reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

naszej "stałej" lekarki nie ma, więc wybraliśmy się do pani dr nieco leciwej, ale ponoć z dużym doświadczeniem. Miła. Więc tak... najbardziej przejęła się stanem paszek i skóry pod kolanami (czyli rzecz lekko mówiąc zignorowana przez stałego lekarza), dostałam puder Tanno do zasypywania tego. Jak po tygodniu nie przejdzie i skóra w końcu nie będzie sucha i rózowa:happy2:, to mamy wrócić do niej po niedzieli. no to czkam na efekty :-D
co do żeberka - pani doktor po jednym rzucie oka mówi "żebro Harissona" - że niby moze początek krzywicy, zaleciła powyzej 6 godz. spacerów dziennie:szok:, a od jesieni sugeruje zwiększenie dawki wit. D. trochę poszukałam na necie o tym żeberku i hmmm... żadnych innych oznak krzywicy u swojego dziecka nie widzę, lekarka nie zleciła też dodatkowych badań, nic nie mówiła o rehabilitacji...

Paweł Zawitkowski (jakoś mam do niego zaufanie;-)) na jednym forum pisze m.in. tak "Skoro nie dostała Pani żadnych dodatkowych zaleceń od pediatry to nie moze być nic zlego... takie wystajace żebra mają też dzieci z niskim napięciem mięśniowym (w normie, ale niskim). Rozdęty brzuszek wypycha żebra do przodu. i
zazwyczaj asymetrycznie... "

no to jeśli to nic poważnego, to bym się cieszyła. Ale teraz chodzi za mną to niskie napięcie mięśniowe - to się chyba rehabilituje?

ech, nie miała baba kłopotu, to poszła do lekarza :-D:-D

reklama
Nesa no to masz faktycznie... a nie masz jakiegoś dobrego rehab od dzieci w okolicy? chyba że wytrzymasz do piątku, to się magika Wojtasa zapytam:tak::tak:

Nesa, nie podoba mi się na Twoja lekarka. A ja wyczulona jestem na pediatrów ostatnio, oj bardzo. 6 godz. spacerów? Skąd ona to wzięła???? Wszędzie jest napisane, że dziecko absolutnie nie jest w stanie samo sobie wygenerować ze słońca tyle wit. D, ile trzeba. A jak są jakieś nieprawidłowości to tym bardziej. Wg mnie skonsultuj się u innego lekarza.

Pierwszy lepszy artykuł medyczny: "dzieci po 4. tygodnia życia niemowlęta donoszone, prawidłowo pielęgnowane, przebywające często na świeżym powietrzu oraz dzieci do 2-3. roku życia - 500 j.m./dobę" Jak widac częste przebywanie na słońcu nie warunkuje zaprzestania podawania tej wit.Wiem, że są różne teorie, ale ja podaję kropelkę dziennie-to bezpieczna dawka, nie ma mowy o przedawkowaniu - co jest niebezpieczne. Naprawdę naczytałam się sporo i jak moja córeczka leżała ostatnio w klinice, to też wypytałam lekarzy i wg mnie lepiej podawać tę kropelkę niż nie podawać.

A to artykuł z BB na ten temat:
https://www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/krzywica_i_witamina_d3.html

Ostatnia edycja:
Nesa no to masz faktycznie... a nie masz jakiegoś dobrego rehab od dzieci w okolicy? chyba że wytrzymasz do piątku, to się magika Wojtasa zapytam:tak::tak:

bardzo będę wdzieczna - rzeczy które niepokoją - wystające zeberko po lewej stronie (ostatnie z rzędu), od kilku dni. poza tym takie nieduze zgrubienie na szyjce (taka kuleczka wielkosci jagody), koło prawego ucha - lekarka powiedziała, ze to od przekrecania główki tylko w praa stronę. taką diagnozę usłyszałam 1,5 mies. temu, miało się rozejść, jak dziecko będzie obracać główkę. Jasiek łepetyną macha jak szalony, uwielia spać na lewym boku, a guzek został:angry:
jakby Twój magik coś wydumał z mojego opisu, to byłoby super!

Nesa, nie podoba mi się na Twoja lekarka. A ja wyczulona jestem na pediatrów ostatnio, oj bardzo. 6 godz. spacerów? Skąd ona to wzięła???? Wszędzie jest napisane, że dziecko absolutnie nie jest w stanie samo sobie wygenerować ze słońca tyle wit. D, ile trzeba. A jak są jakieś nieprawidłowości to tym bardziej. Wg mnie skonsultuj się u innego lekarza.

dziewczyny, niedługo uznam, ze zachowuje się jak jakaś przewrażliwiona wariatka, ale naprawdę byłam już u 3 różnych pediatrów w naszej przychodni i co jeden, to mnie bardziej zastanawia....jednak wytłumaczenie "może taka jego uroda (wystajace zeberko)?" mnie nie uspokaja:no:
poczekam do piątku, moze wirtualnie skunkanka mi coś rozsądnego przekaże:happy2: a jak się nie uda, to idę w poniedziałek szukać dalej. nie chciałabym, żeby przez moje zaniedbanie Młody się dorobił jakiegoś schorzenia kręgosłupa czy coś:baffled::baffled::confused:

Ostatnia edycja:
Nesa, ja Cię rozumiem. Trzeba pytać i się konsultować. Moje dziecko wylądowało w szpitalu, bo nikt się nie domyślił, by jej zrobić podstawowe badanie krwi, a 2 lekarzy mi mówiło - jak zadzwoniłam, że dziecko jakieś apatyczne się zrobiło, śpi, mało płacze, nie bawi się - że mam się cieszyć, że nie wrzeszczy. Dacie wiarę? Nawet nie kazali mi jej pokazać. Skończyło się szpitalem i ostrą anemią, a wystarczyła podstawowa morfologia. Dlatego jestem nieufna.

Nesa, a powiedz mi, czy dzieciątku poci się bardzo główka? Np jak wstaje po spaniu, czy zostawia morką podusię lub prześcieradło na wysokości głowy? To pierwsza oznaka, że ma za mało wit. D. To wiem od lekarza - sprawdzonego. Krzywica nie pojawia się tak od razu.

Dzięki Skunkanka,naprawdę jesteś niezastąpiona:-)!
bo ja tu już ciut wariuję, czy z jednej strony nie krzywdze swojego dziecka zaniedbaniem, a z drugiej, czy sobie nie wkręcam niepotrzebnie nieistniejących problemów:-:)-(
ech....

Viola ma rację - bo tak doczytuję troszkę na raty i mam nadzieję, że nasze Moderatorki mi głowy nie urwą;-)- ta pediatra jest o kant tyłka potłuc:wściekła/y: poczytałam o tym Harrisonie, generalnie może być objawem krzywicy, ale tak naprawdę gdzie nie poczytasz, jest zalecenie podawania witaminy D. Z powietrza to można ekstrahować cellulit, ale nie wystarczającą dziecku ilość tej witaminy:dry: Może zrób rozeznanie, czy macie jakiegoś solidnego super pediatrę w okolicy?..

reklama
Skunkanka, z tą wit. to jest tak, że to wyciaganie z powietrza to oprócz "normalnego" przyjmowania jednej kapsułki dziennie. A dobrego pediatrę znalazłam, niestety przyjmuje tylko prywatnie i na drugim końcu miasta... Ale jeśli ten Twój nie będzie mógł nic powiedzieć bez zobaczena dziecka, to się do niej wybiorę. Tylko wiesz, wolałabym mieć kogoś pod ręką, a przychodnia jest 20 min spacerem. no ale jak się nie da, to trudno

Do góry