reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Dzięki za odpowiedz. A jaka dawkę ampułki masz? 30mln.? Jak morfologia? Białe mas podniesione? Wiesz jaka jest granica? I kiedy wracają do normy? Jak samopoczucie po tym? Trochę się obawiam, mam Kir Bx, ale 7 transferów z beta 0 i chciałam sprobowac..

1000028845.png

Kilkanaście godzin po podaniu leukocyty prawie 30 tysięcy ale już dobę po jest 12 tysięcy. Jeśli dobę po leukocyty przekraczałyby 23 tysiące to mam zmniejszyć dawkę do 1/3 ampułki. Ale nie było takiej potrzeby ani teraz, ani trzy lata temu w poprzedniej ciąży - wtedy wyniki morfologii wyglądały tak samo.

Samopoczucie dobre - tzn weź pod uwagę, że ja biorę cały worek leków na tym cyklu sztucznym więc wiadomo, że odczuwam jakieś lekkie efekty ale imho raczej Encortonu i dużych dawek progesteronu. Żadnego opisywanego po Accofilu łamania w kościach ani innych rzeczy nigdy nie było. Robię rano zastrzyk, pracuję normalnie (pracuję zdalnie z domu) a potem jadę po syna do żłobka i na przykład idziemy na plac zabaw. Także no nie wpływa to w żaden widoczny sposób na moje samopoczucie i jestem w stanie normalnie funkcjonować.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej Dziewczyny, które miały accofil. Czy do świeżego transferu też stosowałyście? Jak u Was z dawkowaniem? I do kiedy? I jak tym operować?
Doc. P przepisał mi 1/4 ampułki (30 mln/0.5ml) codziennie do 7 tyg od dnia transferu. Zastanawiam się czy już teraz, nie wiem jeszcze jak hodowla.
Morfologie miałabym robic co 4 zastrzyki
Brałam Accofil i przy staraniach naturalnych i przy ivf, ale nie miałam świeżych tylko FET. Brałam ½ ampułki (tej 30mln) co 3 dni. Raz w tygodniu kontrolna morfologia z pominięciem dawki, jeśli leukocyty >35tys. Brałam zgodnie z zaleceniem do 9tc. Później Ci napiszę jak miałam rozpisane na początku, bo pierwszą dawkę miałam inną i w innym odstępie czasowym od pozostałych. Raz tylko zderzyło się, że musiałam pominąć dawkę, bo leukocyty były powyżej 30 tysięcy, ale to było chyba jeszcze przy staraniach naturalnych. Jeśli chodzi o skutki uboczne, to mi akurat towarzyszyły bóle kości, takie grypopodobne, przeważnie 12/24,h po przyjęciu dawki. Z czasem były trochę mniejsze, ale odczuwalne. Jednak to coś, co da się przeżyć. :) ¼ ampułki jest trochę cięższa do wydzielenia, ale jak mam coś polecić, to insulinówki/tuberkulinowe z podziałką na 1ml i osobnymi igłami (niektóre mają igły przymocowane na stałe). Brałam insulinówkę, odciągalam tłok, przestrzykiwałam 0,25ml i zabezpieczalam igłą. Zawsze zostawiając pęcherzyk powietrza na końcu tak, żeby przy podaniu wypchnął lek także z igły. Warto o tym pamiętać, bo Twoje dawki to są już takie mikroobjętości i szkoda marnować chociażby odrobinę. Na screenie podsyłam Ci jak wygląda podziałka na 1ml i te konkretne objętości (¼ amp. jako 0,125ml, ½ amp. jako 0,25ml i 1 amp. 0,5ml.

Edit: miałam 5 dni przed transferem 1 ampułkę i później od 2dpt ½ co 3 dni do 9tc.

