reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ciąża bliźniacza

Witam dziewczyny podwójnie szczęśliwe:-) ja nie spodziewam się wprawdzie parki,ale sama jestem z bliźniąt:-),mam brata bliźniaka:tak:,moja babcia też dwa razy miała bliźniaki,w mojej rodzinie było dużo bliźniaków i mi wszyscy wróżyli,że mogę mieć bliźniaki,ale tak się nie stało. Moja mama urodziła nas w sposób naturalny,mimo,że ja rodziłam się pośladkowo i jako druga,ale po urodzeniu się brata,było tyle miejsca,że położna mnie po prostu obróciła:tak: No,ale to były inne czasy.
Gratuluję Wam podwójnego szczęścia i życzę dużo zdrówka:-D

reklama
Melduję, że po wizycie u gina u nas wszystko generalnie jest ok. Szyjka trzyma i nawet wydłużyła się do 40mm. Na moją prośbę podglądnęliśmy też maluchy i sprawdziliśmy czy urosły. Urosły - oba ważą już po około 1500g :-) Gin powiedział że są spore jak na ten wiek ciąży. Za dwa tyg mam zrobić kolejne dokładne usg gdzie sprawdzać będziemy głównie przepływy w celu wykrycia hipotrofii. Mam nadzieję, że i wtedy wszystko okaże się być w porządku.

Witajcie:-)Moira Twoje dzidziołki naprawdę ładnie ważą:tak:Ja badanie na przepływ krwi miałam tydzień temu i wczoraj.Wszystko wyszło idealnie.Z serduchami też wporządku:)Położna powiedziała,że Kacper ma długie nogi:)Pewnie ma rację,bo wierci się i kopie niesamowicie.Zuźka jest większym leniuszkiem:)Z tym badaniem szyjki trochę Wam zazdroszczę.Jestem ciekawa jak to u mnie jest.Takie badanie dopiero przy porodzie!Ostatnio męczą mnie bóle krocza.Tak jakby mnie rozrywało,no i od dwóch dni odczuwam boleśniejsze skórcze.Czy Wy też tak czasem macie?Wczoraj powiedziałam o tym lekarzowi,to stwierdził,że jak skórcze zaczną się częściej mam się zgłosic.Buźka;-)

Ostatnia edycja:
Witam dziewczyny podwójnie szczęśliwe:-) ja nie spodziewam się wprawdzie parki,ale sama jestem z bliźniąt:-),mam brata bliźniaka:tak:,moja babcia też dwa razy miała bliźniaki,w mojej rodzinie było dużo bliźniaków i mi wszyscy wróżyli,że mogę mieć bliźniaki,ale tak się nie stało. Moja mama urodziła nas w sposób naturalny,mimo,że ja rodziłam się pośladkowo i jako druga,ale po urodzeniu się brata,było tyle miejsca,że położna mnie po prostu obróciła:tak: No,ale to były inne czasy.
Gratuluję Wam podwójnego szczęścia i życzę dużo zdrówka:-D
Hej.Jeszcze nic straconego z tymi bliźniakami.U nas wystąpiły raz i to z dalszej strony mojej mamy.To moja trzecia ciąża i właśnie za trzecim razem wydarzyły się bliźniaki.Byliśmy bardzo zaskoczeni ale pozytywnie:-)Pozdrawiam:)

Witajcie...

super że na forum zgłaszają się nowe podwójne mamusie - witam szczególnie :-)

nataliab - gratuluje parki... tak bardzo chciałam parkę, ale okazało się że będziemy mieć 2 dziewczynki i też bardzo się cieszę. też mam problemy z twardniejącym brzuchem ale na szczęście troche się to już uspokoiło!! najgorzej było w okolicach 22-24 tygodnia.

moniora02 - u Ciebie też parka... extra :-) pytałaś o wagę dzieci w 27 tyg - my robiliśmy w tym czasie usg genetyczne i waga dzieci to 1021g i 1085g :tak:
mnie też dręczą bóle krocza!! masakra!! czasem to wstać z łóżka nie moge bo tak boli a czasem kłuje!! przerąbane ile to musimy znosić niedogodnień!! ale wiem że muszę to wytrzymac... a nagroda za niewygodę będzie cuuuuuudowna!!!!!:-):-):-):-) lekarz mi powiedział że to normalne i że trzeba się do tego przyzwyczaić... mnie boli po długim leżeniu itp.

