reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2009

A zastanawiałyście się już na smarowaniem brzuszka, jaki krem będziecie używać?

na smaruje brzuszek oliwka dla dzieci slyszalam ze jest ona najlepsza i od poczatku trzeba uzywac ja teraz uzywam po kapieli smaruje dokladnie... a pewnie za jakis czas trzeba juz codziennie lepiej wczesniej przyzwyczajac skore do rociagniecia niz dzialac jak beda juz rozstepy

reklama
Dziewuszki, które miały już II badanie usg /to prenatalne z przeziernością/, napiszcie, jak mniej więcej ono wygląda? Co Wam lekarz pokazał, na co zwrócił uwagę, ile zdjęć wykonał, co określił i zmierzył, itp. Czy słyszałyście bicie serca? Wiem, że na pewno określi już tętno.
No i wiem, że to będzie bardzo ważne badanie i chciałabym po prostu wiedzieć, po czym można poznać, że lekarz robi je solidnie?:nerd:

na smaruje brzuszek oliwka dla dzieci slyszalam ze jest ona najlepsza i od poczatku trzeba uzywac ja teraz uzywam po kapieli smaruje dokladnie... a pewnie za jakis czas trzeba juz codziennie lepiej wczesniej przyzwyczajac skore do rociagniecia niz dzialac jak beda juz rozstepy

Ja smaruję codziennie na dobranoc oliwką Nivea Baby (polecana też dla kobiet w ciąży). Na razie to mi wystarcza, potem sięgnę pewnie po inne preparaty :-D

Dziewuszki, które miały już II badanie usg /to prenatalne z przeziernością/, napiszcie, jak mniej więcej ono wygląda? Co Wam lekarz pokazał, na co zwrócił uwagę, ile zdjęć wykonał, co określił i zmierzył, itp. Czy słyszałyście bicie serca? Wiem, że na pewno określi już tętno.
No i wiem, że to będzie bardzo ważne badanie i chciałabym po prostu wiedzieć, po czym można poznać, że lekarz robi je solidnie?:nerd:

ja mialam i to wygladalo tak... zaczal przez brzuch powiedzial ze moze i dopochwowo lepiej bedzie ale po chwili juz ulozyl tak ze wsyztsko bylo widac mierzyl cos tam nie wnikalam co ale troche tych pomiarow bylo tylko pokazal nosek 3 mm i zaczelam sie smiac :) mowil ze odpowiada termin idealnie mierzyl tetno (170 u mnie wskazalo na minute nie wiem albo ja zle uslyszalam bedac w szokubo nei wiem czy nei za duze) no i przes chwile slyszalam tak jakis tupot pewnie tetna zdecie dla mnie zrobil jedno i no se wydrukowal te z wynikami mierzenia co pozniej do karty pacjentki przepisal i dolaczyl no i wiecej nie przypominam ...

Olica, weź męża koniecznie!! Zobaczysz, jak mu oczy zabłysną..... Bezcenne....
Ja mojego M. wzięłam już na pierwszą wizytę i lekarz, zanim go wpuścił do gabinetu, spytał mnie, czy M. się nie zszokuje, czy jest przygotowany na taki widok (wiesz, usg przez pochwę, nie przez powłoki brzuszne:zawstydzona/y:) Ale to nie grało żadnej roli - liczył się tylko mały zarodek na ekranie:happy:
Więc idziesz dzień po mnie, denerwujesz się?
Brzusio się zaokrąglił ciążowo, tak widzę, że od dołu. Muszę, niestety, brać poprawkę na moje fałdki na brzuchu wyhodowane jeszcze przed ciążą - więc najbardziej to jestem ja i mój M. wtajemniczeni na ile ten brzusio tak naprawdę przyrasta :-D A jak jest u Ciebie?

No właśnie trochę mąż ma opory, bo to badanie przez pochwę, ale jakoś to przeżyje :-)
A ile trwa to badanie przezierności ?

Ktoś napisał, że 40 minut.
Ja tyle nie wytrzymam-teraz w ciąży mam okropnie obolałe te wszystkie babskie narządy wewnętrzne. Na codzień tego nie czuję, ale jak jestem po badaniu to czuję się obolała.

Po zwykłym badaniu palcami i po usg wszystko mnie okropnie boli (tu nie chodzi o jakąś brutalność, bo lekarz mi krzywdy nie robi :-), ale gdzie by nie naciskał to się aż krzywię z bólu). To jest takie uczucie jakbyście miały wielki siniak i ktoś Wam ciągle naciskał ten siniak BRRRR

U mnie już trochę widac brzuch, bo raczej byłam szczupła.
Także to są moje ostatnie podrygi w jeansach :-)

Olica badanie przezierności trwa z minutkę (podczas USG) ;)
Sorki, że tak tu sie wpycham, ale przez przypadek zauważyłam że stara dobra koleżanka coś tu klika :D

hej dziewczyny!!

Olica a kto Ci powiedzial ze to badanie przeziernosci jest dopochwowo robione??dopochwowo sie bada z tego co wiem do 10tc:-)wiec przeziernosc powinnas miec przez brzuszek juz robione:-)ja ide na to badanie 5maja:-)i napewno nie bedzie trwalo 40min:-)Dziwne ze tak wszystko Cie boli po wizytach..mowilas o tym ginkowi??

Alisia79 kazdy lekarz inaczej robi ta przeziernosc tzn.ile zdjec i czasu poswieci na badanie zalezy od lekarza:-)Bedzie dobrze nie martw sie:-)

Oliwka a jak u Ciebie??jak zdrowko??Plamienia juz nie masz??

Mi tez sie lekko zaokragla brzuszek od dolu albo mi sie tylko wydaje:-)

no wlasnie a ja sie jeszcze nad tym nie zastanawialam. tez juz niedlugo musze zaczac dzialac. ;-)
moje zachcianki nasilily sie na truskawki pomarancze i lody. na ogorki jakos wcale mnie nie ciagnie a na slodkie to juz apsolutnie.

Witajcie,
Agusisko, ja miałam coś takiego jak byłam w ciąży z córą, robiono mi najróżniejsze badania, że może coś z sercem nie tak, wszystko było ok, i lekarze trochę patrzyli na mnie podejrzliwie, że coś symuluję, aż w końcu wylądowałam w szpitalu i dalej mi nie wierzyli, to im tam zemdlałam, to uwierzyli, ale nie mieli pojęcia dlaczego. Zmieniłam szpital i tam dostałam jakieś leki, ale to było 16 lat temu i nie pamietam jak mnie wyleczyli z tych omdleń i duszności.
Mnie już przeszły prawie wszystkie dolegliwości, tylko mnie czasami kuje dół brzucha, zwłaszcza jak kicham, albo nagle chcę zmienić pozycję, chyba coś zaczyna być widać, jutro zaczynam 12 tydzień:-), a dziś idę na badania prenatalne.

reklama
Do góry