Weri ja poznałam swoje wyniki na spotakniu z położną, miesiac po ich zrobieni. i na moją prośbę wszystko mi wydrukowała. w lipcu jadę do polski i idę do polskiego gina, więc chce zabrać całą moją kartę ciąży, żeby mi zrobił badania, których nie miałam, bo się ich w Anglii nie robi lub powtórzył te które uważa że wyszły niezbyt dobrze.
reklama
mary__mary
BorySoniowa Mamusia :)
anadri
Spokojnie, z tego co wiem, wszystkie źródła podają że regularne ruchy dziecka można odczuwać od ok 19-20tyg czyli jeszcze trochę czasu mamy
A do tego czasu wydaje mi się że powinnyśmy się tylko cieszyć jeśli coś poczujemy. Mój maluszek odzywa się średnio raz na 3-4 dni i to delikatnie! teraz np mija 2 doba od kiedy ostatni raz go czułam. Poza tym czytałam że nasze Maleństwa są najbardziej aktywne kiedy my śpimy (więc możesz nie rejestrować tych ruchów) bo nasze chodzenie i poruszanie się tylko je do snu kołysze... 
Ja tutaj jestem spokojna, ale jeśli ma to spędzać ci sen z powiek to oczywiście skontaktuj się z lekarzem bo zestresowana i niedospana mama na dobre nikomu nie wyjdzie. Spokojnie tylko
Spokojnie, z tego co wiem, wszystkie źródła podają że regularne ruchy dziecka można odczuwać od ok 19-20tyg czyli jeszcze trochę czasu mamy

Ja tutaj jestem spokojna, ale jeśli ma to spędzać ci sen z powiek to oczywiście skontaktuj się z lekarzem bo zestresowana i niedospana mama na dobre nikomu nie wyjdzie. Spokojnie tylko

R
rouż
Gość
Dziekuje:-) Jutro lece do apteki i je kupiewiesz co mi lekarz w sumie wypisal ASCOFER zelazo na recepte ale wlasnie doczytalam sie z tyłu na opakowaniu ze jest to lek wydawany bez receptya cena ich okolo 6 zl za 50 tabl.

Anadri- kochana, nie martw sie, ale jesli jestes bardzo zaniepokojona to idz do lekarza, czy do szpitala, niech to sprawdza-przynajmniej bedziesz spokojniejsza!
Mary_mary-to normalne, oslabienie organizmu podczas ciazy

