reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

julia i co im odpisalas??? jestes na zasilku czy jak? bo mi przyslali o potwierdzenie ze pracuje i ze place skladki:confused2: a co jak nie pracuje i czekam na zasilek, papiery o JB zlozylam miesiac temu ale babka w SW powiedziala ze jak dostane to juz po nowym roku, bo tyle sie u nas czeka:eek::shocked2:i co mam im odpisac? zabiora mi CHB? juz zglupialam:eek:dodam ze jestem tu ponad 2 lata

reklama
julia i co im odpisalas??? jestes na zasilku czy jak? bo mi przyslali o potwierdzenie ze pracuje i ze place skladki:confused2: a co jak nie pracuje i czekam na zasilek, papiery o JB zlozylam miesiac temu ale babka w SW powiedziala ze jak dostane to juz po nowym roku, bo tyle sie u nas czeka:eek::shocked2:i co mam im odpisac? zabiora mi CHB? juz zglupialam:eek:dodam ze jestem tu ponad 2 lata
ja napisalam ze na zasiłku jestem,,,,moja znajoma tez ma zasilek i bierze normalnie;-)okaze sie to w nastepnym miesiacu

z tego co sie dowiadywalam to wlasnie tak jest ...moje dzieci justin sie tu urodzil a dominik chodzi do szkoly 5 rok jestem 4 lata tu to mam nadzieje ze zostawia jesli tez cos to da Justin ma paszport irlandzki....aleeeeeeeeee

czy to znaczy ze zabieraja child benefit??? a tu znalazlam cos na ten temat:w formularzu cb1 wyraznie jest napisane kiedy należy ich poinformować o zmianach:

"You must notify Child Benefit Section in writing if any of these events occur.
• You change address
• You change post office
• You change bank or building society or An Post Childcare Account or account name
• A child aged 16, 17 or 18 finishes education or changes or leaves school or college
• There is a death of a child for whom benefit is being paid
• You or your child are imprisoned or admitted to a home or detention centre
• A child is no longer living with you or in your care
• A child is abandoned, deserted or removed from your custody
• You or your child leave the State
• You marry or remarry
• You or your spouse or partner starts work in another country
• The person receiving child benefit dies
• You give birth to, adopt or foster further children
• Your family come to live in the Republic of Ireland"

więc utrata pracy nie jest powodem do zaprzestania wypłacania CB matce dziecka.....jesli jestes do tego rezydentem
julia a ja wygrzebalam te pismo co mi przyslali i tam mam ostatni dodatkowy punkt, o ktorym nalezy ich powiadomic:
* You or your spouse stop working in Ireland

a wogole w tym pismie to sie mnie nie pytaja czy ja pracuje czy mam zasilek tylko jest miejsce na potwierdzenie przez pracodawce ze jestem zatrudniona i place skladki i koniec:eek:

julia a ja wygrzebalam te pismo co mi przyslali i tam mam ostatni dodatkowy punkt, o ktorym nalezy ich powiadomic:

a wogole w tym pismie to sie mnie nie pytaja czy ja pracuje czy mam zasilek tylko jest miejsce na potwierdzenie przez pracodawce ze jestem zatrudniona i place skladki i koniec:eek:
ja mialam ze moglam zaznaczyc czy pobieram zasilek

u nas zabrali rodzinie zasilek bo powod był taki ze nie sa rezydentami wlasnie starali sie oten JA .........a i zadzwonili z child benefit i poprosili ich o wyslanie biletu przylotu do irlandiii bo ponoc zmienily sie przepisy i jak nie mieszkasz 2 lata w irlandiii to ci sie zadne zasilki nie naleza:wściekła/y::zawstydzona/y::szok:i gadaj z nimi
no a jak ktos nie ma biletu,bo wyrzucil??/ bez sensu!!!
Przeciez kazdy z nas po przyjezdzie tutaj wyrabial PPS i na tej kartce jest przeciez data kiedy byl wyrabiany,to nie wystarczy??

Ja tez zlozylam paiery o JB z 2tyg temu i tez mi powiedzieli ze dlugo sie czeka\,ale nie wiem ile.
A przyszla Ci juz jakas decyzja?
Odchaczylam sie raz a teraz nie wiem co dalej,czekac na decyzje czy jak to jest?

no mi to samo przyslali i mojego m szef to podpisal bo ja bylam ostatni tydzien na macierzynskim a wiedzialam ze i tak do pracy nie wracam

Apropo JB: jak umotywowalyscie odejscie z pracy?
Ja powiedzialam ze mam za daleko i nie mam mozliwosci dojazdu bo m wiecej godzin pracuje:-pi oficer kazal mi na kartce to napisac co powiedzialam i mial wyslac do mojego bylego pracodawcy list z zapytaniem czemu odeszlam?:eek::eek:

reklama
Na pierwszej stronie tego pisma na samym dole jest podajze napisane ze jesli pobierasz cos z socjala to zaznacz....

Ja dostałam jeszcze w sierpniu takie pisemko, zaznaczyłam że ja lub mój partner pobieramy kase z sociala i we wrześniu dostałam normalnie CHB ale lepiej zaraz zajrze na konto czy w pażdzierniku mi przysłali kase bo zapomniałam spr.:tak:

Do góry