Tzn z tego co słyszałam to jest jakieś świadczenie,ktòre przysługuje od 7miesiąca ciąży,ale to nie jestem też pewnaTak, przed porodem nic nie załatwisz bo z jakiej racji?
reklama
angeliskax
Moderator
Nie wiem, nie słyszałam ale raczej nie.Tzn z tego co słyszałam to jest jakieś świadczenie,ktòre przysługuje od 7miesiąca ciąży,ale to nie jestem też pewna![]()
olka11135
Fanka BB :)
Mi zaświadczenie wydali w szpitalu razem z całą dokumentacją przy wypisie. Mogło się zmienić, bo o ile dobrze pamiętam, to przy składaniu pierwszego wniosku o 500+ trzeba było dołączyć to zaświadczenie i może dlatego teraz wydają każdemu.
Przecież 500 plus nie ma żadnego obwarowania dotyczącego ciąży i nigdy nie miało - z resztą jakim cudem. Miało jedynie kiedyś próg dochodowy na pierwsze dziecko. I nie jest obowiązkowe jak każde świadczenie, można przystąpić do niego w każdym momencie.
I to jest logiczne bo jak np. mój syn ma 11 lat to niby skąd miałabym teraz wziąć jakąkolwiek dokumentację medyczną z prowadzenia ciąży, jak ten lekarz już nie żyje. Powiem więcej można zarabiać ponad milion rocznie i nadal 500 plus się należy - bo obecnie progu dochodowego żadnego nie ma i nie składa się żadnych dokumentów. Dlatego na luzie robi się to przez konto w banku - nigdy nie składałam inaczej
olka11135
Tzn z tego co słyszałam to jest jakieś świadczenie,ktòre przysługuje od 7miesiąca ciąży,ale to nie jestem też pewna![]()
Tak, alimenty można sobie ustalić na 3 miesiące przed porodem - jeżeli nie jesteś z ojcem dziecka
banquet
Początkująca w BB
Nie wydają juz w szpitalu takich zaświadczeń, bo się zorientowałam. Musisz iść do przychodni w której prowadziłaś ciaze i tam lekarz lub w rejestracji wydadzą Ci takie zaswiadczenieChyba ze vo miasto to inaczej.
A możliwe, bo u nas w szpitalu jest program KOC (Kompleksowa Opieka WSzS nad kobietą w ciąży) i mój lekarz mimo, że chodzę do niego prywatnie to też kieruje do KOCu i tam wszystko mam załatwiane (od badań laboratoryjnych po szkołę rodzenia), więc pewnie dlatego wydają też zaświadczenie.
Sorki za wprowadzenie w błąd
Ok ok no tak ,nie pracuję,w zasadzie nie mam żadnych dochodówPrzepraszam, ale nie wprowadzajmy w błąd. Macierzyńskie jest dla osób pracujących. A @M4łaMi może się starać o tzw. "kosiniakowe" tak brzmi prawidłowo ta nazwa.
banquet
Początkująca w BB
Napisałam, że o ile dobrze pamiętam, więc ręki za to nie dam sobie uciąć. Poza tym na tym zaświadczeniu nie ma nic o dochodach, tylko że byłaś pod opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży.Przecież 500 plus nie ma żadnego obwarowania dotyczącego ciąży i nigdy nie miało - z resztą jakim cudem. Miało jedynie kiedyś próg dochodowy na pierwsze dziecko. I nie jest obowiązkowe jak każde świadczenie, można przystąpić do niego w każdym momencie.
I to jest logiczne bo jak np. mój syn ma 11 lat to niby skąd miałabym teraz wziąć jakąkolwiek dokumentację medyczną z prowadzenia ciąży, jak ten lekarz już nie żyje. Powiem więcej można zarabiać ponad milion rocznie i nadal 500 plus się należy
olka11135
Napisałam, że o ile dobrze pamiętam, więc ręki za to nie dam sobie uciąć. Poza tym na tym zaświadczeniu nie ma nic o dochodach, tylko że byłaś pod opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży.
Ale to nic nie ma do 500 plus
Tak samo jak jest 300 plus na dzieci szkolne albo było 500 na te wakacje i co tam też nagle ktoś by wyskoczył z prowadzeniem ciąży
Po prostu napisałam, że źle pamiętasz i wprowadzasz błąd. Tyle
reklama
olka11135
Tylko becikowe musisz zgłosić najpóźniej w ciągu 3 miesięcy, to wyrównają od urodzenia, inaczej liczą od daty złożenia wniosku.
Becikowe jest jednorazowe, chyba chodziło Ci o 500 plus