reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

annay ciężkie pytanie.
Dowiedzcie się najlepiej w Social Welfare czy ilośc uzbieranych składek PRSI obliguje go do darmowej/częściowo darmowej opieki.
Wiem,że u dentysty trzeba miec 5 lat opłaconych składek by leczyc zęby za free.
Mój kolega fryzjer przeciął sobie ścięgna w dłoni nożyczkami.Operacja kosztowała go 600 euro :eek:
Z kolei mój kuzyn ma problemy z kolanem.Teraz mu wstawiali śruby ale on ma MC i miał wsio za darmo.
A nie możecie postarac się o MC?

reklama
hej dziewczyny ... pisałam ostatnio z prośbą o odpowiedź... ale nic nie wyczytałam,...:-( chciałam się dowiedzieć czy jeśli chciałam z narzeczonym założyć medical card to czy mamy składać 2 oddziene formularze czy jako już para?? i jak się starać o tą kartę żeby za darmo leczyli też w pl... ?

Witam sie. Ja z kolei chciałabym sie dowiedziec od Marty bodajze:sorry: ile miała punktów,ze dostala to mieszkanie :eek: bo to serio long story :confused2:

pozdrawiam

Dziewczyny, mam do was takie pytanko, może nie typowe trochę, ale może któraś z was będzie się orientować.
Mojemu mężowi nawaliło kolano, tzn. spuchło, nie może chodzić , boli jak szlag. Od dawna miał problemy z kolanami, nawet na drugim miła robiony zabieg , jeszcze w PL. Pracuje tutaj prawie 3 lata. Czy jest jakaś szansa na leczenie darmowe tego typu przypadłości? Nie ma dodatkowego ubezpieczenia, tylko takie normalne, państwowe, z pracy. Oczywiście pójdzie do polskiego ortopedy, ale obawiam się, że nie tylko wizyty, ale całe leczenie ( być może operacja) sporo nas będą kosztowały. I zastanawiam się czy jest jakaś możliwość, aby uniknąć kosztów. A tak na prawdę to nie wiem, jak działą tutejsza służba zdrowia w takich przypadkach. Co radzicie?
na 100% to moge sie dowiedziec i napisac ci we wtorek bo koleżanka moja z pracy często choruje i wyrabiała sobie taką specjalną karte ze płaci sie za usługi medyczne i leki tylko 90 euro ale nie pamiętam na jaki to okres i jak to załatwic, dowiem sie we wtorek to dam znac

Witam sie. Ja z kolei chciałabym sie dowiedziec od Marty bodajze:sorry: ile miała punktów,ze dostala to mieszkanie :eek: bo to serio long story :confused2:

pozdrawiam
chyba chodzi ci o mnie, o ten dom socjalną, to powiem ci ze nie mam pojęcia, poprostu dostałam list ze dostałam przydział na mieszkanie 3 tygodnie temu i teraz cisza, nawet nie wiem gdzie ta chata ma byc, chyba musze sie im przypomniec:eek:

Annya- mi sie wydaje, ze to chyba nie da rady zalatwic, zeby nic nie placil. Mowie tak poniewaz moj Aaron ma zerwany miesien bicepsa juz od 4 lat. Nie zrobil jeszcze operacji bo go na nia w Irlandii po prostu nie stac. Mysle, ze gdyby mogl zalatwic sobie cokolwiek zeby uniknac kosztow to dawno by to zrobil. Jest irlandczykiem wiec raczej by wiedzial co i jak....no i skladek mialby napewno wystraczajaco, jako ze pracuje od 18 roku zycia. No ale moze sie myle...Do operacji w kazdym razie przymierza sie w Polsce. Napewno taniej wyjdzie no i chyba porzadniej ;-)

hej dziewczyny ... pisałam ostatnio z prośbą o odpowiedź... ale nic nie wyczytałam,...:-( chciałam się dowiedzieć czy jeśli chciałam z narzeczonym założyć medical card to czy mamy składać 2 oddziene formularze czy jako już para?? i jak się starać o tą kartę żeby za darmo leczyli też w pl... ?
Ka...M jeśli ktoś był by w Twojej sytuacji to pewnie by odpowiedział.Myślę,że możesz się starac z chłopakiem,ale nie jestem pewna.O karcie EU pisałam kilka stron wcześniej.Naprawdę,cofnij się o te kilka stron a znajdziesz :sorry:

na 100% to moge sie dowiedziec i napisac ci we wtorek bo koleżanka moja z pracy często choruje i wyrabiała sobie taką specjalną karte ze płaci sie za usługi medyczne i leki tylko 90 euro ale nie pamiętam na jaki to okres i jak to załatwic, dowiem sie we wtorek to dam znac
Hmmm a to nie chodzi o Drugs Payment Scheme?
Bo jest cos takiego,ale to płacisz do 90 e miesięcznie za leki tylko i wyłącznie!
Powyżej 90 dają zwrot kosztów.

Ka...M ja mam taka sytuacje ze mamy wspolna karte medyczna, wszyscy wpisani w jeden formularz bylismy, z tym ze my mamy dzidziusa;-) nr karty mamy taki sam ale z literkami A, B,C i kazdy ma swoja osobno :-)

reklama
Do góry