reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciężarne na Wyspach

reklama
Matisek wielkie gratulacje!!!!

Melka79
maly nie chcial spac w ciagu dnia. Ucinal sobie tylko kilkuminutowe drzemki. Ale za to jak zjadl o 21 tak spal do 5.15. Potem mu sie troszke ustabilizowalo i spal dluzej w dzien. Teraz wstaje o 3 i 6 rano, zasypia kolo 9 na godzinke, pozniej okolo 13-14 i czasami ok 17. Takze jak sama widzisz, zalezy to od dzieci.
Ale dzisiejsza noc to znowu koszmar!!! Nie dal spac nikomu!!! No ja nie wiem co z nim sie dzieje, zawsze jak zjadl, to zasypial, a dzis zjadl i znowu ryk.

Oczywiscie wczoraj utknela mu przepuklina. Odwiedzilismy lekarza i kazala nam odchudzac malego, zamiast 1 karmienia podawac mu wode. A w UK mowia, ze dziecko idealnie wazy, jest duzy, bo maz jest duzy, ma prawie 2 m wzrostu. I wez badz tu madry człowieku.Nie moge dawac kaszek, nie moge nic nowego mu podawac do jedzenia, bo jak zatwardzenie bedzie to znowu utknie przepuklina.

Melka ja kupowałam na allegro tę chustę.
Myleene moj mąż teżwysoki (198 cm), co do odchudzania pewnie tez by mi kazali Lolka odchudzać, on ciagle by jadł, niech je zgubi jak zacznie chodzić, Krzyś tez był papuśny, a teraz chudzinka.

MATISEK gratulacje i zapraszamy na forum MAMY W UK :-)

Matisek - GRATULACJE !!!!!!! :laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:

Junia - jaki piękny brzusio :tak::tak::tak:

A teraz pytanie do mam około-3-latków :cool2: lub tych które mają zapisane pomiary swoich starszych pociech :cool2: Ile wzrostu mają Wasze dzieci? Ostatnio patrzyłam w siatki centylowe i powychodziło mi tak:
dla Alicji:
Dziewczynka, 2 lata i 10 miesięcy -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka
Dziewczynka, 2 lata i 10 miesięcy -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka
dla Krzysia:
Chłopiec, 5 tygodni -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka
Chłopiec, 5 tygodni -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka

I widzę, że z Krzysia niezły drwal mi tu rośnie :-D Wielkolud jakiś :-D
Ale Alicja niestety jest niziutka, a nawet tego nie zauważyłam, w ciągu ostatnich kilku miesięcy urosła jedynie 1 cm, czy powinnam się martwić? :cool: Dla nie znających siatek centylowych wyjaśniam, że za alarmujące, wymagające nadzoru lekarza oraz prawdopodobnie interwencji uważa się wartości poniżej 3. i powyżej 97. centyla, norma wypada między 25 a 75 centylem. Mnie zaniepokoiło to, że linia wzrostu Ali szła praktycznie cały czas koło 50 centyla, czyli idealnie, a teraz gwałtowanie się zatrzymało i spadło do przedziału między 10 a 25 centylem :cool:
A jak wypadają Wasze dzieciaki? Podzielcie się ze mną, można sobie łatwo obliczyć na tej stronce Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka

Edit: musiałam wyciąć te wykresy bo jakieś nie te się powklejały, dałam linki, jakby któras z Was zechciała spojrzeć, a najlepiej obliczyć dla własnych dzieci byłabym wdzięczna :tak: Nie krzyczcie tylko, że nie mam większych problemów, ale ostatnio akurat to zatrzymanie wzrostu u Ali mnie dość mocno zaniepokoiło :eek:

Ja tez spr z ciekawosci i wzrost jest ponad norma :szok: chociaz nie wydaje mi sie ze Diana jest za wysoka .... nie kumam o co chodzi ... wyszlo tak

a waga tak

Melka ja tez moge ci polecic chuste umnie sprawdza sie w 100% tez kupilam na allegro (polecam PENTELKA sa tansze bo ona robi je sama, a sadze ze nie roznia sie wiele od tych oryginalnych) :-)

JUNIA ja nie moge wejsc na ta strone :eek:

KAMILALOPEZ jak mieszkaniowe sparwy?? co sie ruszylo ??

MY wczoraj mimo zlej pogody spedzilismy milo dzionek bo z Tatusiem (zrobil nam niespodzianke i wzial sobie wolne hhehe) a tym bardziej bo na zakupach :-D:-D:-D:-D juz w srode jedziemy na spotkanie w ambasadzie mam nadzieje ze dostaniemy szybciutko paszporcik :tak:ale caly czas sie stersuje ze czegos nie wezme....:szok: najwazniejsze to akt urodzenia i dowody tozsamosci...
ZYCZE MILEGO DNIA

KORNASIA gratuluje zaręczyn!!! a kiedy planujecie ślub?? my narazie po cywilnym jesteśmy a kościelny bierzemy tutaj w niedziele do ksiedza jedziemy sukienke kupilam teraz latem w pl:-)

hej kochane... slyszalam ze w uk jesli nie okresla plci dziecka na usg tto polozna moze okreslic po ,,omacku''... o tak sie zastanawiam w ktorym tygodniu ciazy polozna wam powiedziala plec i czy sie sprawdzilo??

JUNIA dziekuje slub planujemy za rok. gdzie co i jak jeszcze nic nie wiemy bo moj E nie jest Polakiem i mamy problem .... :-) a w niedziele bierzecie slub czy umowic sie na date slubu? bierzecie slub w angli? jezeli tak to zapraszacie kogos - kupujecie im bilety czy na wlasna reke?

SANDRAHAHA umni bez problemu powiedzieli plec, tylko sie zapytali czy chcemy wiedziec...ale pierwsze slysze ze mozna plec rozpoznac po omacku...

SANDRAHAHA umni bez problemu powiedzieli plec, tylko sie zapytali czy chcemy wiedziec...ale pierwsze slysze ze mozna plec rozpoznac po omacku...

no wlasnie pytam bo dziwne jak dla mnie... ale jak jest wszytsko ok to robia tylko 2 usg... a jak sie dzieccko ulozy ze nie bedzie nic widac?? jedna laska cos gdzies pisala ze jej polozna wlasnie okreslila plec po ulozeniu dziecka... bez usg bo na usg dziecko sie zakrywalo...

O ile sie orientuje to mozna tylko okreslic po polozeniu i kstalcie brzucha, ale to jest nic pewnego !!! TYLKO PRZYPUSZCZENIA :-) A Ty mialas juz jakies USG? jezeli dzieciatko sie nie ulozy w odpowiedniej pozycji za pierwszym razem to pozniej mozesz zawsze isc prywatnie jak juz tak strasznie chcesz wiedziec jakie ubranka kupowac :-D

Ostatnia edycja:
reklama
hej kochane... slyszalam ze w uk jesli nie okresla plci dziecka na usg tto polozna moze okreslic po ,,omacku''... o tak sie zastanawiam w ktorym tygodniu ciazy polozna wam powiedziala plec i czy sie sprawdzilo??
Ja słyszałam tylko, że położna macając może określić ułożenie dziecka przed porodem, czy jest główką do dołu czy nie. Tu nie ma chyba usg przed porodem, przynajmniej mi mówiła tylko o dwóch.

Do góry