A więc tak...
Mi powiedziała, że nie poda 2 zarodków... Mam 27lat, jeden transfer za mną i nie ma szans na podanie 2 bo to zwiększa szanse na ciążę mnogie, które są bardziej skomplikowane. Że na 2 to się może zgodzić jak będę miała 4-5transfer albo jak będę po 30 czy 40 ale nie w tak młodym wieku.
Co do nacinania otoczki powiedziała, że nie wykonuje się tego przy zarodkach w 5 dobie. Że można uszkodzić. Ona nie poleca. Ale czasem są takie sytuacje, że embriolog podczas rozmrażania decyduje że warto by było naciąć bo jest gruba osłonka. Ale mówiła że mogę się umówić do embriologa w każdy wtorek na bezpłatna wizytę i wtedy to obgadać.
Więc nacięcie nie, EmbryoGlue tak!
Co do badania zarodkow.... Tu znowu się skomplikowało bo powiedziala, że nie mogę sobie tego od tak zrobić... Muszę mieć wskazania od genetyka. Czy to jakieś nieprawidłowości w kariotypie czy choroba w rodzinie itd... Ale ze badania też nie są w 100% wiarygodne. Co innego jak szuka się konkretnej mutacji, wtedy jest łatwiej i pewniejszy wynik. A jak jest szukanie po omacku to może się okazać że wynik wyjdzie fałszywie dodatni lub ujemny... Więc to też nie jest nic pewnego...