reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
A ja w pracy słyszałam, że nie dostanę 13i bo byłam na zwolnieniu i się nie należy. A Ty pracowałaś czy byłaś na L4???
[/LIST]

Magdziarko byłam na L-4 cały czas, a może w budżetówce inaczej patrzą na to? qrcze nie mam pojęcia :baffled:

A ja jutro wybieram się na łyżwy!!! Ale się cieszę jak dziecko! Idę ze szwagierką ;-) ale bedzie śmiechu bo z 10 lat nie jeździła, -oby tylko płaczu nie było :tak::-)

reklama
My mieliśmy dziś całkiem udany dzień. Maly nie marudzi, dużo się śmiał. No i na rehabilitacji nawet raz nie zapłakał :tak:(a potrafi ryczeć przez całe 45 min:-(). Jest lepiej i to pewnie dlatego...ćwiczenia i rozciąganie nie powodują już u niego aż takiego dyskomfortu. Jak on jest szczęśliwy, to mi aż skrzydla rosną :-):-):-).
Wysypało go nieźle, ma cały tułów w krostkach. Wydaje mi się, że to przez coś, co ja zjadłam...miesiąc temu miał identyczna wysypkę, a wtedy nic nie dostawał poza cycem. Poczekam aż zniknie i znów zaczniemy rozszerzać dietę. Ale to nie ważne. Dziś nawet ta wysypka nie zepsuje mi humoru.:tak:

u nas też tv leci non stop,tak samo jak komp bo ja słucham radia holenderskiego tak mi zostało po tym jak tam mieszkałam:sorry:

ja dziś idę do koleżanki na andrzejki,tesciowa mnie zawiezie ,życzę miłej nocki( mały mi pomaga w pisaniu):-D idE go kmpnąć i UciEkAM:tak:

Joan-na cieszę się, że Krzyś ma się lepiej i są rezultaty rehabilitacji :tak:
Darunia łyżwy :-D wyszalejesz sie na tych łyżwach, co do 13-tki
Komu przysługuje trzynasta pensja? Nagroda roczna jest przede wszystkim świadczeniem charakterystycznym dla pracowników sfery budżetowej. Z tego uprawnienia korzystają m.in. pracownicy jednostek samorządu terytorialnego, urzędnicy organów państwowych, nauczyciele, funkcjonariusze służb mundurowych, pracownicy kontroli i sądownictwa, a także w ramach przyznanych przywilejów górnicy i hutnicy. Choć nagroda roczna nie została wymieniona w kodeksie pracy wśród składników wynagrodzenia i innych świadczeń związanych z pracą, to jednak nie ma przeszkód, by w drodze regulacji regulaminowych lub układowych funkcjonowała ona także w innych zakładach pracy.

Przepis art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 12 grudnia 1997 r. do grupy pracowników jednostek sfery budżetowej zalicza pracowników zatrudnionych w:

• państwowych jednostkach sfery budżetowej, dla których środki na wynagrodzenia są kształtowane na podstawie odrębnej ustawy,
• w urzędach organów władzy państwowej, kontroli, ochrony prawa, sądach i trybunałach, wymienionych w art. 83 ust. 2 ustawy z dnia 26 listopada 1998 r. o finansach publicznych (zob. podstawa prawna) oraz w Rządowym Centrum Legislacji,
• samorządowych jednostkach budżetowych, zakładach budżetowych, gospodarstwach pomocniczych jednostek budżetowych prowadzących gospodarkę finansową na zasadach określonych w ustawie o finansach publicznych,
• biurach poselskich, senatorskich lub poselsko-senatorskich oraz klubach, kołach albo zespołach parlamentarnych.

Przepisów ustawy nie stosuje się do żołnierzy oraz funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej, Służby Celnej, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Więziennej oraz Biura Ochrony Rządu. Mają oni prawo do tzw. nagród rocznych na podstawie tzw. pragmatyk służbowych.

