reklama
hmmmm zagięłaś mnie Celinko.... mi się wydawało, że korzeń... właśnie jutro zamierzam wprowadzic Małej pietruszkę.
Udało nam się wprowadzic do tej pory marchewkę, dynię, ziemniaka, ryż, jabłko kleik ryzowy i kukurydziany no i pierś kuraka. Ola 22 czerwca konczy pol roczku i idzie nam wolno, bo tylko 1 nowosc na tydzien - prikaz pani alergolog.
Szpinak bleee i brokuły oprocz tego, że nie smakują, wg mnie uczulają Olę. Mimo, że wszyscy twierdzą że brokuły sa bezpieczne.... Sprobuję znowu za jakis czas.
Udało nam się wprowadzic do tej pory marchewkę, dynię, ziemniaka, ryż, jabłko kleik ryzowy i kukurydziany no i pierś kuraka. Ola 22 czerwca konczy pol roczku i idzie nam wolno, bo tylko 1 nowosc na tydzien - prikaz pani alergolog.
Szpinak bleee i brokuły oprocz tego, że nie smakują, wg mnie uczulają Olę. Mimo, że wszyscy twierdzą że brokuły sa bezpieczne.... Sprobuję znowu za jakis czas.
BlackWizard
Fanka BB :)
Z tego co mi wiadomo natka jest po 6 miesiącu.
Za nami już marchew, jabłko, kleik ryżowy, kaszka ryżowa, brokuły, szpinak, ziemniaki, szpinak, indyk, brzoskwinie i banany, no i zupki z pietruszką. Więc też nie tak dużo.
Dziewczyny a jak dajecie i obiadek i deserek?
Jak traktować soczki? Przeczytałam na jakiejś ulotce żeby podawać albo deserek albo soczek i sama już teraz nie wiem.
Za nami już marchew, jabłko, kleik ryżowy, kaszka ryżowa, brokuły, szpinak, ziemniaki, szpinak, indyk, brzoskwinie i banany, no i zupki z pietruszką. Więc też nie tak dużo.
Jak traktować soczki? Przeczytałam na jakiejś ulotce żeby podawać albo deserek albo soczek i sama już teraz nie wiem.
U nas uczulają winogrona które tez są ponoć ok...Co ciekawe to cholerstwo jest dodawane do połowy soczków i części deserków owocowych...mówi sie trudno
Ja spotkałam sie już nieraz z opinią że soczków powinno sie podawać 50 ml na dzien...i nie na sen...Zawsze można je wodą rozcieńczyć....My pozostajemy przy herbatkach granulowanych...Piotrek potrafi wypić 600 ml na dzien - zbankrutowałabym....za to herbatek mam całą kolekcje
Black a podajesz deserek jako danie głowne czy najpierw jakis obiadek potem deserek?Bo tak sobie myśle że mogłabyś przemycić soczek podczas obiadku...A potem ewentualnie deserek...za jakiś czas...chociaż kurcze nie wiem...żeby też nie przesadzić...
Ja spotkałam sie już nieraz z opinią że soczków powinno sie podawać 50 ml na dzien...i nie na sen...Zawsze można je wodą rozcieńczyć....My pozostajemy przy herbatkach granulowanych...Piotrek potrafi wypić 600 ml na dzien - zbankrutowałabym....za to herbatek mam całą kolekcje

Black a podajesz deserek jako danie głowne czy najpierw jakis obiadek potem deserek?Bo tak sobie myśle że mogłabyś przemycić soczek podczas obiadku...A potem ewentualnie deserek...za jakiś czas...chociaż kurcze nie wiem...żeby też nie przesadzić...
BlackWizard
Najpierw obiadek, za jakiś czas deserek.
Ach dziewczyny! Uważajcie na soczki Bobofrut. Ja mojej dawałam tylko soczki tej firmy i głupia składu nie sprawdziłam. Julce najbardziej odpowiadał smakowo naktar jabłko-malina. Nie dość, że malina uczuliła to jeszcze w składzie mamy cukier
Od dziś tylko soczki BoboVity kupuje, bo tam przynajmniej nie ma cukru.