dziewczyny dziękuję za słowa otuchy. postanowiłam poczekać do jutra. bo mam akurat wizytę w szpitalu w sprawie mojej astmy i rodzaju porodu, więc poproszę lekarza o sprawdzenie tętna dziecka.
przyznam szczerze, że nigdy w życiu jeszcze się tak nie martwiłam. bycie mamą odkrywa nowe pokłady intensywnosci znanych nam uczuć.
przyznam szczerze, że nigdy w życiu jeszcze się tak nie martwiłam. bycie mamą odkrywa nowe pokłady intensywnosci znanych nam uczuć.
xxxklaudziaxxx
Listopadówka 2009
Anadri ja ostatnio mialam ten sam problem. Przez 2 dni nie czulam malenstwa. Dziewczyny jednak mnie uspokoily i faktycznie znowu poczulam kruszynke. Sprubuj zjesc zimnego loda heh moje dzidzi wariuje po tym. Ale nie martw sie napewno dalej tam jest i zdrowe
jezeli nie masz przy tym zadnych boli to nic zlego sie nie dzieje. Oczywiscie jak sie martwisz bardzo to katycznie zajedz do szpitala albo do poloznej bo ona ma detektor tetna. A Ty sama mozesz kupic w TESCO na dziale dzieciecym przynajmniej u mnie jest, ale podobno on niezadobry. Kup sobie na ebayu detektor firmy ANGEL SOUNDS. Nowy kupisz za okolo 20funtow. Ja kupilam uzywany i wlasnie na niego czekam zeby moc uspokoic swoje mysli :-) 3mam kciuki kochana :*
xxxklaudziaxxx
Listopadówka 2009
Mary mi tez czesto krwawi nosek. i ciagle mam "skrzepy" i stupki w nosie. Nie martw sie tym :*
mary__mary
BorySoniowa Mamusia :)
weri
Jak widzę są jednak różnice co do prowadzenia ciąży w Anglii a Irlandii
Procedura jak poniżej - nie uwzględniam tu własnych wizyt u pl gin czy zdalnych konsultacji z moim ginekologiem w pl, tak więc;
np
6tydz kobieta stwierdza u siebie ciążę na podstawie testu ciążowego i braku miesiączki i idzie do lekarza pierwszego kontaktu (tzw GP)- lekarz gratuluje ciąży, pyta czy dobrze się czuje i każe przyjść ok 11tyg na pierwsze badania krwi..
11tydz - w.w kompleksowe badania krwi (ogólna morfologia, cukier, hiv, grupa krwi itd itp) + założenie karty ciąży, wysyłka papierów do szpitala gdzie będzie się chodziło na konsultacje itd
12tydz - wyniki badań krwi
20tydz - pierwsza wizyta w szpitalu, konsultacje, badania połówkowe (cokolwiek to znaczy tutaj) + skan
24tydz - wizyta u GP (lekarz pierwszego kontaktu)
28tydz - Szpital -ogólne badanie krwi i moczu + macanie brzuszka
30tydz - GP
No i później już - co 2 i przy końcówce co 1tydz raz szpital raz GP. Z tego jednak co wiem, wizyty w szpitalu to powtarzanie ogólnych badań krwi i moczu + macanie brzuszka a wizyta u GP to pytanie czy się dobrze czuję
Należy zwrócić uwagę że pierwszy a i często jedyny skan to badanie połówkowe!
I co Wy na to?
Jak widzę są jednak różnice co do prowadzenia ciąży w Anglii a Irlandii
Procedura jak poniżej - nie uwzględniam tu własnych wizyt u pl gin czy zdalnych konsultacji z moim ginekologiem w pl, tak więc;
np
6tydz kobieta stwierdza u siebie ciążę na podstawie testu ciążowego i braku miesiączki i idzie do lekarza pierwszego kontaktu (tzw GP)- lekarz gratuluje ciąży, pyta czy dobrze się czuje i każe przyjść ok 11tyg na pierwsze badania krwi..
11tydz - w.w kompleksowe badania krwi (ogólna morfologia, cukier, hiv, grupa krwi itd itp) + założenie karty ciąży, wysyłka papierów do szpitala gdzie będzie się chodziło na konsultacje itd
12tydz - wyniki badań krwi
20tydz - pierwsza wizyta w szpitalu, konsultacje, badania połówkowe (cokolwiek to znaczy tutaj) + skan
24tydz - wizyta u GP (lekarz pierwszego kontaktu)
28tydz - Szpital -ogólne badanie krwi i moczu + macanie brzuszka

30tydz - GP
No i później już - co 2 i przy końcówce co 1tydz raz szpital raz GP. Z tego jednak co wiem, wizyty w szpitalu to powtarzanie ogólnych badań krwi i moczu + macanie brzuszka a wizyta u GP to pytanie czy się dobrze czuję

Należy zwrócić uwagę że pierwszy a i często jedyny skan to badanie połówkowe!

I co Wy na to?
kaśka k
Fanka BB :)
mary to co napisałaś przy prawidłowej ciąży myślę że jest wystarczające
wiadomo jednak że kiedy są jakieś dodatkowe choroby u mamy lub coś się dzieje to zmienia się ilość badań
a usg to chyba większość ginekologów robi więcej niż powinni
pewnie dla większego swojego i mamy spokoju
wiadomo jednak że kiedy są jakieś dodatkowe choroby u mamy lub coś się dzieje to zmienia się ilość badań
a usg to chyba większość ginekologów robi więcej niż powinni
pewnie dla większego swojego i mamy spokoju

reklama
kaśka k
Fanka BB :)
wczoraj fajnie się bawiłam
wróciłam o 22.30
ale dzisiaj leżę pogoda łóżkowa mega pochmurno mąż w pracy
pewnie z małą w łóżku rozbijemy obóz kucyków
a najchętniej dalej bym pospała

ale dzisiaj leżę pogoda łóżkowa mega pochmurno mąż w pracy
pewnie z małą w łóżku rozbijemy obóz kucyków