reklama
monisia1979
Fanka BB :)
Monisia - no to super że tak dobre wieści po wizycie!

Poruszyłyście temat zwolnień L4. Jak to jest, do kiedy jesteśmy na zwolnieniu L4, a od kiedy na macierzyńskim??? I jak wygląda wypłacanie macierzyńskiego? Płaci ZUS, czy nadal pracodawca?
Macierzyński z tego co wiem wypłaca ZUS,tak samo jak i L4 po 30 dniach zwolnienia,chociaż asem w tych sprawach nie jestem:-
A co do tego do kiedy można na L4 siedzieć,to właśnie sama nie wiem

Ostatnia edycja:
ja dostałam zaświaczenie ze szpiala po porodzie ordynator pytał się czy chce ! i dostałam chyba 112dni alejuż nie pamiętam zaraz do zakładu pracy wyslalamPoruszyłyście temat zwolnień L4. Jak to jest, do kiedy jesteśmy na zwolnieniu L4, a od kiedy na macierzyńskim??? I jak wygląda wypłacanie macierzyńskiego? Płaci ZUS, czy nadal pracodawca?
tylko mnie jedno zastanawia jak lekarz nie da mi L4 a będe ciązęe 2tygodnie przenoszę to mi się liczy chyba jkuż macierzyński ? a ja tak niechce bo wole te dwa tygodnie spędzić z dzieckiem a nie bez ! i tego właśnie nie rozumiem !!chyba że mój lekarz to trąba
AbEjA
Mamy styczniowe 2007
Poruszyłyście temat zwolnień L4. Jak to jest, do kiedy jesteśmy na zwolnieniu L4, a od kiedy na macierzyńskim??? I jak wygląda wypłacanie macierzyńskiego? Płaci ZUS, czy nadal pracodawca?
u mnie L4 też już płaci ZUS. Pracodawca ma mozliwosc przekazac sprawę płatnosci do ZUS po 30 dniach lub samemu regulować pensję cięzarnej odpisując to od pozostałych zobowiązan do ZUS.
u mnie L4 też już płaci ZUS. Pracodawca ma mozliwosc przekazac sprawę płatnosci do ZUS po 30 dniach lub samemu regulować pensję cięzarnej odpisując to od pozostałych zobowiązan do ZUS.
ejo
tu się zgodzę, ale jesli pracodawca zatrudnia powyżej 20 osób to sam reguluje wynagrodzenie..co potem zwraca mu ZUS
co do L4..do porodu..praktyka jest różna..sa tacy, którzy wystawiaja do dnia porodu rzeczywistego..sa tacy, którzy tylko do dnia porodu planowanego..potem juz leci macierzyński max 2 tygodnie..
czasami ginkowie sugeruja pójcie po L4 do lekarza internisty..np. na przeziebienie..Ci mogą wystawić..i wtedy nie leci macierzyński

Abeja córczka śliczna..zapisz proszę do jej karneciku mojego Kajtka ;-)
Monisia..super że wszystko super

ja mam wizyte w sobote..zobaczymy ile mój chłopczyk urósł

Mnie delikatnie stresik złapał.Jutro mam wizytę,po 3 tyg!Troche sie boję co mi sie tam w środku porobiło;-)Jutro kończe 33tc Boze jak to zleciało!!
Amelkowa miłej wizyty!!
))Czekamy na sprawozdanie!
Amelkowa miłej wizyty!!
Ostatnia edycja:
monisia1979
Fanka BB :)
Amelkowa,Klusko,czekamy na relacje z wizyt:-):-):-):-)
reklama
AbEjA
Mamy styczniowe 2007
Monisia super, że i u Was wszystko OK :-)
shenkoka, dzięki za wyjaśnienia - ja się właśnie zastanawiałam jak to jest szczegółowo w tych przepisach tylko mi się szukać nie chciało
mój szef w zeszłym i na poczatku roku płacił koleżance pensję cały czas a potem rozliczał się z ZUS - mnie przekazał do ZUS od razu w zwiazku z czym miałam poslizg z kasą za lipiec, na dodatek dostaję pocztą i musze tam słac pismo ze chce na konto
tyle ze musiałabym przeliczyc bo chyba wtedy faktycznie zatrudnialismy ponad 20 osób.
Kajtek do kajecika wpisany :-)
PS. Lekarz zrobił mi wymaz na paciorkowca :-) sam z siebie, dostałam też przykazanie zrobić badania PTTA, INR, morfologia i mocz, zatem tego się możesz spodziewać :-) a zdjeciami mnie zadziwił bo do tej pory wczesniej dostałam chyba na pierwszej wizycie a teraz sam z siebie druknął :-)
shenkoka, dzięki za wyjaśnienia - ja się właśnie zastanawiałam jak to jest szczegółowo w tych przepisach tylko mi się szukać nie chciało

Kajtek do kajecika wpisany :-)
PS. Lekarz zrobił mi wymaz na paciorkowca :-) sam z siebie, dostałam też przykazanie zrobić badania PTTA, INR, morfologia i mocz, zatem tego się możesz spodziewać :-) a zdjeciami mnie zadziwił bo do tej pory wczesniej dostałam chyba na pierwszej wizycie a teraz sam z siebie druknął :-)