Ach dziewczyny! Uważajcie na soczki Bobofrut. Ja mojej dawałam tylko soczki tej firmy i głupia składu nie sprawdziłam. Julce najbardziej odpowiadał smakowo naktar jabłko-malina. Nie dość, że malina uczuliła to jeszcze w składzie mamy cukier

Od dziś tylko soczki BoboVity kupuje, bo tam przynajmniej nie ma cukru.
mamjakty
styczniówka 2009
Celinko - o to samo chciałam się pytać :-) zawsze się mówi pietruszka ale nie wyszczególnia się czy korzeń czy natka - też się nad tym zastanawiam 
Black - czytałam, że soki i owoce liczy się jako jedno, więc jak soczek to lepiej z owocu zrezygnować i na odwrót
ale, co do ilości to nie wiem 

Black - czytałam, że soki i owoce liczy się jako jedno, więc jak soczek to lepiej z owocu zrezygnować i na odwrót

klaudia011
ja czytałam że soki owocowe i owoce liczymy łącznie. maksymalnie 150g w ciągu doby
aga_q
TRZYNASTEGO :)
ja znalazłam taki dokładniejszy schemat żywienia dla niemowląt.
kwietniowy numer ''Twojego Dziecka''
dla niemowląt karmionych sztucznie
- 4 x 180 ml mleko początkowe (od 5-6 miesiąca można podawać mleko następne)
- 1 x 180 ml zupka-przecier jarzynowy (do zup jarzynowych należy dodać masło, oliwę z oliwek lub bezerukowy olej rzepakowy)
- 50-100 g skrobane jabłuszko lub sok (najlepiej przecierowy)
- 1 x zupka-przecier jarzynowy z dodatkiem rozgotowanej kaszy manny (pół łyżeczki) + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (ryba 1-2 x w tygodniu)
- przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) nie więcej niż 150 g
- 1 x 180 ml mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml)
- 2 x 180 ml mleko następne z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g na 100 ml)
[* do mleka modyfikowanego zawierającego skrobię nie należy dodawać kleiku]
- 1 x 200 ml zupka-przecier jarzynowy (do zup jarzynowych należy dodać masło, oliwę z oliwek lub bezerukowy olej rzepakowy) z 1/2 żółtka co drugi dzień i codziennie z gotowanym mięsem (10 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu)
- 1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deserek mleczno-owocowy
- przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g;
*) ilość i wielkość posiłków zależy od apetytu i potrzeb dziecka
kwietniowy numer ''Twojego Dziecka''
dla niemowląt karmionych sztucznie
- 1 x 180 ml zupka-przecier jarzynowy (do zup jarzynowych należy dodać masło, oliwę z oliwek lub bezerukowy olej rzepakowy)
- 50-100 g skrobane jabłuszko lub sok (najlepiej przecierowy)
- 1 x zupka-przecier jarzynowy z dodatkiem rozgotowanej kaszy manny (pół łyżeczki) + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (ryba 1-2 x w tygodniu)
- przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) nie więcej niż 150 g
- 1 x 180 ml mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml)
- 2 x 180 ml mleko następne z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g na 100 ml)
[* do mleka modyfikowanego zawierającego skrobię nie należy dodawać kleiku]
- 1 x 200 ml zupka-przecier jarzynowy (do zup jarzynowych należy dodać masło, oliwę z oliwek lub bezerukowy olej rzepakowy) z 1/2 żółtka co drugi dzień i codziennie z gotowanym mięsem (10 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu)
- 1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deserek mleczno-owocowy
- przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g;
*) ilość i wielkość posiłków zależy od apetytu i potrzeb dziecka
Ostatnia edycja:
kuleczka_ok
Zadomowiona(y)
A ja znalazłam żywienie niemowląt karmionych piersią do 1 roku życia:
Piąty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy dalej na żądanie ok. 5-7 razy w ciągu dnia.
W nocy przerwa może trwać ok. 6 godzin.
DODATKOWE POSIŁKI
Zamiast jednego karmienia piersią wprowadzamy zupę jarzynową (wywar z jarzyn + zmiksowane jarzyny – mogą być przygotowane w domu – początkowo ziemniak, marchew, pietruszka – lub gotowe produkty firm żywieniowych, przeznaczone na dany miesiąc życia.)
