mamunia2
mama Alusia i Dominisia:)
Matisek wielkie gratulacje!!!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Matisek - GRATULACJE !!!!!!!
Junia - jaki piękny brzusio
A teraz pytanie do mam około-3-latkówlub tych które mają zapisane pomiary swoich starszych pociech
Ile wzrostu mają Wasze dzieci? Ostatnio patrzyłam w siatki centylowe i powychodziło mi tak:
dla Alicji:
Dziewczynka, 2 lata i 10 miesięcy -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka
Dziewczynka, 2 lata i 10 miesięcy -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka
dla Krzysia:
Chłopiec, 5 tygodni -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka
Chłopiec, 5 tygodni -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka
I widzę, że z Krzysia niezły drwal mi tu rośnieWielkolud jakiś
Ale Alicja niestety jest niziutka, a nawet tego nie zauważyłam, w ciągu ostatnich kilku miesięcy urosła jedynie 1 cm, czy powinnam się martwić?Dla nie znających siatek centylowych wyjaśniam, że za alarmujące, wymagające nadzoru lekarza oraz prawdopodobnie interwencji uważa się wartości poniżej 3. i powyżej 97. centyla, norma wypada między 25 a 75 centylem. Mnie zaniepokoiło to, że linia wzrostu Ali szła praktycznie cały czas koło 50 centyla, czyli idealnie, a teraz gwałtowanie się zatrzymało i spadło do przedziału między 10 a 25 centylem
A jak wypadają Wasze dzieciaki? Podzielcie się ze mną, można sobie łatwo obliczyć na tej stronce Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka
Edit: musiałam wyciąć te wykresy bo jakieś nie te się powklejały, dałam linki, jakby któras z Was zechciała spojrzeć, a najlepiej obliczyć dla własnych dzieci byłabym wdzięcznaNie krzyczcie tylko, że nie mam większych problemów, ale ostatnio akurat to zatrzymanie wzrostu u Ali mnie dość mocno zaniepokoiło
![]()
SANDRAHAHA umni bez problemu powiedzieli plec, tylko sie zapytali czy chcemy wiedziec...ale pierwsze slysze ze mozna plec rozpoznac po omacku...
Ja słyszałam tylko, że położna macając może określić ułożenie dziecka przed porodem, czy jest główką do dołu czy nie. Tu nie ma chyba usg przed porodem, przynajmniej mi mówiła tylko o dwóch.hej kochane... slyszalam ze w uk jesli nie okresla plci dziecka na usg tto polozna moze okreslic po ,,omacku''... o tak sie zastanawiam w ktorym tygodniu ciazy polozna wam powiedziala plec i czy sie sprawdzilo??