pauli1983 - bardzo się cieszę że po Twojej wizycie u lekarza wszystko ok :-) a co bierzesz na twardnienie brzucha?? odpoczywaj dużo i nie przęczaj się! u mnie z twardnieniami jest lepiej, ale i tak jak zdarza się to zbyt często odrazu się kłade!! kurcze... współczuje tym dziewczynom, które mają nakaz leżenia! jak Twoje przeziębienie? mam nadzieję że już lepiej :))

moira - rozstępy? ja na początku stosowałam krem Elastiq, a teraz Perfecta Mama! narazie nic się niepokojącego nie pojawiło... ale szczerze mówiąc nie jestem systematyczna w smarowaniu... rano i po kąpieli to zawsze pamiętam, ale czasem wieczorami jak na "półśpiąco" wędruje do sypialni to nawet przez myśl mi nie przejdzie żeby się posmarować :p ale z tego co wiem to stosowanie kremów może nie mieć znaczenia jeśli ma się w genach tendencje do rozstępów. Słyszałam też że jak są "świeże" to istnieje wiele sposobów żeby były mniej widoczne!
Supcio że po wizycie u gina wszystko jest ok:))) bardzo duże dzieciaczki - a mi się wydawało że moje są wielkie bo tak nam lekarz mówił że duże dzieciaczki mamy

monia1110 - kurczę jakie Twoje chłopaki rosną! a jest tylko 2 tyg różnicy między nami... super :-)

Miłego dnia Wam życzę!
p.s. idę dzisiaj do dentysty!! :no: <beczy> Ratunku!!!!

Witajcie...

super że na forum zgłaszają się nowe podwójne mamusie - witam szczególnie :-)

pauli1983 - bardzo się cieszę że po Twojej wizycie u lekarza wszystko ok :-) a co bierzesz na twardnienie brzucha?? odpoczywaj dużo i nie przęczaj się! u mnie z twardnieniami jest lepiej, ale i tak jak zdarza się to zbyt często odrazu się kłade!! kurcze... współczuje tym dziewczynom, które mają nakaz leżenia! jak Twoje przeziębienie? mam nadzieję że już lepiej :))

Miłego dnia Wam życzę!
p.s. idę dzisiaj do dentysty!! :no: <beczy> Ratunku!!!!
biore sobie fenoterol 4x1/2 i magnez 3x2. niby tego magnezu zazywam duzo, ale jak sobie zrobilam badania z krwi to jego wartosc jest rowna dolnej granicy normy, wiec szybko sie wyplukuje , a w tabletkach mi go juz zwiekszyc nie moga wiec byc moze to jest przyczyna twardnienia brzucha. dostalam pozwolenie na wyjscie w niedziele na obiad do rodzicow:) bede szalec cale 3 bloki dalej przejde;) a przeziebienie dalej trzyma gardlo juz nie boli tylko mega katar meczy i ciezko mi przez to oddychac, bo nie dosc , ze jak cos zjem to mi sie zdaje ze wszystko do gory mi sie podnosi to jeszcze zadyszka od zatkanego nosa. okropnosc!!

Hej.Jeszcze nic straconego z tymi bliźniakami.U nas wystąpiły raz i to z dalszej strony mojej mamy.To moja trzecia ciąża i właśnie za trzecim razem wydarzyły się bliźniaki.Byliśmy bardzo zaskoczeni ale pozytywnie:-)Pozdrawiam:)

Gratuluję! a co do mnie,że nic straconego:-D myślę,że dam już sobie spokój i poprzestaniemy na czwóreczce:-D bo to moja czwarta ciąża,więc w zupełności wystarczy:tak: Ale widzę ,że Ty za sprawą bliźniaków też będziesz miała czwóreczkę:-)tylko,że moje dzieci już są dość podrośnięte,więc mi pewnie będzie łatwiej,ale wiem,że jak się juz urodzi,to siły biorą się nie wiadomo skąd-moja mama mówi,że sama sobie doskonale radziła z nami-bliźniakami i wszystko jakoś dobrze się układało,że dała radę,czego i Wam, podwójne ciężarówki, życzę wszystkim:-)