Zupki lub papki podajemy łyżeczką, aby nie zniechęcać dziecka do ssania piersi.
Możemy próbować podać niemowlęciu soki warzywne, warzywno-owocowe lub owocowe.
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
Nie zaleca się podawania soków:
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
ze względu na ich właściwości uczulające.
Soki podajemy na łyżeczce, a nie w butelce, zaczynając od jednej łyżeczki dziennie, następnie co dwa dni zwiększamy ilość podawanego soku o łyżeczkę dochodząc do 10-15 łyżeczek dziennie. Niektóre niemowlęta nie chcą pić soków, wtedy nie należy ich do tego zmuszać. Próbę podania soku można ponowić za miesiąc.
Szósty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy na żądanie ok. 5-7 razy w ciągu dnia.
DODATKOWE POSIŁKI
Do zupki jarzynowej dodajemy 10-15g drobno pokrojonego, osobno gotowanego, chudego mięsa , początkowo powinno to być mięso tzw. białe (kurczak, indyk, królik)
Możemy próbować podać niemowlęciu soki warzywne, warzywno-owocowe, owocowe lub kaszki bezglutenowe z owocami lub jarzynami.
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
Soki podajemy na łyżeczce, a nie w butelce, zaczynając od jednej łyżeczki dziennie, następnie co dwa dni zwiększamy ilość podawanego soku o łyżeczkę dochodząc do 10-15 łyżeczek dziennie.
Jeśli dziecko soki owocowe zaczęło pić już miesiąc wcześniej, możemy mu podać w zamian łyżeczką tarte jabłko.
Siódmy miesiąc
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy na żądanie ok. 5-6 razy w ciągu dnia.
W nocy przerwa może trwać ok. 7 godzin.
DODATKOWE POSIŁKI
Do zupki jarzynowej dodajemy 10-15g drobno pokrojonego, gotowanego, chudego mięsa naprzemiennie z połową żółtka .
Możemy podać niemowlęciu soki warzywne, warzywno-owocowe lub owocowe oraz kaszkę z przetartymi owocami lub z musem owocowym.
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
Zamiast soku możemy podać tarte jabłko.
Ósmy miesiąc
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy na żądanie ok.5- 6 razy w ciągu dnia.
DODATKOWE POSIŁKI
Do zupki jarzynowej dodajemy 10-15g drobno pokrojonego, gotowanego, chudego mięsa naprzemiennie z połową żółtka .
Możemy podać niemowlęciu soki warzywne, warzywno-owocowe lub owocowe oraz kaszkę z przetartymi owocami lub z musem owocowym.
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
Dziewiąty miesiąc
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy piersią na żądanie.
DODATKOWE POSIŁKI
Można przechodzić na żywienie mieszane, stopniowo odstawiając karmienie piersią. Nie można tego robić nagle, bo to zawsze grozi wystąpieniem uczulenia.
Tak jak w miesiącu poprzednim : do zupki jarzynowej postnej dodajemy 10-15g drobno pokrojonego, gotowanego, chudego mięsa .
Można wprowadzić drugi posiłek bezmleczny, może to być kleik ryżowy , kukurydziany z owocami lub jarzynami.
Możemy podać niemowlęciu soki warzywne, warzywno-owocowe lub owocowe.
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
Dziesiąty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Ciągle możesz karmić niemowlę 4 razy dziennie piersią.
Nocna przerwa w karmieniu może trwać 7-8 godzin.
DODATKOWE POSIŁKI
UWAGA!
W tym wieku dziecka nie należy mieszać mleka matki z mlekiem krowim!
1 x 10 g pieczywa + 1 g masła + 5 g chudej wędliny (może to być szynka)
1 x 150 ml zupa jarzynowa + 50 g papka z jarzyn + 20 g mięso gotowane
1 x kisiel owocowy z biszkoptem
1 x 220 ml kaszka z owocami lub warzywami (zamiennie)
100 g owoców
Przy wprowadzaniu nowych pokarmów do diety niemowlęcia należy zaczynać od minimalnych ilości obserwując reakcje na wprowadzony pokarm. Przy braku niepożądanych reakcji (np. wymioty, biegunka, niechęć do jedzenia) ilość podawanych pokarmów można zwiększać.
