Nie, z Opolszczyzny.Jesteś ze Śląska? Nigdzie indziej nie spotkałam się z nazywaniem dziadka opą
Też mamy gwarę
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Nie, z Opolszczyzny.Jesteś ze Śląska? Nigdzie indziej nie spotkałam się z nazywaniem dziadka opą
Ja też z opolskiegoNie, z Opolszczyzny.
Też mamy gwarę.
Ramoneskę skóropodobną i dresy w Primarku. Ale były spoko promki dla facetów więc mężowi kupiłam kurtkę zimową za grosze, buty wiosenne, jeansy i koszulę.@Brownie1992 co sobie kupiłaś?
Ja tam nie jestem mega przywiązana do terytorium, ale wkurza mnie to, że Ślązacy z Górnego Śląska traktują Śląsk Opolski po macoszemu, jakby go nie było.Ja też z opolskiegoTak ujęłam że Śląsk bo jak ktoś pyta skąd jesteśmy to mąż mówi że Śląska a ja że z Opolszczyzny i zawsze marudzi że to przecież też na Śląsku
![]()
Jak poznałam mojego Męża to też mówił gwarą. Ja nie mimo że rodzice, dziadkowie itd wszyscy mówią. Mąż się przy mnie zmienił jezeli chodzi o gwarę ale jak widzimy się z kimś kto mówi po Śląsku to od razu mu się odmienia.Ja tam nie jestem mega przywiązana do terytorium, ale wkurza mnie to, że Ślązacy z Górnego Śląska traktują Śląsk Opolski po macoszemu, jakby go nie było.
I generalnie w Polsce nie wiedzą, że w opolskim jest gwara, znają tylko Śląsk.
I z tego powodu podkreślam, że z Opolszczyzny.
Poza tym to nawet gwarą nie potrafię mówić.
Za to mój mąż mówi tylko po śląsku- dla niego śląski to język ojczysty.
Wiem, że wczoraj był temat, ale przy okazji trasy do pracy na RMF Classic puścili genialną piosenkę Mufka Jaggera z serialu „Kulawe konie”.a właśnie jakies seriale polecacie ? Ale nie romanse, komedie itp. Bardziej kryminalne, detektywistyczne, psychologiczne, narkotykowe coś takiegoaktualnie kończyny "Lupin"
w weekendy o 6 wstaje tylko z migrena, na szczęście nie dziśDzień dobry@Bolilol czy w weekendy też wstajecie o 6?
Ja zaraz jadę po świeże bułeczki, na zakupy i jak wrócę to caaały dzionek jeszcze przede mną będzie. Miłej soboty
![]()
czemu nie z własnej woli?Niestety tez o 6, ale nie z właśnie woliDobrej sobotki
no i to są zakupy!Ramoneskę skóropodobną i dresy w Primarku. Ale były spoko promki dla facetów więc mężowi kupiłam kurtkę zimową za grosze, buty wiosenne, jeansy i koszulę.![]()