reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Palenie przed ciążą

Bakemp89

Zaciekawiona BB
Cześć,

Mam pytanie . Niedawno dowiedziałam się o ciąży bliźniaczej (test wyszedł pozytywnie już 6dni przed spodziewanym okresem)... Jednak przed tym jak się dowiedziałam że jestem w ciąży paliłam papierosy 5-6 dziennie, czasem wogole przed kilka dni, czasem 1 na dzień.

Strasznie się boje teraz o ciążę.. przestałam palić od razu jak na teście się pojawiła słaba kreska (6 dni przed okresem).. boje się jednak że zaszkodziłam dzieciom..

Jak to jest z paleniem przed ciążą względem zdrowia dzieci..

reklama
Zawsze zaleca sie odstawic palenie na 3 miesiace przed zajsciem w ciaze. Ale zalecenia sobie, a zycie sobie. Najwazniejsze jest, ze odstawilas papierosy, jak tylko dowiedzialas sie o ciazy.

Małe ryzyko, na początku dzieci są chronione. najważniejsze w tym wszystkim ze przestałaś palić jak się tylko dowiedziałaś!
życzę Ci nudnych 9-ciu miesiecy!

Ostatnio dowiedziałam się o ciazy, też paliłam. Dowiedziałam się dość szybko bo niespełna 4t. Byłam wczoraj u lekarza rodzinnego z prośbą o zwolnienia do czasu wizyty u ginekologa, mam pod koniec marca. Mam bardzo szkodliwe warunki w pracy, Pani doktor mnie uspokoiła, że zarodek nie jest aż tak bardzo narażony w tym wczesnym okresie.. Powiedziała że na szczęście dość szybko się dowiedziałam, bez problemu wystawiła mi l4. TEŻ SIE BARDZO OBAWIAM.. 16 cykli się staraliśmy i nagle ogromną niespodzianka... test zrobiłam kilka dni przed miesiączka. Myślę, że nie powinnaś się martwić, wiadomo że różnie bywa, ale dobrze, że już rzuciłaś.. Ja też a paliłam znacznie więcej niż Ty. Trzymam kciuki za maluszki

Dokładnie na t etapie zarodek jest chroniony i nie macie wpływu czy ciąża się rozwinie czy też nie. Najważniejsze, że papierosy odstawilyście, zdrówka i byle do rozwiązania.

Dziękuję za informacje i podniesienie na duchu. W internecie wszędzie jest o paleniu w ciąży. A o paleniu przed tylko tyle że ciężko zajść w ciążę.. ale poprostu zaczęłam panikowac

Spokojnie, dzieciom to nie zaszkodzi 😊 najważniejsze, że rzuciłaś. Dużo, dużo zdrowia dla Was i spokojnych 9 miesięcy ❤️

reklama
Dzieciom jeszcze nie zdążyło to zaszkodzić ale Tobie szkodzi na pewno i warto pomyśleć o rzuceniu na stale a nie tylko na czas ciąży.
A palenie przy dzieciach niezależnie czy wyjdziesz na temat czas do innego pokoju czy na dwór to też dla nich zdrowotna katastrofa bo wdychają dym z Twojego ubrania włosów czy skóry.
Radzę w związku z ciaza rzucić palenie raz na zawsze.

Do góry