reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Na chwilę człowieka tu nie ma, a tu takie zaległości w czytaniu :)
U mojej gin standardowo w 12 tyg. usg z badaniem przezierności, a potem w 20-22 tyg. usg genetyczne, z badaniem serduszka, itp. Ale wiem, że różnie to bywa u różnych lekarzy i różnych krajach UE.
Co do testów genetycznych, jestem za tylko w uzasadnionych przypadkach. Wyniki faktycznie często bywają omylne, ale bywa i tak, że przy np. wadzie serca przeprowadza się operacje juz w łonie matki. Zdałabym sie na decyzję mojej gin. w tej sprawie.

Siedzę w tym tygodniu na L-4, bo postanowiłam trochę zwolnić, odpocząć, złapać oddech. I rzeczywiście ciążowo czuję się lepiej (brzuszek przestał mi twardnieć), ale za to walczę z alergią, która potwornie mi się nasiliła. Najgorsze, że nie mogę wziąć żadnych leków, no i tak się męczę (oczy spuchnięte, wysypki, wszystko mnie piecze i swędzi, masakra). Co ciekawe, w pierwszej ciąży mialam spokój z alergią na cały czas ciąży i karmienia.

reklama
A jeśli chodzi o kremy na rozstępy to w pierwszej ciąży używałam Musteli i sprawdziłą się super. Dobrze się wchłania i jest bardzo wydajna. Rozstępy mi się nie zrobiły, ale myślę, że to bardziej kwestia genów i skłonności, choć kremiki na pewno pomagają utrzymać skórę w lepszej formie.

Arlets no moje w 12 tyg jak i teraz jest bardzo bardzo ruchliwe.Macha łapkami,nózkami, kreci sie wierci... ale to zalezy od dziecka.

Jakbyś przyleciała do Polski na USG w 20 tygodniu to mogę Ci polecić specjalistę w Warszawie.

Bardzo Ci dziekuje , bede o tym pamietala. Sama narazie nie wiem co zrobie , ale napewno dam znac zanim cos postanowie:-) Poki co poczekamy na rozwoj wypadkow:tak:
Ja jeszcze nie czuje ruchow dziecka , ale na zeszlej poniedzialkowej wizycie lekarz pytal mnie o to?:szok: Szybko , prawda? :happy:

Dziś miałam w planach wycieczkę krajoznawczą:) ale niestety nic z tego. Doszłam na dworzec i zaczął mnie kłuć brzuch z lewej strony. Przestraszyłam się i wrócilam do domu:(

Dziś miałam w planach wycieczkę krajoznawczą:) ale niestety nic z tego. Doszłam na dworzec i zaczął mnie kłuć brzuch z lewej strony. Przestraszyłam się i wrócilam do domu:(

ale to chyba normalne bo mnie też kłuł- Dr. powiedizłą że to przez to że wszystko się powiększa, róśnie itd.

agawar w takim razie łóżeczko albo wygodny fotel i odpoczywaj:)
Pytia wiem o czym mówisz z tą alergią...Ja mam ją dopiero od 3 lat,ale najprawdopodobniej jestem uczulona na trawę...A trawa pyli od kwietnia do końca sierpnia:-( Masakra.Wszystkie objawy o których piszesz są czasem nie do wytrzymania...Ale jak schowam się w domku i zamknę okna to przechodzi.Świetna perspektywa na upalne,piękne dni:-p
A dzisiaj od samego rana jest mi strasznie nie dobrze i ciągnie mnie na wymioty...Nie mogę nawet nic zjeść...Nie wiem czemu to trwa tak długo...I do tego potworny ból głowy:-( Wczoraj już nie mogłam wytrzymać i wzięłam paracetamol-pół tabletki,ale to kompletnie nic nie pomogło...Więc męczę sie dalej...

Jednak ja miałam dobrze z moim gin. jak szłam na USG w 12 tyg. to chciałam tylko wiedzieć czy ma rączki i nóżki i czy jest odpowiednio duży do swojego wieku ciążowego, to lekarz powiedział, że jego interesuje raczej przeziarność karkowa i kość nosowa, ja nie miałam pojęcia o takich badaniach.Więc rozumiem Was wszystkie, że martwicie się bo jakbym wróciła z USG bez tych badań a potem tu bym przeczytała, że dziewczyny mają to reż bym chciała. Jednak nie wpadajmy w paranoje wydaje mi się, że lekarz na USG w razie jakiś nieprawidłowości powiadomiłby o nich. Pozdrawiam Was gorąco.

reklama
Jednak ja miałam dobrze z moim gin. jak szłam na USG w 12 tyg. to chciałam tylko wiedzieć czy ma rączki i nóżki i czy jest odpowiednio duży do swojego wieku ciążowego, to lekarz powiedział, że jego interesuje raczej przeziarność karkowa i kość nosowa, ja nie miałam pojęcia o takich badaniach.Więc rozumiem Was wszystkie, że martwicie się bo jakbym wróciła z USG bez tych badań a potem tu bym przeczytała, że dziewczyny mają to reż bym chciała. Jednak nie wpadajmy w paranoje wydaje mi się, że lekarz na USG w razie jakiś nieprawidłowości powiadomiłby o nich. Pozdrawiam Was gorąco.

Fasolkomario, nie wpadam w paranoje, poprostu chcialabym wiedziec, czy z moim dzieckiem wszystko w porzadku. I jezeli nie robia tego badania w Niemczech, to moge je zrobic w Polsce.Stracilam juz jedna ciaze, wiec wole dmuchac na zimne:-(
Narobic wam dziewczyny smaka??Wlasnie wciagnelam nalesniki z truskawkami i bita smietana:tak::tak::tak:pychotka!!Pozdrawiam:-)

Do góry