reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Listopad 2009

Dziewczynki, przy nasiadowkach to sie nie wlewa nic do srodka tylko moczy tyleczek:-D:-p wiec nie sadze ze nie sa niewskazane(pewnosci nie mam). Napewno nie mozna nic wlewac do srodka jak juz pisala OLICA:tak: Clotrimazolum jest bardzo dobry na grzybka, nawet sie go stosuje u dzieci przy ciezkim pieluszkowym zapaleniu skory, kiedy juz grzybek wchodzi, ale nie wiem czy mozna w ciazy stosowac(nie orientowalam sie). Najlepiej to wlasnie cos ochronnego zastosowac a o inne to lekarza zapytac czy wolno. I jak sie bierze antybiotyk to koniecznie ochronne globulki te co dziewczyny pisaly, bo w ciazy przy antybiotykach to infekcja gwarantowana

Ja mam pytanie, czy boli Was juz dziewczyny, te ktore sa w 16-17 tygodniu brzuch?? Mnie boli od dwoch dni, tak ciagnie. W poprzedniej ciazy tez tak bolal wlasnie w tych tygodniach i lekarz powiedzial ze sie zaczynaja jakies wiezadla rozciagac i ogolnie macica sie intensywnie powieksza i kazal nospe na to brac. Nie jest to duzy, uciazliwy bol, ale jednak....

No i chcialam sie spytac jeszcze raz czy Wy uzywacie kremow na rozstepy tylko dla kobiet w ciazy czy normalnych. Bo ja wczoraj chcialam sobie kupic i pani w sklepie powiedziala ze w ciazy to takich zwyklych nie wolno. W efekcie kupilam Perfekta Mama z racji ze to wczesna ciaza jeszcze, ale nie wiem czy bedzie dobry.:baffled:

reklama
EWELIA - mnie w zeszlym tugodniu bolał przez pare dni dól brzucha, ale lekarz (a bylam w piatek) nic nie wspominal że cos rosnie. Zapytal czy przypadkiem wiecej nie wspolzylam lub czegos nie dzwigalam... No i faktycznie podnioslam raz dziecko znajomych i bol gotowy. W ciazy nie mozna wiecej niz 5kg dzwigac.

Dziewczynki, przy nasiadowkach to sie nie wlewa nic do srodka tylko moczy tyleczek:-D:-p wiec nie sadze ze nie sa niewskazane(pewnosci nie mam).
(...)
No i chcialam sie spytac jeszcze raz czy Wy uzywacie kremow na rozstepy tylko dla kobiet w ciazy czy normalnych. Bo ja wczoraj chcialam sobie kupic i pani w sklepie powiedziala ze w ciazy to takich zwyklych nie wolno. W efekcie kupilam Perfekta Mama z racji ze to wczesna ciaza jeszcze, ale nie wiem czy bedzie dobry.:baffled:

W ogóle to w ciąży nie można się kąpać w zbyt gorącej wodzie, bo może spowodować wcześniejszy poród - tak mówił mi gin i stąd nie wskazane są nasiadówki.

krem na rozstępy tylko dla kobiet w ciąży, ewentualnie oliwka dla dzieci :happy2: W zwykłych kremach na rozstępy są składniki przenikające do krwi i dlatego nie można,

Kasiiula śliczna ta wiązaneczka!

Dziewczynki, przy nasiadowkach to sie nie wlewa nic do srodka tylko moczy tyleczek:-D:-p wiec nie sadze ze nie sa niewskazane(pewnosci nie mam). Napewno nie mozna nic wlewac do srodka jak juz pisala OLICA:tak: Clotrimazolum jest bardzo dobry na grzybka, nawet sie go stosuje u dzieci przy ciezkim pieluszkowym zapaleniu skory, kiedy juz grzybek wchodzi, ale nie wiem czy mozna w ciazy stosowac(nie orientowalam sie). Najlepiej to wlasnie cos ochronnego zastosowac a o inne to lekarza zapytac czy wolno. I jak sie bierze antybiotyk to koniecznie ochronne globulki te co dziewczyny pisaly, bo w ciazy przy antybiotykach to infekcja gwarantowana