Załączniki

• Screenshot_2025-10-04-07-01-41-44_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2025-10-04-07-01-41-44_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    75,7 KB · Wyświetleń: 15
Ostatnia edycja:
Brałam Accofil i przy staraniach naturalnych i przy ivf, ale nie miałam świeżych tylko FET. Brałam ½ ampułki (tej 30mln) co 3 dni. Raz w tygodniu kontrolna morfologia z pominięciem dawki, jeśli leukocyty >35tys. Brałam zgodnie z zaleceniem do 9tc. Później Ci napiszę jak miałam rozpisane na początku, bo pierwszą dawkę miałam inną i w innym odstępie czasowym od pozostałych. Raz tylko zderzyło się, że musiałam pominąć dawkę, bo leukocyty były powyżej 30 tysięcy, ale to było chyba jeszcze przy staraniach naturalnych. Jeśli chodzi o skutki uboczne, to mi akurat towarzyszyły bóle kości, takie grypopodobne, przeważnie 12/24,h po przyjęciu dawki. Z czasem były trochę mniejsze, ale odczuwalne. Jednak to coś, co da się przeżyć. :) ¼ ampułki jest trochę cięższa do wydzielenia, ale jak mam coś polecić, to insulinówki/tuberkulinowe z podziałką na 1ml i osobnymi igłami (niektóre mają igły przymocowane na stałe). Brałam insulinówkę, odciągalam tłok, przestrzykiwałam 0,25ml i zabezpieczalam igłą. Zawsze zostawiając pęcherzyk powietrza na końcu tak, żeby przy podaniu wypchnął lek także z igły. Warto o tym pamiętać, bo Twoje dawki to są już takie mikroobjętości i szkoda marnować chociażby odrobinę. Na screenie podsyłam Ci jak wygląda podziałka na 1ml i te konkretne objętości (¼ amp. jako 0,125ml, ½ amp. jako 0,25ml i 1 amp. 0,5ml.

Edit: miałam 5 dni przed transferem 1 ampułkę i później od 2dpt ½ co 3 dni do 9tc.
Dzięki serdeczne.
Te insulinowki są łatwo dostępne w aptekach?
Zobaczę co mój lekarz odpisze czy teraz z acco czy ewentualnie później. Na razie nie wiem co i jak z hodowli..

Dzięki serdeczne.
Te insulinowki są łatwo dostępne w aptekach?
Zobaczę co mój lekarz odpisze czy teraz z acco czy ewentualnie później. Na razie nie wiem co i jak z hodowli..
Ale mimo zaleceń podejścia z Accofilem masz możliwość podejścia na cyklu świeżym od razu po punkcji?

Ale mimo zaleceń podejścia z Accofilem masz możliwość podejścia na cyklu świeżym od razu po punkcji?
Zalecenia odnośnie Accofilu bywają bardzo różne. Jak szukałam informacji na ten temat, to spotkałam się z zaleceniami, że np. pierwsza dawka ma być przyjęta np. dokładnie 6 czy 8h (już nie pamiętam dokładnie) po transferze, co nie wykluczałoby stosowania w przypadku świeżego transferu. Tak samo jest z długością stosowania, jedni zlecają do 12tc, moja immunolog do 9tc, a Ty widziałam, że masz jeszcze inaczej.

Zalecenia odnośnie Accofilu bywają bardzo różne. Jak szukałam informacji na ten temat, to spotkałam się z zaleceniami, że np. pierwsza dawka ma być przyjęta np. dokładnie 6 czy 8h (już nie pamiętam dokładnie) po transferze, co nie wykluczałoby stosowania w przypadku świeżego transferu. Tak samo jest z długością stosowania, jedni zlecają do 12tc, moja immunolog do 9tc, a Ty widziałam, że masz jeszcze inaczej.
No ja wiem, generalnie to jest leczenie eksperymentalne. Dlatego pytam, bo u mnie było od razu powiedziane, że jak Accofil to cykl sztuczny, bo mam zacząć go brać 8 dni przed transferem a inaczej nie dałoby się tego wyliczyć.

Ale nawet Encorton jest brany różnie. Ja musiałam brać pod pierwszego dnia cyklu, w którym jest transfer. Dziewczyny nieraz mają brać tylko 5 dni przed transferem.

reklama
Ja mam właśnie w dniu transferu 6-8h po, 1/4 ampułki codziennie do 9t, morfologia co 4 iniekcje.
Ten accofil jest w ampulko strzykawce? Idzie z tego pobrać do insulinowki całość? I później dawkować sobie po 1/4 i resztę chować do lodówki, tylko zmieniać igłę? Tylko żeby tej "pierwotnej" ampulkostrzykawki w której jest accofil nie rozwalić...nie wiem jak to wygląda..
Ja dopiero może zdążę dostać receptę do poniedziałku, kupię w pon i jeszcze uzgodnie z moim.

Do góry