reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

3m dziecko, odgina główkę na boku

MariaSR

Fanka BB :)
Dziecko za parę dni kończy 3 miesiące, ostatnio będąc np na macie, wkłada rączki do buzi i przekręca się na bok wyginając główkę do tyłu. Zastanawiam się czy iść z tym do fizjo, ostatnio nawet patrzyłam na terminy, chciałam zarezerwować ale i tak dość długo trzeba czekać... więc zapytam czy ktoś miał podobnie i jak z tym radzić póki do wizyty jeszcze trochę. Czy może to "taki etap"?

Załączniki

• IMG20250516193305.jpg
    IMG20250516193305.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 197
reklama
Dziecko za parę dni kończy 3 miesiące, ostatnio będąc np na macie, wkłada rączki do buzi i przekręca się na bok wyginając główkę do tyłu. Zastanawiam się czy iść z tym do fizjo, ostatnio nawet patrzyłam na terminy, chciałam zarezerwować ale i tak dość długo trzeba czekać... więc zapytam czy ktoś miał podobnie i jak z tym radzić póki do wizyty jeszcze trochę. Czy może to "taki etap"?
A masz może zdjęcie ?

Ale do fizjo mozesz też iśc prywatnie jednorazowo w oczekiwaniu na wizytę. Czasem takie spotkania są do ogarnięcia z dnia na dzień

Nie wiem co to znaczy "długo do wizyty", ale warto to w miarę szybko ogarnąć. Może to być objaw wzmożonego napięcia, a to trzeba rozpracować, żeby później nie było problemów z podporami, czworakami, siadaniem etc.
Odginanie główki może być też spowodowane infekcją albo refluksem. Nie ulewa? Nie furczy w nosku?

A może to być też taki etap, choć ciut za szybko na te wszystkie tematy związane z większym wyprostem ("pływanie", przekręcenia etc)🤷 odpowie Ci specjalista

U nas dokładnie taka pozycja wynikała z refluksu. Fizjo w naszym przypadku nie widziała tu nieprawidłowości pod tym kątem, ale każde dziecko jest inne tu nie chodzi o pozycję na zdjęciu, a całokształt dziecka i to wymaga zbadania przez fizjo, jak wygląda jego napięcie itp itd.

Ja uważam, że warto iść. Jezeli tu jest wszystko ok, to zawsze zyskasz nową wiedzę jak np wspierać dziecko do nadchodzących obrotów itp itd. Takie wizyty nigdy nie idą na marne. Płacisz, więc możesz pytać też o poboczne kwestie :)

Na znanym lekarzu fizjo złapiesz z dobrymi opiniami w ciągu tygodnia.

Nie wiem co to znaczy "długo do wizyty", ale warto to w miarę szybko ogarnąć. Może to być objaw wzmożonego napięcia, a to trzeba rozpracować, żeby później nie było problemów z podporami, czworakami, siadaniem etc.
Odginanie główki może być też spowodowane infekcją albo refluksem. Nie ulewa? Nie furczy w nosku?
Nie ulewa, ale czasami szczególnie może w nocy albo po nocy czasem furczy

reklama
U nas dokładnie taka pozycja wynikała z refluksu. Fizjo w naszym przypadku nie widziała tu nieprawidłowości pod tym kątem, ale każde dziecko jest inne tu nie chodzi o pozycję na zdjęciu, a całokształt dziecka i to wymaga zbadania przez fizjo, jak wygląda jego napięcie itp itd.

Ja uważam, że warto iść. Jezeli tu jest wszystko ok, to zawsze zyskasz nową wiedzę jak np wspierać dziecko do nadchodzących obrotów itp itd. Takie wizyty nigdy nie idą na marne. Płacisz, więc możesz pytać też o poboczne kwestie :)

Na znanym lekarzu fizjo złapiesz z dobrymi opiniami w ciągu tygodnia.
Jednak chyba się właśnie umowie dla spokoju

Do góry