reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Już o tym wspominałam, że teraz sprawdzają czy ma się opłacane składki i jest się ubezpieczonym. Robią problemy jak się nie pracuje:wściekła/y::no:
czy to znaczy ze zabieraja child benefit??? a tu znalazlam cos na ten temat:w formularzu cb1 wyraznie jest napisane kiedy należy ich poinformować o zmianach:

"You must notify Child Benefit Section in writing if any of these events occur.
• You change address
• You change post office
• You change bank or building society or An Post Childcare Account or account name
• A child aged 16, 17 or 18 finishes education or changes or leaves school or college
• There is a death of a child for whom benefit is being paid
• You or your child are imprisoned or admitted to a home or detention centre
• A child is no longer living with you or in your care
• A child is abandoned, deserted or removed from your custody
• You or your child leave the State
• You marry or remarry
• You or your spouse or partner starts work in another country
• The person receiving child benefit dies
• You give birth to, adopt or foster further children
• Your family come to live in the Republic of Ireland"

więc utrata pracy nie jest powodem do zaprzestania wypłacania CB matce dziecka.....jesli jestes do tego rezydentem

Ostatnia edycja:
Agusik,bardzo dziekuje za odp.W takiej sytuacji moge czekac spokojnie,bo widze,ze to trwa masakrycznie dlugo.A czy w trakcie oczekiwania dzwonilas tam?
Byłam się pytać bo w Swords jest Healt Center,powiedziała mi,że to może do 3 miesięcy trwać...i tak było:tak:
jesli mozesz bede wdzieczna:-)pozdrawiam
Julia,ja nie znam linka,właśnie chciałam,żeby martuana podała:-)

Witam.Agusik dziekuje za odp.Podam Wam tego linka do kart europejskich,mam nadzieje ze tego szukacie.Tam powinien byc nr tel.www.ehic.ie pozdrawiam
O,dzięki bardzo!:tak:A możecie mi,kochane powiedzieć czy to trzeba jakieś kryteria spełniać?Czy za te karty się płaci?Czy mając Medical Card,mogę dodatkowo aplikować o kartę europejską?

Agusik mam Ci ja jedna i druga i za zdana nie płaciłam. I wiesz co... tą Medical przysłali nam w jakies 3 tyg.No i tę europejską zamówiona on-line tez dosc szybko 2 tyg czy jakos tak.Moze teraz jest po prostu duuuuuuuzo wniosków czy cuś:sorry: W kazdym razie jesli mija nam termin jednej to przysłaja zaraz formularze do wypełnienia na następna ( mowię o Medical card) i tez dość szybko ją dostajemy.Takze alleluja i do przodu ;-)

Może w Dublinie tak pomału to idzie:wściekła/y:,pierwszy raz też czekałam 3 miesiące!
A możesz podać link do tej strony,gdzie składa się wnioski o katy europejskie?
Nie ma sprawki tylko ja niebardzo pamiętam robiłyśmy to razem ze znajomą forumkową Cytrusem;-)ja do niej dzisiaj zadzwonie i podam wam:tak:ale o ile pamiętam to wpisałyśmy po prostu karty-ubezpieczenia europejskie ie ale nie jestem pewna:)) tylko na końcu nam nie wyskoczyło potwierdzenie i myślałam że nie zaakceptowało ale za tydzień przyszły;-):-)

Dziewczyny,jak będę aplikować o te kart europejskie,to dla każdego członka rodziny osobno się składa?W opcji: European Health Insurance Card ,Temporary Replacement Certificate or Renew Current Cardmam zaznaczyć:pierwszą opcję?Bym złożyła,ale bojam się,żeby nie naknocić:eek:

Witam dziewczynki mam pytanko czy mozecie mi powiedziec co to jest i komu sie nalezy One Parent Family
i czy kobieta ktora nie jest mezatka i nigdy tu nie pracowala tylko jej partner czy w takim przypadku ona moze wziasc na siebie JB

reklama
Do góry