reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Majóweczki 2008

reklama
Dziewczyny mam pytanie. Rozmawiałam z mamą i powiedziała że na chrzest musze kupić taką specjalną koszulkę nie pamiętam jak ją nazwała i mówiła że ją się nakłada dziecku, czy tak rzeczywiście jest? Ja nie przypominam sobie.

tak jest :tak:
to jest krzyżmo - kupuje je chrzesna
a świece chrzesny

:dry:to chyba zależy od parafii co jest praktykowane, ksiądz mówi co trzeba kupić. U nas nie było krzyżma- żadnych sukieneczek. Kupuje sie szatkę - taka chusteczkę która sie kładzie na dziecku. No i świeca rzecz jasna. Wszystko kupiłam sama, ale chrzestny płacił za chrzest.

Dziewczyny mam pytanie. Rozmawiałam z mamą i powiedziała że na chrzest musze kupić taką specjalną koszulkę nie pamiętam jak ją nazwała i mówiła że ją się nakłada dziecku, czy tak rzeczywiście jest? Ja nie przypominam sobie.

:-)U nas tez praktykuje sie tzw. szatki, takie chustki, kładzie sie na dziecko w odpowiednim momencie. Ja tez sama kupowałam i świece też i to podwójnie bo chrzciłam razem synka i córeczkę.

My chrzest może zrobimy we wrześniu. Ostatnio byłam się dowiadywać, co i jak i wszędzie chcą dowód ślubu kościelnego :confused2: Chętnie bym wzięła kościelny, ale nie mam kasy na wesele, a chciałabym zaprosić najbliższą rodzinę, która od strony mamy jest przeogromna. No cóż, babcie nadal będą nadawać, ale muszą niestety jeszcze trochę poczekać :tak: Mam nadzieję, że przynajmniej z tym chrztem się uda.

My tez mielismy szatke.....a u nas to niby tak jest ze chrzestna ubiera dziecko a chrzestny placi za zdjecia .No ale to kwestia dogadania.
Zmykam lulu.Dobranoc

U nas jest też szatka, którą trzeba wyhaftować imieniem i datą chrztu (widziałam takie usługi na allegro więc luz). I szatkę i świecę kupowałam ja dla Ani i dla Natalki też tak będzie.

Iwonka niezłe polowanko :szok:

Madamagda ale Ci fajnie z tym basenem :tak:

Witam!
Ale dziś parno, ale przynajmniej słońce tak nie smali:cool2:
panna migotka zgodnie z prawem kanonicznym ksiądz nie ma prawa odmówic sakramentu, a chrzest to sakrament:tak:
Akurat u nas będzie ślub, a później chrzest.

W sobote jedziemy na rozmowe z tesciowa:confused2:. Jakaś babka skontaktowała się z nią w sprawie dekoracji kościoła. Wydarła się wczoraj na M, że jej nie powiedział o dacie ślubu- mówi jej przez telefon jeszcze w marcu:confused: Ta sobie ubzdurała, że moja mama wszystko organizuje. Ma pretensje, że nie zapraszamy rodziny itd. Tym czasem doszliśmy do wniosku, że przyjęcia raczej nie będziemy robić. Po tym co ona na mnie wygaduje i jak ignoruje moją mamę, atmosfera przy jednym stole będzie conajmniej dziwna:sorry2:
Do tego ja później będe na wychowawczym i pieniądze będą wtedy potrzebne.

reklama
dziewczyny ale to krzyzmo a szatka , szmatka czy inne cos co sie kładzie na dziecko w momencie chrztu to jest własnie to o czym pisałam ...po chrzescijańsku nazywa sie to własnie krzyzmo ..i tyle .
Sama o tym nie wiedziałam ..ale jak chrzcilismy JAsia to mnie ksiądz oświecił :D

Do góry