Kobiety w ciąży często skarżą się na upławy, swędzenie i pieczenie. Winne temu są hormony. Pod ich wpływem pH pochwy zmienia się na zasadowe, co sprzyja infekcjom grzybiczym i bakteryjnym (ich rozwojowi zapobiega kwaśne pH). Groźniejsze dla ciąży są infekcje bakteryjne, bo gdy nie są odpowiednio leczone, mogą doprowadzić do przedwczesnego pęknięcia pęcherza płodowego oraz porodu przedwczesnego. Warto więc przestrzegać kilku ważnych zasad higieny, by uniknąć kłopotów.
Utrzymać równowagę

Nie chodzi jednak o to, byś częściej się podmywała, zużywała więcej wkładek higienicznych czy wydawała pieniądze na jakieś specjalne płyny do mycia lub dezodoranty odświeżające okolice intymne. Bo przesadna higiena może być tak samo szkodliwa jak jej brak. Zbyt częste podmywanie się, szczególnie środkami zawierającymi detergenty i mającymi niewłaściwe pH, zaburza naturalną florę bakteryjną charakterystyczną dla pochwy i ułatwia rozwój mikroorganizmom chorobotwórczym. – Moim pacjentkom, zamiast kolorowych, pachnących płynów, polecam zwykłe mydło glicerynowe, które niszczy błonę komórkową drożdżaków – mówi dr Ilona Guzińska z warszawskiej kliniki Lux Med. – Odradzam im też stosowanie wkładek higienicznych, które działają jak plaster z opatrunkiem. Utrudniając dostęp powietrza, stwarzają złym bakteriom doskonałe warunki do rozwoju.

Zastosowałam się do tych rad, podmywam się mydłem glicerynowym, plus zrezygnowałam z wkładek na rzecz prasowanej bielizny (prasuje majtki w najwyższej temp.) i musze wam powiedzieć że jak ręką odjął - do tego raz na jakiś czas Lactovaginal i mam nadzieje ze tak do konca bedzie :)

Ja mam pytanie, czy boli Was juz dziewczyny, te ktore sa w 16-17 tygodniu brzuch?? Mnie boli od dwoch dni, tak ciagnie. W poprzedniej ciazy tez tak bolal wlasnie w tych tygodniach i lekarz powiedzial ze sie zaczynaja jakies wiezadla rozciagac i ogolnie macica sie intensywnie powieksza i kazal nospe na to brac. Nie jest to duzy, uciazliwy bol, ale jednak....

Tak - zwłaszcza w nocy, aż mnie mdli ale wiem że tym razem to od rozpychania sie "malucha" tam w środku

Ja używam intensywnie oliwki dla dzieci J&J - zaraz po prysznicu, na mokrą skórę - nie mam śladów rozstępów, a sporo "urosłam"

To tyle :)

Ja kupilam plyn do higieny intymnej z AA z kwasem mlekowym, bo wczesniejszy plyn chyba troche mnie podraznial, ale od kiedy uzywam tego, to jest dobrze. Zazwyczaj rano i wieczorem sie myje, chyba ze jest goraco czy cos i sie nie swiezo czuje to w ciagu dnia sie podmyje. Nosze bawelniana bielizne i zrezygnowalam ze strinow. Jesli juz bardzo potrzebuje miec "niewidoczna" bielizne, to w triumphie sa fajne bezszwowe majtki. Co prawda nie sa juz bawelniane, ale maja wstawke z bawelny w intymnym miejscu. Np pod sukienke na ślub kupilam sobie taki komplet. W kolorze złotawym, ktorego nie widac prawie na skorze.Polecam

Dziewczynki, przy nasiadowkach to sie nie wlewa nic do srodka tylko moczy tyleczek:-D:-p wiec nie sadze ze nie sa niewskazane(pewnosci nie mam). (...)