Jedenasty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Przystawianie dziecka do piersi można ograniczyć do 3 .
W razie braku pokarmu u matki, przejść na żywienie mieszankami mlecznymi opartymi na mleku krowim, odpowiednimi do wieku dziecka.
DODATKOWE POSIŁKI
1 x 10 g chleba lub bułki + 40 g twarogu ze szczypiorkiem ( lub 20 g szynki lub serek homogenizowany) lub:
1 x 150 ml zupa jarzynowa + 50 g papka z jarzyn + 25 g pulpet z mięsa
1 x 150 ml kisiel owocowy
1 x 50 g ziemniaki puree + jajecznica z połowy jajka
100 g owoce
Dwunasty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Karmić piersią można ewentualnie rano i wieczorem przed snem .
DODATKOWE POSIŁKI
10 g chleba lub bułki + 40 g twarogu ze szczypiorkiem ( lub 20 g szynki lub serek homogenizowany)
Można wprowadzić mleko krowie pod postacią białego sera lub jogurtu.
100 g owoce
Piąty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy dalej na żądanie ok. 5-7 razy w ciągu dnia.
DODATKOWE POSIŁKI
Zamiast jednego karmienia piersią wprowadzamy zupę jarzynową (wywar z jarzyn + zmiksowane jarzyny – mogą być przygotowane w domu – początkowo ziemniak, marchew, pietruszka – lub gotowe produkty firm żywieniowych, przeznaczone na dany miesiąc życia.)
Zupki lub papki podajemy łyżeczką, aby nie zniechęcać dziecka do ssania piersi.
Możemy próbować podać niemowlęciu soki warzywne, warzywno-owocowe lub owocowe.
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
Soki podajemy na łyżeczce, a nie w butelce, zaczynając od jednej łyżeczki dziennie, następnie co dwa dni zwiększamy ilość podawanego soku o łyżeczkę dochodząc do 10-15 łyżeczek dziennie. Niektóre niemowlęta nie chcą pić soków, wtedy nie należy ich do tego zmuszać. Próbę podania soku można ponowić za miesiąc.
Szósty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy na żądanie ok. 5-7 razy w ciągu dnia.
DODATKOWE POSIŁKI
Do zupki jarzynowej dodajemy 10-15g drobno pokrojonego, osobno gotowanego, chudego mięsa , początkowo powinno to być mięso tzw. białe (kurczak, indyk, królik)
Możemy próbować podać niemowlęciu soki warzywne, warzywno-owocowe, owocowe lub kaszki bezglutenowe z owocami lub jarzynami.
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
Soki podajemy na łyżeczce, a nie w butelce, zaczynając od jednej łyżeczki dziennie, następnie co dwa dni zwiększamy ilość podawanego soku o łyżeczkę dochodząc do 10-15 łyżeczek dziennie.
Jeśli dziecko soki owocowe zaczęło pić już miesiąc wcześniej, możemy mu podać w zamian łyżeczką tarte jabłko.
Siódmy miesiąc
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy na żądanie ok. 5-6 razy w ciągu dnia.
DODATKOWE POSIŁKI
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
Ósmy miesiąc
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy na żądanie ok.5- 6 razy w ciągu dnia.
DODATKOWE POSIŁKI
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
Dziewiąty miesiąc
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Niemowlę karmimy piersią na żądanie.
DODATKOWE POSIŁKI
Można przechodzić na żywienie mieszane, stopniowo odstawiając karmienie piersią. Nie można tego robić nagle, bo to zawsze grozi wystąpieniem uczulenia.
Tak jak w miesiącu poprzednim : do zupki jarzynowej postnej dodajemy 10-15g drobno pokrojonego, gotowanego, chudego mięsa .
Można wprowadzić drugi posiłek bezmleczny, może to być kleik ryżowy , kukurydziany z owocami lub jarzynami.
