reklama
a meduska jeszcze w jyscu jest pościel dziecięca tzn wypełnienie poduszka i kołderka +powleczka na kołderkę na podusię ochraniacz przybornik i baldachim ładne(ale nie wiem jaka jakość) po 130 zł jak masz gdzieś blisko sklep to podejdź i zobacz bo cena fajna

wiktoria12
Mama i żona :)
Dziekuje dziewczyny za życzenia
Jadźka
mama 2 synów
Witam! Ja dzisiaj bym sobie jeszcze pospała i na to wczoraj liczyłam jak juz wiedziałam ze Seweryn spi u babci. ale niestety Sebastian nie dał
.

ale nie zadreczasz super te cwiczeniaWitam.
Nie mam czasu popisać z Wami .
Napiszę tylko od siebie kilka słów.
Kurs ten- to spełnienie moich marzeń.
Totalny profesjonalizm.
Dziś mieliśmy warsztaty z psychologiem.Na warsztatach robiliśmy ćwiczenia.
Najbardziej pomocne ćwiczenie,gdzie można było choć w minimalnym stopniu poznać problem dzieci niepełnosprawnych było bardzo proste.
Polegało ono na tym,że byliśmy podzieleni w pary.
Jedna osoba była matką , a druga dzieckiem.
Dziecko było niewidome(mieliśmy opaski na oczach) a matka miała być przewodnikiem.
Dziecko było prowadzane po korytarzu ,po schodach,wyprowadzone do innej sali i...
zostawione w pewnym momencie samo.
Ja w tym ćwiczeniu byłam dzieckiem i naprawdę emocje jakie towarzyszą są nie do opisania.
Strach ,paniczny lęk przed nieznanym,brak poczucia bezpieczeństwa doprowadza do prawie paraliżu .Zastyga się z bezruchu i nie wie się co dalej zrobić.Po pewnej chwili przychodzi refleksja,że trzeba czegoś szukać,gdzieś iść...
W ten sposób wpadłam na otwarte okno,stolik,krzesło ,ścianę i po ścianie udało mi się wyjść z sali.
Dodatkowym utrudnieniem było komunikowanie się tylko przy pomocy literki E i tej litery w różnych intonacjach i powtórzeniach.EEEEE a my byliśmy prowadzeni przez przewodników jedną ręką pod rękę i drugą za bark .
Druga część ćwiczenia była zupełnie inna i polegała na nawiązaniu komunikacji(dialogu bez słów ze strony dziecka) z dzieckiem niewidomym i nie mówiącym.
Dziecko w tym ćwiczeniu bawiło się zabawką(gryzaki,piłki,grzechotki) a matka przy pomocy innej zabawki miała przekierować za pomocą słów i gestów a na końcu dotyku uwagę dziecka z jej zabawki na zabawkę matki.
Dziewczyny wcale nam nie nie ułatwiały tego zadania,bo miały być upartymi dziećmi,nie mającymi ochoty nawiązać kontaktu .
Mi udało się zaciekawić koleżankę opowiadając jej świat za pomocą gryzaka ,który miał kilka elementów typu :słońce,księżyć,chmurka,gwiazdka.
Bez problemu nawiązałyśmy kontakt i wygrałyśmy to ćwiczenie,bo trafiłam z pomysłem jak wybrnąć z tego zagadnienia.
Dzieciom niewidomym tylko za pomocą słów i dotyku opowiada się świat -niby takie proste ,a dlaczego tak trudno?
Super doświadczenie....doznania niesamowite....
Ech można by tak w nieskończoność....
Już Was nie zadręczam.
Uciekam i pozdrawiam.
ale ty masz talent, torcik super
Dołanczam się wszystkiego czego pragnieszSto lat dla wiktorii12! spełnienia marzeń, dużo spokoju, mało tęsknoty za mężem i niepalenia:-)
ale swietnie, morze mi sie uda trafic z kasa do wrockawitam kobiałki
nocka w miarę ok
za oknem pogoda trudna do określenia ciepło ale lekko kropi i zero słońca
słuchajcie w realu super wyprzedże ubranek gdyby któraś była zainteresowana to świetne letnie bluzeczki super gatunkowo są po 3.99 spodenki długie krótkie 3/4 są po 3-5 zł naprawdę super okazja jak któraś ma kasę i chce coś nawet na przyszłe lato kupić to się opłaca
a i w tesco akcja szkoła duży wybór fajnych rzeczy w świetnej ceniemam nadzieję że doczeka nna moją kasę biurko bo jest fajne tańsze o połowe z 69 zł z szufladą no świetne pasowało by mi dla julki
meduska w 5-10-15 są śliczne kocyki za 14 zł a są piękne kocham mamusię kocham tatusia i takie milusie dość duże bo 120/60
superbodziaki też w 5-10-15 po 6 zł i półśpiochy po 3.99 a i 3 paki skarpeteczek takie słodkie po 7.99
a od 1 sierpnia h&m rusza z wyprzedażą a tam są ubrania które ja kocham i mam nadzieję że upoluję dzieciakom coś fajnego a najbardiej anton iemu bo on najbiedniejszy w ubranka
a i koleżanka w wójciku mówiła mi że w sierpniu będą mieli wyprzedaż zimowych kurtek i kombinezonów z ubiegłego sezonu i będą sprzedawane za -70%
no to info zakupowe wam przekazałam![]()
wiktoria12
Mama i żona :)
Ja uciekam ide wózek wyprac bo na jutro mi potrzebny narazie miłego czwartku zycze
Jadźka
mama 2 synów
boźu to już czwartekJa uciekam ide wózek wyprac bo na jutro mi potrzebny narazie miłego czwartku zycze

medeuska
październikowa mama'09
witam kobiałki
nocka w miarę ok
za oknem pogoda trudna do określenia ciepło ale lekko kropi i zero słońca
słuchajcie w realu super wyprzedże ubranek gdyby któraś była zainteresowana to świetne letnie bluzeczki super gatunkowo są po 3.99 spodenki długie krótkie 3/4 są po 3-5 zł naprawdę super okazja jak któraś ma kasę i chce coś nawet na przyszłe lato kupić to się opłaca
a i w tesco akcja szkoła duży wybór fajnych rzeczy w świetnej ceniemam nadzieję że doczeka nna moją kasę biurko bo jest fajne tańsze o połowe z 69 zł z szufladą no świetne pasowało by mi dla julki
meduska w 5-10-15 są śliczne kocyki za 14 zł a są piękne kocham mamusię kocham tatusia i takie milusie dość duże bo 120/60
superbodziaki też w 5-10-15 po 6 zł i półśpiochy po 3.99 a i 3 paki skarpeteczek takie słodkie po 7.99
a od 1 sierpnia h&m rusza z wyprzedażą a tam są ubrania które ja kocham i mam nadzieję że upoluję dzieciakom coś fajnego a najbardiej anton iemu bo on najbiedniejszy w ubranka
a i koleżanka w wójciku mówiła mi że w sierpniu będą mieli wyprzedaż zimowych kurtek i kombinezonów z ubiegłego sezonu i będą sprzedawane za -70%
no to info zakupowe wam przekazałam![]()
dzieki dzieki:-) tyle ze ja teraz bez kasy a na przyszl miesiac tez pelno zbednych wydatkow....a meduska jeszcze w jyscu jest pościel dziecięca tzn wypełnienie poduszka i kołderka +powleczka na kołderkę na podusię ochraniacz przybornik i baldachim ładne(ale nie wiem jaka jakość) po 130 zł jak masz gdzieś blisko sklep to podejdź i zobacz bo cena fajna![]()

dowody nowe musimy wyrobic, do tego zdjęcia

M sie rozwaliły okulary to na okulary minimum 200 zl pojdzie, jeszcze szwagierka ma urodziny i ich córka i normalnie nie wiem znów skąd na to wszystko kase, nie mówiac ze musimy kupic nwa baterie kuchenna i rure do kibelka bo przecieka

i jescze mialam kupic gladz, tynk i gips na pokoj zuzi, ale nie wiem czy wystarczy mi na to

masakra jakas poprostu- nie mowiac ze prawa jazdy tez trzeba wymieniac, ale sram to

Witam
U mnie nocka fatalna

Mlode budzily sie na zmiane co niecala godzine

Wczoraj po poludniu juz nie zajrzalam bo przyjechala siora z mlodym i spali do dzisiaj.Dzisiaj siora pojechala juz do pracy a mlody siedzi z nami
Mam nadzieje ze beda wszyscy grzeczni:-)
U mnie nocka fatalna

Wczoraj po poludniu juz nie zajrzalam bo przyjechala siora z mlodym i spali do dzisiaj.Dzisiaj siora pojechala juz do pracy a mlody siedzi z nami

reklama
Podziel się: