BB :)
Ja wgl nie mam w planie nawet, jak będzie większa dawać wodę z sokiem, siostra dzieci nauczyła swoje i soki jej idą jak nie wiem co. Samej wody nie chcą pić.Jak pozna smak soczkow herbaty itp to na pewno juz wody nie polubi

U mnie tylko woda była od początku. Zadne bobowe soczki ani nic. Teraz corka ma wybór co do napoi i czasem prosi o sok jabłkowy oczywiście dostaje jak ma ochotę . Ale wody pije dziennie z litr napewno. Nie zna co to cola i inne gowna. Dentystka mi zawsze mowi ze próchnice u dzieci wywoluja slodkie napoje.Ja wgl nie mam w planie nawet, jak będzie większa dawać wodę z sokiem, siostra dzieci nauczyła swoje i soki jej idą jak nie wiem co. Samej wody nie chcą pić.![]()
Moja na pewno tez cukru szybko nie zazna.U mnie tylko woda była od początku. Zadne bobowe soczki ani nic. Teraz corka ma wybór co do napoi i czasem prosi o sok jabłkowy oczywiście dostaje jak ma ochotę . Ale wody pije dziennie z litr napewno. Nie zna co to cola i inne gowna. Dentystka mi zawsze mowi ze próchnice u dzieci wywoluja slodkie napoje.
Nie ma szczepionki 5w1 u mnie do lipca az.... Takze zostalo mi 6w1.. Masakra. Fo aptek dzwonilam nie maja, chociaz z apteki za bardxo nie chce bracMoja na pewno tez cukru szybko nie zazna.
marta18691
No to przerabaneNie ma szczepionki 5w1 u mnie do lipca az.... Takze zostalo mi 6w1.. Masakra. Fo aptek dzwonilam nie maja, chociaz z apteki za bardxo nie chce brac
U mnie nie było, ale gdyby były zalecali okłady, nawet nie wiem dokładnie jakie, bo chłopak tylko był.Czy u was dzieci tez mialy obrzęki w miejscu wkluc po szczepieniach ?
Nie wiem, dlaczego szczepią wcześniaków 5 w 1 akurat, ale jedyna różnica poza ceną i 1 wkłuciem jest taka, że jak robisz 6 w 1 to masz 1 dawkę żółtaczki więcej, dlatego ja się zdecydowałam na 5 w 1No ja tez starsza szczepilam 5w1 i nie pamietam dlaczego.tak sie zastanawiam dlaczego szczepią wczesciakow 5w1 nie 6w1?chyba zostane przy tym 5w1 i prenevar właśnie. Juz spac nie mogłam w nocy przez to szczepienie
![]()
reklama
*Katarina*
My dzisiaj też szczepienie, zdecydowaliśmy się na 5w1. A ja tak się stresuje od rana, biedactwo kochane będą kłuć... Dopiero na 15:30. Położna poleciła podać po szczepieniu profilaktycznie pedicetamol i posmarować altacetem.