reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

"Aktywnie w pracy"

Witajcie.
Mam pytanie dotyczące świadczenia "Aktywnie w pracy". Urodziłam dziecko 28 czerwca 2024. Do 13.08.25r. będę wykorzystywać urlop wypoczynkowy. Złożyłam już wniosek o świadczenie aktywnie w pracy ok.24.06.25r. tylko zastanawia mnie fakt do kiedy mogę pobierać świadczenie "aktywnie w pracy" - czy za sierpień również mi się będzie ono należeć za pół miesiąca i za wrzesień tzw. awansem jeden miesiąc?
Kiedy muszę złożyć wniosek "Aktywnie w domu"?

reklama
Jeżeli po urlopie wracasz do pracy i twoje dziecko nie Idzie do żłobka to należy ci się AwP. Jeżeli masz Zamiar przejść na urlop wychowawczy to dostaniesz 2xbonusowo AwP. Nie wiem czy za sierpień dostaniesz AwP jeżeli po 13 przejdziesz na wychowawczy, musiałabyś obliczyć czy spełnisz warunki składek. Proponuję ci zadzwonić we wrześniu do ZuS tam ci wszystko powiedzą czy już możesz złożyć AwD czy masz jeszcze poczekać.

Jeżeli po urlopie wracasz do pracy i twoje dziecko nie Idzie do żłobka to należy ci się AwP. Jeżeli masz Zamiar przejść na urlop wychowawczy to dostaniesz 2xbonusowo AwP. Nie wiem czy za sierpień dostaniesz AwP jeżeli po 13 przejdziesz na wychowawczy, musiałabyś obliczyć czy spełnisz warunki składek. Proponuję ci zadzwonić we wrześniu do ZuS tam ci wszystko powiedzą czy już możesz złożyć AwD czy masz jeszcze poczekać.
A jaki wymiar składek powinien być żeby otrzymać AwP?

podstawa, od której są opłacane składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe każdego z rodzicow nie może być niższa niż:
1) 50 % minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym okresie, na który jest ustalane prawo do świadczenia "aktywni rodzice w pracy";
2) 30 % minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującego w danym okresie, na który jest ustalane prawo do świadczenia "aktywni rodzice w pracy" - w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, o których mowa w ust. 4 lub w art. 18a i art. 18c ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Jeśli masz minimalne wynagrodzenie, to sprawa jest śliska, bo jednak 13 dni to mniej niż połowa miesiąca. Może w księgowości Ci powiedzą ile naliczają dla Ciebie za sierpien

Generalnie zgadzam się, przy czym na pewno dostanie AwP w sierpniu (o ile miała prawo w lipcu) - pytanie czy to już będzie miesiąc "bonusowy", czy jeszcze będzie spełniać wymagania.

reklama
Generalnie zgadzam się, przy czym na pewno dostanie AwP w sierpniu (o ile miała prawo w lipcu) - pytanie czy to już będzie miesiąc "bonusowy", czy jeszcze będzie spełniać wymagania.
U mnie wyglądało to tak:
Od końca grudnia do lutego byłam na urlopie wypoczynkowym za ten okres dostałam AwP.
Od końca lutego zaczęłam wychowawczy, więc aktywności zawodowej nie miałam w marcu, w kwietniu dostałam wyrównanie z pracy co spełniło aktywności, w maju brak aktywności, w czerwcu również brak, w lipcu również brak. Łącznie od grudnia do lipca dostałam 6x1500 zł. Wliczona są w to dwie przerwy.

Do góry