reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Interpretacja wyników CMV

Hej, w 26+0 tyg. ciąży wykonałam badanie CMV. Wyniki IgG 119.9 / IgM 0.26
W pierwszym trymestrze obecnej ciąży oraz w pierwszej ciąży nie wykonywałam niestety CMV.

Czy jest szansa, że przeszłam zarażenie pierwotne w 1 trym. ciąży?

Wszystkie dotychczasowe USG są prawidłowe. Dziękuję za odpowiedź

reklama
Hej, w 26+0 tyg. ciąży wykonałam badanie CMV. Wyniki IgG 119.9 / IgM 0.26
W pierwszym trymestrze obecnej ciąży oraz w pierwszej ciąży nie wykonywałam niestety CMV.

Czy jest szansa, że przeszłam zarażenie pierwotne w 1 trym. ciąży?

Wszystkie dotychczasowe USG są prawidłowe. Dziękuję za odpowiedź

Jest to najprawdopodobniej przebyta infekcja CMV w przeszłości. Żeby sprawdzić jak dawno zakażenie miało miejsce warto zrobić badanie awidności

Zastanawiam się, czy jest szansa, żeby przy przebytej infekcji w pierwszym trymestrze wartość IgM tak szybko spadła do 0.26.
Czytałam, że przy pierwotnym zakarzeniu IgG i IgM są znacznie podwyższone, a IgM potrafi utrzymywać się wysokie nawet do 9-12 msc.

Rozumiem, że jeśli wyjdzie wysoka, to powinnam zamknąć ten temat w swojej głowie? Teraz bardzo żałuję, że nie wykonałam badania w pierwszym trymestrze - po prostu o nim nie czytałam..

Rozumiem, że jeśli wyjdzie wysoka, to powinnam zamknąć ten temat w swojej głowie? Teraz bardzo żałuję, że nie wykonałam badania w pierwszym trymestrze - po prostu o nim nie czytałam..
Wysoka awidnosc świadczy bodajże o zakażeniu 5 lub więcej miesięcy wcześniej więc raczej powinna Cie uspokoić

Orientujesz się może, czy ewentualne problemy naurologiczne mogłyby ujawnić się już podczas USG, jeśli przebieg wrodzonej cytomegalii byłby poważny?

Mam już za sobą dwie amniopunkcje, po jednej w każdej z ciąż (wykonywane ze względu na wysokie ryzyka w badaniach prenatalnych, a w zasadzie na niskie białko pappa-a) i ryzyko trzeciej sprawia, że siwieję.
Mój gin w ogóle nie zlecił mi badań na cytomegalię - zarówno w poprzedniej, jak i tej ciąży.

Dziękuję za Twoje odpowiedzi.

reklama
Orientujesz się może, czy ewentualne problemy naurologiczne mogłyby ujawnić się już podczas USG, jeśli przebieg wrodzonej cytomegalii byłby poważny?

Mam już za sobą dwie amniopunkcje, po jednej w każdej z ciąż (wykonywane ze względu na wysokie ryzyka w badaniach prenatalnych, a w zasadzie na niskie białko pappa-a) i ryzyko trzeciej sprawia, że siwieję.
Mój gin w ogóle nie zlecił mi badań na cytomegalię - zarówno w poprzedniej, jak i tej ciąży.

Dziękuję za Twoje odpowiedzi.
Mogą, ale to w nielicznych przypadkach i raczej na późniejszym etapie. Często skutki CMV mogą być widoczne dopiero w okolicach 5-7 rż dziecka.
Mimo wszystko myślę że nie masz się o co martwić 🙂

Do góry