sylwia76
Zaangażowana w BB
Witam was kobietki.Ja czuje sie dziś minimalnie lepiej wciąż czuje ten żołądek dzwoniłam do lekarza kazał brać renii powiedział zobaczymy jak po nim będzie,i pije mięte.Dziś muszę trochę posprzątać i wyjść na dwór bo wczoraj przeleżałam cały dzień i nawet nie miałam sił do kompa zaglądać.Jutro przyjeżdża moja mama chce mi troszkę pomóc w domu, pomyć okna itp.Więc pewnie rzadko będą tu zaglądać.Ja dla niuni też mam już wszystko prócz wanienki,zastanawiam sie jaką kupić?
Wiecie co coraz więcej mam pyt co do opieki nad bobaskiem np: takie maleństwo jak wróci do domku ze szpitala i kładzie sie w łóżeczku do spania to na pleckach czy na boczku?,i od kiedy można dzidzie kłaść na brzuszku?Jak mi sie coś jeszcze przypomni to będę pytać.A teraz uciekam.Miłego dzionka
Witaj
Ja również mam coraz więcej pytań odnośnie pielęgnacji maluszka, dla mnie to pierwsze dziecko i zazdroszcze wszystkim dziewczynom, które mają już dzieci, bo wiedzą co i jak robic.
Czytam dużo gazet, poradników i wyczytałam, że noworodek podczas snu powienien leżec na pleckach, chyba że jest problem z ulewaniem, wtedy na boczku. Do tego trzeba zwrócić uwagę, czy dziecko ma tendencje do odwracania głowy w jedna stronę - jesli tak należy dziecko co jakiś czas przekładac w łóżeczku tak by odwracało główkę w drugą stronę -zapobiega to spłaszczeniu głowki tylko z jednej strony.
A wczoraj wyczytałam, że od samego poczatku, kiedy dzecko nie śpi nalezy układac je na brzuszku podczas zabawy, dzieki temu będzie wzmacniało mięsnie szyi, barków i pleców - szybko wzrośnie jego sprawność ("Mam dziecko" nr 09.2008).
Tak piszą, ale nie wiem, czy taki maluszek tak od razu polubi lezenie na brzuszku, no i bedzie taki wątły.