Witam sie po paru dniach nieobecnosci. Troszke Was zaniedbuje przez ten remont w domu..Ale juz dzisiaj sie wynosza fachowcy prawdopodobnie i mozna zaczac...SPRZĄTAĆ!!!:szok: Jest taki pyl wszedzie, kurz ze masakra..Ale za to jak bedzie ladnie:-) Gore juz ogarniamy i nawet w sypialni stoja juz lozeczka naszych kruszynek i oczekuja:tak: I posciel zamowiona tez! Dzisiaj popralam ciuszki, jutro poprasuje. Mysle zeby powoli torbe zaczac pakowac, bo juz 32 tydzien sie zaczyna:szok: Czuje sie calkiem dobrze, gdyby nie to ze ciezko sie oddycha, nogi bola, puchna..i jestem strasznie leniwa. Najchetniej bym lezala caly czas. No ale juz 14kg na plusie i brzuch wielki:tak:

Monia ale te Twoje chłopy rosna:tak:Ja jestem ciekawa ile nasze dziewczynki teraz waza..bo ostatni raz mi mowili w 20tyg na usg polowkowym ile waza..Za tydzien mam wizyte wiec wtedy sie dowiem pewnie.Nie moge sie doczekac:-)

Pozdrawiam Was serdecznie i ściaskam gorąco:-)
Wszystkim mamusiom co sie pochorowaly duzo zdrowka:-)

Gratuluję! a co do mnie,że nic straconego:-D myślę,że dam już sobie spokój i poprzestaniemy na czwóreczce:-D bo to moja czwarta ciąża,więc w zupełności wystarczy:tak: Ale widzę ,że Ty za sprawą bliźniaków też będziesz miała czwóreczkę:-)tylko,że moje dzieci już są dość podrośnięte,więc mi pewnie będzie łatwiej,ale wiem,że jak się juz urodzi,to siły biorą się nie wiadomo skąd-moja mama mówi,że sama sobie doskonale radziła z nami-bliźniakami i wszystko jakoś dobrze się układało,że dała radę,czego i Wam, podwójne ciężarówki, życzę wszystkim:-)
Mamy już dwie córy:)8 i 3 lata.Fajnie,że teraz trafił się choc jeden facecik:tak:Szczerze mówiąc nie planowaliśmy tej ciąży.Na dodatek w 7tyg.lekarz widział jednego maluszka a w 15tyg.taka niespodzianka:-)Podwójne szczęście:):):)Przeraża mnie trochę wizja najbliższej przyszłości ale dałam radę z dziewczynkami,więc nie powinno byc tak źle.Tymbardziej,że mama obiecała do nas przyleciec i mi pomóc;-)

Mamy już dwie córy:)8 i 3 lata.Fajnie,że teraz trafił się choc jeden facecik:tak:Szczerze mówiąc nie planowaliśmy tej ciąży.Na dodatek w 7tyg.lekarz widział jednego maluszka a w 15tyg.taka niespodzianka:-)Podwójne szczęście:):):)Przeraża mnie trochę wizja najbliższej przyszłości ale dałam radę z dziewczynkami,więc nie powinno byc tak źle.Tymbardziej,że mama obiecała do nas przyleciec i mi pomóc;-)
Witaj moniora:-)i moje serdeczne gratulacje! Oj to bedzie w domku wesolo!:-D Ale dzieci to samo szczescie wiec tylko sie cieszyc! Starsze coreczki beda pomagac, zwlaszcza 8-letnia:-)

reklama
Witajcie Kochane! proszę o pomoc albo o rady,za każdą będę wdzięczna- przez toże że większośc czasu leżę i wcale się nie ruszam no ale jem to mam zaparcia i to poźniej z pęknięciami( sorry za szczegóły, ale myślę że tutaj mne nie jedna zrozumie) no i nie wiem co mam robic bo to poxniej bardzo boli,czy ktoś miał taki problem i jak sobie z tym radził, może jakas herbatka jest dla ciężarnych, ide do lekarki za tydzień dopiero no i może wy mi pomożecie :zawstydzona/y:, dziękuję
zaczął się już 20 tc;-)

Do góry