reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopadowe mamy 2023

reklama
Dziewczyny, czy Was tez tak męczą zwykle czynności? Ja wychodzę spod prysznica tak zmęczona myciem włosów, ze muszę 15min odpocząć 🙈 moje mieszkanie jest na piętrze, jak wejdę po schodach to musze oddech łapać. Meczy mnie gotowanie obiadu a raczej stanie przy kuchni. nie wiem czy zrzucac to na obecny stan czy coś jest ze mną nie tak i przesadzam..

Oj tak..
Muszę mieć drzemkę w ciągu dnia ,inaczej nie wiem co się dzieje 🙈
Szybko mnie męczy stanie w kuchni, sprzątanie,nawet bycie w gościach ...totalny brak mocy.

Dziewczyny, czy Was tez tak męczą zwykle czynności? Ja wychodzę spod prysznica tak zmęczona myciem włosów, ze muszę 15min odpocząć 🙈 moje mieszkanie jest na piętrze, jak wejdę po schodach to musze oddech łapać. Meczy mnie gotowanie obiadu a raczej stanie przy kuchni. nie wiem czy zrzucac to na obecny stan czy coś jest ze mną nie tak i przesadzam..
Ja dzisiaj zasypiałam rozmawiając przez telefon 😂

Heh😏.
Nigdy w życiu nie robiłam krzywej.
Zastanawiałam się, czy to wątpliwej przyjemności badanie czeka mnie już teraz.
Jeśli glukoze naczczo będziesz miała w normie to dopiero w drugiej połowie ciąży krzywa. Co do samego badania to każda kobieta ma inaczej i nie ma co się zle nastawiać. Ja tez się naczytałam, bałam a poszłam, wypiłam to szybko (kupiłam glukoze cytrynowa i była pycha jak słodka lemoniada), czułam się po tym dobrze. Jedyne co to mnie stresowało kłucie 3x No i doopa bolała od siedzenia

Nie tak najgorzej jeszcze ze mną i moją pamięcią :) Powiedz coś więcej, czemu tak i czy coś w zamian?

Już tłumaczę.
Po pierwsze i najważniejsze mam ku temu przeciwwskazania więc siłą mnie nie zmusza.
Po drugie jak każdego badania można odmówić, a ja uważam że są przypadki gdzie to badanie jest skrajnie niebezpieczne dla płodu. Ponieważ mało który lekarz przed zleceniem krzywej weryfikuje czy pacjentka nie miewa skłonności do hipoglikemii w ciąży (jest to prawie tak samo częste zjawisko jak cukrzyca ciążowa) to po prostu takie badanie w skrajnych przypadkach może doprowadzić do obumarcia płodu. Znam osobiście taki przypadek (tam było również przeciwwskaznie, które gin zignorowal).
Oczywiście miliony kobiet wykonuje to badanie i wszystko jest ok więc to też nie jest tak, że wszyscy umrzemy.
Ja po prostu jestem przewrażliwiona plus mam przeciwwskaznia.
A co w zamian.
Po pierwsze hemoglobina glikowana, należy pamiętać że ją trzeba wtedy oznaczać kilka razy w ciąży o obserwować tendencje.
Po drugie jak komuś bardzo zależy to tak zwany test kanapkowy.
Nie jest on idealny, ale w zupełności wystarczającym do zdiagnozowania ewentualnej cukrzycy ciążowej. Jest w 100% bezpieczny, można go wielokrotnie powtarzać bez żadnego uszczerbku na zdrowiu i pokazuje jak nasze cukry zachowują się po zjedzeniu realnego posiłku, a nie koszmarnej ilości cukru

Mnie to czeka w środę. Umówiłam się na 8:00 wiec odrobine wcześniej, ale tez nie wiem jak tam wytrzymam 🙈 Też chodzę do lux medu, dzisiaj będziesz miała wyniki, czy dłużej się czeka? 🙂
Omg, ale mnie dzisiaj mdli, za chwile chyba puszczę pawia! 🤢
Pytanko dziewczyny, czy Wy też macie tak dużo śluzu? Jest on biały lub przezroczysty, bezwonny, mam go od 3 dni znacznie więcej i się zastanawiam czy to normalne. 🤔
mam dużo białego.
Ten pieprz… śluz cały czas przyprawia mnie o zawał. Co chwile muszę do majtek zaglądać czy jest Ok.

Mamy ładnego kropka. Dziś zrobiona cytologia - jeśli będę lekko plamić to mam się nie przestraszyć.
Kolejna wizyta 18 kwietnia i wtedy też panel badań i założona karta ciąży.
Od dziś też L4 ze względu macicę - jakieś nieładne naczynko mam bardzo blisko blizny i trzeba to kontrolować.
śliczny kropek❤️ niech zdrowo rośnie.

bardzo Ci dziękuje, że to napisałaś! Ja myślałam, że tylko ja tak mam przez to, że jestem gruba i mam już 35 lat.
Ciagle jestem zmęczona. Sapie jak koń po zabraniu pola! Po każdej czynności się muszę położyć.

reklama
Nie ma tragedii, robiłam dwa razy, ze smakową glukozą i ze zwykłą: ze zwykłą chyba lepiej mi poszło. One smakują jak lukier z pączka 😁
Fajnie, ze dobrze to znosisz, ja miałam już jakieś 4-5 razy w życiu i za każdym razem czuje się koszmarnie, jakbym zjadła trzypiętrowy tort czekoladowy i nic do końca dnia nie jestem w stanie zrobić. Uczucie ciężkości towarzyszy mi nadal następnego dnia. Ledwo jestem w stanie doczłapać się po tym do samochodu

Do góry