Ja mam pytanie, czy boli Was juz dziewczyny, te ktore sa w 16-17 tygodniu brzuch?? Mnie boli od dwoch dni, tak ciagnie. (...)

nasiadowki to z ciepłej wody sie robi i to jest niebezpieczne tak jak kapiel bierzemy ma byc w letniej wodzie nei gorącej i nie wiecej niz 15 minut.... (choc samej zdarza mi sie i 30 minut siedziec ale nie w gorącej wodzie ) w sumie wczesniej jak mialam okres to jedyne co mi pomagalo a mialam silne bole to wlasnie kąpiel w cieplej wodzie jak reka odjał :)
mnie brzuch boli momentami wlasnie jakby cos sie rozciagneło pozniej przestaje i co jakis czas nie jest to bol ktory ciagle trwa zdarza sie pare razy na dzien
a na rozstepy uzywam oliwkke dla dzieci mysle ze jest najlepsza a zreszta to i czasem nie uzywam jej bo wylatuje mi z glowy eh
czasem to i tabletek zapominam wziasc;/ jakas niezdyscyplinowana jestem wrr
jakos ciemno sie zrobilo za oknem eh a ja od rana w domku i jakos "pierdolca" juz dostaje :( posprzatane pranie zrobione :/ ...

znalazłam jeszcze coś takiego:
Przestrzegaj higienicznego dekalogu

1. Noś wyłącznie bawełnianą bieliznę – zapewnia cyrkulację powietrza.
  2. Unikaj noszenia obcisłych, przylegających do ciała spodni ze sztucznych tkanin.
  3. Pierz bieliznę w delikatnych proszkach, mydle glicerynowym lub płatkach mydlanych i płucz ją obfi cie w ciepłej wodzie, bez pachnących i zmiękczających płynów do płukania tkanin.
  4. Podmywaj się od przodu do tyłu – dzięki temu unikniesz przenoszenia bakterii z okolic odbytu do pochwy, co grozi zakażeniem bakteryjnym.
  5. Śpij w bawełnianej koszuli nocnej (bez bielizny), a nie w piżamie.
  6. Przed snem poleż kilka czy kilkanaście minut z szeroko rozstawionymi nogami.
  7. Do higieny intymnej nie używaj myjki ani gąbki – na ich powierzchni mogą utrzymywać się i rozwij ać chorobotwórcze bakterie i grzyby; wystarczy podmywać się dłonią.
  8. Zrezygnuj z ciągłego noszenia wkładek higienicznych, chyba że wydzielina z pochwy jest bardzo obfita.
  9. Nigdy bez zalecenia lekarza nie wykonuj płukania pochwy. Wszelkie zabiegi, w tym irygacje, w odmiennym stanie bez konsultacji z ginekologiem są zabronione.
  10. Dobierz odpowiedni preparat do higieny intymnej – najlepsze jest zwykłe mydło glicerynowe; jeśli płyn, to by spełnił swoje zadanie, nie wystarczy, by zawierał kwas mlekowy. Musi też mieć odpowiednie pH. W przypadku emulsji do codziennej higieny intymnej powinno ono wynosić około 5,2, natomiast optymalna wartość pH preparatu leczącego infekcje okolic intymnych to 3,5.

Ach to moze rzeczywiscie chodzi o tą gorąco wode przy tych nasiadówkach, ale ja myslalam ze to brzuszka nie mozna moczyc w goracej wodzie, a nie samego tyleczka:dry:

A własnie co do kąpieli, to kąpiecie sie często, bo ja jakos nie moge sie przełamać i nie kąpie sie od czasu kiedy dowiedzialam sie o ciązy (prysznic biore:-)), ja wlasnie zawsze myslalam ze nie wolno w gorącej wodzie sie moczyć, a niedawno wyczytalam gdzies ze to chodzi o to ze w ciązy nie powinna woda nam wlatywac do srodka, bo mozliwe są infekcje. Ja dbam o higiene swoją i wanny:-D ale jakos sie narazie powstrzymuje.

Dziekuje za odpowiedzi w sprawie tych bóli i kremów na rozstępy, dobrze ze jednak ten dla kobiet w ciazy wybralam:tak:

reklama
OLICA ja też wylądowałam dzisiaj u gina...z zapaleniem..przez dwa dni próbowałam z laktovaginalem...ale nie pomogło,a wręcz się rozkręciło..tantum rosa polecam..przestaje swędzieć..ja dostałam czopki i maść,a za tydzień do kontroli idę.ŻYCZĘ SZYBKICH REKONWALESCENCJI DZIEWCZYNOM ZAINFEKOWANYM:tak:

Do góry