Warunkiem nabycia przez pracownika prawa do wynagrodzenia rocznego w pełnej wysokości jest przepracowanie u danego pracodawcy całego roku kalendarzowego. Pracownik, który nie legitymuje się takim stażem, ale jest zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej sześć miesięcy, nabywa prawo do wynagrodzenia rocznego w wysokości proporcjonalnej do okresu przepracowanego.

Wymóg posiadania co najmniej sześciomiesięcznego stażu, warunkującego nabycie prawa do wynagrodzenia rocznego, nie obowiązuje w przypadku:

• nawiązania stosunku pracy w trakcie roku kalendarzowego z nauczycielem i nauczycielem akademickim, zgodnie z organizacją pracy szkoły (szkoły wyższej),
• zatrudnienia pracownika do pracy sezonowej, jeżeli umowa o pracę została zawarta na sezon trwający nie krócej niż trzy miesiące,
• powołania pracownika do czynnej służby wojskowej albo do spełnienia obowiązku zastępczej służby poborowych,
• rozwiązania stosunku pracy w związku z: przejściem na emeryturę, rentę szkoleniową albo rentę z tytułu niezdolności do pracy lub świadczenie rehabilitacyjne, przeniesieniem służbowym, powołaniem lub wyborem, likwidacją pracodawcy albo zmniejszeniem zatrudnienia z przyczyn dotyczących pracodawcy, likwidacją jednostki organizacyjnej pracodawcy lub jej reorganizacją,
• podjęcia zatrudnienia: w wyniku przeniesienia służbowego, na podstawie powołania lub wyboru, w związku z likwidacją poprzedniego pracodawcy albo ze zmniejszeniem zatrudnienia z przyczyn dotyczących tego pracodawcy, w związku z likwidacją jednostki organizacyjnej poprzedniego pracodawcy lub jej reorganizacją, po zwolnieniu z czynnej służby wojskowej albo po spełnieniu obowiązku zastępczej służby poborowych,
• korzystania z urlopu wychowawczego, z urlopu dla poratowania zdrowia, przez nauczyciela lub nauczyciela akademickiego z urlopu do celów naukowych, artystycznych lub kształcenia zawodowego,
• wygaśnięcia stosunku pracy w związku ze śmiercią pracownika.

Pracodawca może wypłacać trzynastą pensję nie tylko na podstawie przepisów prawa pracy określonych w art. 9 par. 1 kodeksu pracy, w tym w szczególności na podstawie regulaminu wynagradzania, ale również na podstawie innych źródeł praw i obowiązków stron stosunku pracy, takich jak umowa o pracę, pakiet socjalny czy uchwała zarządu.

Źródło: Gazeta Prawna

Julia udanych andrzejek:-D

Witajcie wieczorkiem :-)

Aniknulka i dobrze zrobiłaś, niech m też wie co to znaczy miec dziecko w domu :tak: zdrówka Tobie :tak: ja już 2 razy tej jesieni miałam zapalenie zatok i wiem co to znaczy, a jeszcze przy charakternym szkrabku :baffled:

Julia współczuję ząbkowania. Niby im starsze dziecko tym lepiej to znosi ale u nas się nie zapowiada lżej :sorry:

Asiowo mam nadzieję, że uda się Wam z pracą :tak: jak nie męża to Twoją :tak: (a swoją drogą kaska ładna jak na pół etatu, bo ja tyle miałam na cały :eek: sknerusy :crazy:) a tego patentu z kaszką na noc musze spróbować, bo mała jeszze budzi sie 3-4 razy w nocy na jedzenie ...

joan-na to super, że Krzysiu już lepiej znosi rehabilitację, widać, że przynosi ona efekty, skoro ćwiczenia nie wywołują u niego dyskomfortu a co za tym idzie - płaczu :tak:

Dzisiaj wyskoczyłam z mężem na zakupki a mała została z babcią :-) mąż ganiał po marketach, a ja łaziłam sobie po sklepach z ubraniami :tak: chciałam sobie kupic w końcu wygodny stanik, bo te co mam to masakra :baffled: jeden do karmienia nawet wygodny, ale jak noszę małą to jej i mi wbijają się fiszbiny :baffled: a reszta jakaś maława się zrobiła... no i biust przez karmienie się zmienił więc i zmiana rozmiaru... no i porażka, bo nie było rozmiaru, który by mi pasował (aż mi głupio całkiem płaskiej babce mówić, że e i f są za małe i czy ma cos większego:sorry:) i chyba zostaja mi zakupy w necie... widziałam też fajniutki kombinezonik dla małej i chyba kupię :tak:
przyjeżdżamy a mała cała zapłakana (a nie było nas 1,5 godziny), teściowa ją jakoś uspokoiła, ale jak mała mnie zobaczyła to w ryk :-( dopiero jak wzięłam ja na ręce, to po chwili przestała płakać, dałam jej cyca, chwilkę pociągnęła i usnęła. Obudziła się z płaczem i kto tylko pojawiał się na horyzoncie to ryk :-( teraz mam wyrzuty, że małą zostawiłam i pojechałam na te zakupy :-:)-:)-:)-(
malutka mi normalnie dziczeje... cały tydzień tylko ze mną, wieczorem jeszcze mąż, raz w tygodniu jedziemy do teściów i tyle... jak tak dalej pójdzie, to będziemy musieli małą wszędzie ze sobą brać :baffled: teściowa mówiła ze ze 40 min. było ok, a potem już nic jej nie pasowało...

do tego idą ząbki, bo mała znów zaczyna mnie gryźć, ssie palce nawet jak ciągnie cyca i ciągle by tylko przy cycku wisiała...

na szczęście przegoniłąm lenia, porządnie domek ogarnęłam, poprasowałam wszystko co było (jeszcze takiej sterty to nie widziałam:zawstydzona/y::sorry:)

miłego wieczorku i przespanej nocy

Mata fajnie, że się wyrwałaś :tak: szkoda, że mała nie wytrzymała bez Ciebie ale to normalne jak przez całe dnie siedzi tylko z Toba to trudno jej się przyzwyczaić do innej osoby (chodzi tez o zapach - Twój jest najbardziej charakterystyczny a inne ją denerwują :tak:) tak mi się wydaje :tak: będzie dobrze kochana mój Jasio też ma charakterek :-)

A moja Ola jeszcze nie śpi :szok:
Wstała sobie o 22 bo poszła spać po 18 stej i jest wyspana a ja padam na twarz po wczorajszej nocce , zobaczymy kiedy uśnie. Ogólnie to jest spokojna, leży sobie , bawi się smokiem a mnie cholera zaraz weźmie :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Mata, dobrze, że wyrwałaś się na zakupy. Szkoda małej, ale Ty złapałaś trochę oddechu. Może Dobrusię trzeba stopniowo przyzwyczajać do Twojej nieobecnosci. Ja tak robię z Krzysiem. Mały cały czas tylko ze mną i się przyzwyczaił. Kiedyś zostawiałam go z M i szłam na zakupy, zdarzało się, że na 4 godziny. A teraz z M nie chce zostawać...świetnie się razem bawią, ale jak ja jestem w zasięgu wzroku. Dlatego jak tylko jest okazja, to M się nim zajmuje, a ja zamykam się w innym pokoju (najczęściej po to, żeby się położyć :zawstydzona/y:), że niby mnie nie ma. I stopniowo wydłużamy czas, kiedy mały mnie nie widzi. Na razie ćwiczymy tak tylko z M...nie mamy w Warszawie bliższej rodziny, nie mam z kim małego zostawiać. Osatecznie nasze pociechy będą małymi "przylepami"...trochę uciążliwe, ale jakie słodkie ;-).

Witam o poranku!
U mnie piękny wschód słońca

mam nadzieję, że będzie tak do końca dnia :-D
U nas nocka powiedzmy, że przespana nie narzekam bo mały budził się co 2 godz ale od 1 do 2.40 dał mi popalić potem to o 4.30 i o 6.30 pobudki :tak:
miłego dnia mamusie :-)

reklama
Do góry