Możemy podać niemowlęciu soki warzywne, warzywno-owocowe lub owocowe.
Soki zalecane:
- marchewkowy
- jabłkowy
- porzeczkowy
- jagodowy
- malinowy
- pomarańczowego
- cytrynowego
- truskawkowego
- poziomkowego
Dziesiąty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Ciągle możesz karmić niemowlę 4 razy dziennie piersią.
DODATKOWE POSIŁKI
UWAGA!
W tym wieku dziecka nie należy mieszać mleka matki z mlekiem krowim!
1 x 10 g pieczywa + 1 g masła + 5 g chudej wędliny (może to być szynka)
1 x 150 ml zupa jarzynowa + 50 g papka z jarzyn + 20 g mięso gotowane
1 x kisiel owocowy z biszkoptem
1 x 220 ml kaszka z owocami lub warzywami (zamiennie)
100 g owoców
Przy wprowadzaniu nowych pokarmów do diety niemowlęcia należy zaczynać od minimalnych ilości obserwując reakcje na wprowadzony pokarm. Przy braku niepożądanych reakcji (np. wymioty, biegunka, niechęć do jedzenia) ilość podawanych pokarmów można zwiększać.
Jedenasty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Przystawianie dziecka do piersi można ograniczyć do 3 .
W razie braku pokarmu u matki, przejść na żywienie mieszankami mlecznymi opartymi na mleku krowim, odpowiednimi do wieku dziecka.
DODATKOWE POSIŁKI
1 x 10 g chleba lub bułki + 40 g twarogu ze szczypiorkiem ( lub 20 g szynki lub serek homogenizowany) lub:
100 g owoce
Dwunasty miesiąc życia
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Karmić piersią można ewentualnie rano i wieczorem przed snem .
DODATKOWE POSIŁKI
10 g chleba lub bułki + 40 g twarogu ze szczypiorkiem ( lub 20 g szynki lub serek homogenizowany)
Można wprowadzić mleko krowie pod postacią białego sera lub jogurtu.
100 g owoce
reklama
kuleczka_ok
Zadomowiona(y)
Co do jogurtu to same widzicie, kiedy jest wprowadzony i w domyśle naturalny, co do danonków i ich "zdrowotności" to najzdrowsza jest ich reklama a produkt to zywykły jogurt dobrze promowany aby wyciągnąc kasę z kieszeni mam.
Swego czasu była to dla mnie konkurecja (zawodowo oczywiście), więc doskonale wiem że żywność dla dzieci jest jedną z najlepiej zarabiających gałezi, bo matka sobie odmówi a kupi danonka dla dziecka.
Reni, ja również podzielam zdanie dziewczyn.
a teraz najlepsze:
Warto wiedzieć, że jeśli Danonki nie powinny być podawane dzieciom poniżej 3-go roku życia, oczywiście nie ma tej informacji na kubeczkach, ale podają jak się zadzwoni do nich na infolinię.
ubytki wapnia są właśnie od mleka, które wypłukuje wapń z organizmu... czyli błędne koło, ale tak robią duże koncerny
to samo jest z żywnością dla dorosłych, najpierw się ją ogołaca ze wszystkiego, a później wzbogaca w witaminy, błonnik, itp
... nabiał to była moja branża
Swego czasu była to dla mnie konkurecja (zawodowo oczywiście), więc doskonale wiem że żywność dla dzieci jest jedną z najlepiej zarabiających gałezi, bo matka sobie odmówi a kupi danonka dla dziecka.
Reni, ja również podzielam zdanie dziewczyn.
a teraz najlepsze:
Warto wiedzieć, że jeśli Danonki nie powinny być podawane dzieciom poniżej 3-go roku życia, oczywiście nie ma tej informacji na kubeczkach, ale podają jak się zadzwoni do nich na infolinię.
ubytki wapnia są właśnie od mleka, które wypłukuje wapń z organizmu... czyli błędne koło, ale tak robią duże koncerny
to samo jest z żywnością dla dorosłych, najpierw się ją ogołaca ze wszystkiego, a później wzbogaca w witaminy, błonnik, itp
... nabiał to była moja branża
Podziel się: