reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja i opieka nad naszymi maluszkami

Mamkajty podobno ciemiaczko szybciej zarasta jak witamine D dziecko za duzo dostaje. A jak za szybko zarosnie to czaszka moze sie zle rozrastac... Wiem ze u Michasia w pewnym momencie musialam zmniejszyc dawke bo ciemiaczko bylo male.

reklama
Dziewczyny ja chyba zwariuje,
byłam dziś na szczepieniu 6w1 i rotawirus

Rotawirus była podana o 11:45 o 12 byłam w domu o 12:10 karmiłam a o 12:45 mała zwymiotowała dwukrotnymi haustami.
I co ze szczepionką? Dzwoniłam do pediatry, a ona ze jak mineła 60 minut to ok, ale to była dokładnie godzina i jeśli zwymiotowała szczepionkę???
Nie wiem co robić powtarzać, czy za miesiać znów zacząć od początku (nie wsponę ze szczepionka kosztuje 300 zł)

Będę wieczorem dzwonić do kolejnego lekarza, bo sama nie wiem co robić:-(

Myśmy chcieli zacząć werandowanie a za oknem zrobiło się biało i mróz :baffled:
Widzę, że gorącym tematem jest szczepienie na rotawirusa. Ja też się nad nią zastanawiam, ale nie wiem jaką podejmiemy decyzję, słyszałam różne opinie. Jedni mówią, że szczepić, a inni by nie szczepić i weź tu człowieku bądź mądry :confused:

jeśli chodzi o witaminę D3 to położna powiedziała mi że mam zacząć podawać po 3 tygodniach, więc u nas jeszcze tydzień, ale chyba zamówię wizytę pilotażową pediatry i wtedy może mi coś więcej powie.
ja co do szczepionek jeszcze nie mam zielonego pojęcia, wiem że po ukończeni 6 tygodnia jakąś się podaje, ale na ten temat porozmawiam z pediatrą. zobaczymy co ona mi powie. też już zaczynam mieć mętlik w głowie, co trzeba, czego nie itd.

Mamajakty witamina d3 nie zawsze jest potrzebna, jeżeli dziecku ciemiączko zrasta się prawidłowo to nie ma takiej potrzeby. Gorzej jak się te witaminę przedawkuje. A jeżeli chodzi o niedobór, to dopiero po roku niedoboru mogą wystąpić problemy. Nie martw się jeżeli powiedzieli Ci, że mała ma małe ciemiączko to ok. Witamina prawdopodobnie nie bedzie potrzebna.
W Polsce tak sie już przyjeło, że niektórzy lekarze bez badania dziecka przepisują witaminę. W Angli tak nie jest, jeżeli istnieje taka potrzeba dopiero się ją dostaje.

Jeżeli chodzi o Elocom czy inną maść kortykosteroidową, bo to nie tylko o tę chodzi. Białe plamy na skórze powstają tylko w momencie kontaktu posmarowanej skóry ze słońcem. Jeżeli ktoś smaruje miejsca zakryte, plam nie bedzie. Jeżeli jest to twarz trzeba unikać słońca.
Kortykosteroidów nie można stosować podczas ciąży ponieważ wnikają w naczynia krwionośne, a resztę można sobie dopowiedzieć. U dzieci też nie bardzo mozna smarować, ponieważ to młoda skóra. A takowa maść nie tylko wnika w naczynia, ale po długotwałym stosowaniu powoduje, że skóra robi się cienka i przeźroczysta. Dlatego po kuracji najlepiej smarować skórę kremem regenerującym.
Jeszcze z najbezpieczniejszych steroidów jest hydrokortizon. 0.5% mozna kupić bez recepty w aptece.
Dla większości dermatologów najłatwiej jest przepisać steroid, bo wiadomo, że pomoże, pomoże owszem ale na krótko. Ja w swoim życiu przeszłam przez rece tylu dermatologów, że znam ich już dobrze. Dopiero w Łodzi udało mi się znaleźć dobrego dermatologa, jeżeli ktoś będzie zainteresowany chętnie dam namiary.
Jak byłam mała leczono mnie w szpitalu na alergie skórną, nie leczono mnie steroidami tylko mieszankami zrobionymi z róznych maści. I to było prawidłowe.

dzięki dziewczyny za odpowiedź w sprawie tej witaminy ;-)
kasia@kruszyna - fakt, człowiek może zgłupieć od tego co można, co się powinno - chcemy żeby nasze dzieciaczki miały jak najlepiej, ale jakby chciało się stosować wszystko to co piszą w różnych poradnikach to głowa mała - w każdym piszą co innego, każdy radzi co innego i bądź tu mądry :sorry2:

dziewczyny a jak oczka u waszych pociech? Ropieją nadal?

ja wybieram się na szczepienie w piątek i chyba małej nie będę szczepić przeciw rotawirusowi. Mam wrażenie że to kolejna nagonka lekarzy i mediów na ściągnięcie kasy od rodziców. Rotawirusów jest tak wiele w naszym środowisku że nei sposób zaszczepić dziecko przeciwko wszsytkim. Podobnie jest z grypą szczepionki sporządzane są na bazie wirusa panującego najczęściej w poprzednim sezonie chorobowym.
Wkurza mnie to że nie mozna u nikogo zaczerpnąć normalnej rzetelnej informacji bo nawet lekarze mają często interes w tym aby taką szczepionkę wcisnąć rodzicom.:wściekła/y:

w poniedziałek lekarka przepisała nam jakieś kropelki do oczka i na razie jest lepiej, chociaż jeszcze troszkę ropieje, ale już mniej no i kazała masować pod oczkiem ku nasady noska i lekko docisnąć przy kąciku. Z tym masowaniem to tak średnio nam wychodzi bo mała tego nie lubi :no: oczko mamy zakraplać przez tydzień - no zobaczymy czy będą efekty ;-)

u nas ok z oczkami..
ale wczoraj była położna (dziwna taka) i stwierdzila patrząc na kila chrostek malego na czółku że to może być od nabiału...mam nadzieję że się pomyliła...

reklama
Nam oczko strasznie ropieje.I pępek jeszcze sie trzyma:dry:.

Ja nadal mysle co z tymi szczepianiami.Niby mam tydzien na podjecie decyzji.Anik masz racje ze od nikogo nie mozna sie konkretnie dowiedziec na co warto szczepic dziecko:dry:.

Do góry