reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
witajcie. Wydawało mi się że niedawno pisałam, ale chyba tylko mi się wydawało.... Pewnie mnie nie kojarzycie nawet...
Ja w stresie trochę, bo na wizycie okazało się że szyjka mi się skrócila aż o 8 mm przez dwa tygodnie. Co prawda lekarz powiedział,że ciągle jest powyżej normy i bez paniki, ale... jak ja doczekam te dwa tygodnie. Przejęłam się, leże więcej, ale co ciekawe ciągle mam kłucie w dolnej części brzucha, tak właśnie wzdłuż... Czytam tu że niby takie bole to normalka, ale raczej mi się z ciążą kojarzyły takie kłucia po bokach. Ale możliwe że mam i jakąś infekcję, biorę laktowaginal. Dostałam też nospę dodatkowo, chciałabym uniknąć szwów i tych leków, co tak fatalnie dzialają, ale już teraz nie wiem, to dopiero połowa ciąży :( No ale nic to, będę starała sie spokojnie czekać na kolejną wizytę a zaraz po niej mam usg połówkowe.
pogoda fatalna, ciśnienie mam 96/74 i humor do ..... Jakoś dotąd uniknęłam hormonalnych nastrojo, ale chyba nie wytrzyam długo...
O szczepionkach na grypę czytałąm że mają najwięcej rtęci z wszystkich, ja wogole nie lubię lekowych interwencji, nie myślałam nawet o szczepieniu. Moja metoda to nie wychodzic z domu jak nie muszę ( w końcu jestem na zwolnieniu) Może jesteście w stanie unikać kontaktu z ludźmi, do sklepu można się wybrać takiego że dużo ludzi nie ma, a wogóle blisko nie przebywać z nikim. No iśrodki zapobiegawcze jakieś plus dużó miłośći i śmiechu i nic nas nie złąpie. NIe damy się !

Ja w stresie trochę, bo na wizycie okazało się że szyjka mi się skrócila aż o 8 mm przez dwa tygodnie. Co prawda lekarz powiedział,że ciągle jest powyżej normy i bez paniki, ale... jak ja doczekam te dwa tygodnie. Przejęłam się, leże więcej, ale co ciekawe ciągle mam kłucie w dolnej części brzucha, tak właśnie wzdłuż... Czytam tu że niby takie bole to normalka, ale raczej mi się z ciążą kojarzyły takie kłucia po bokach. Ale możliwe że mam i jakąś infekcję, biorę laktowaginal. Dostałam też nospę dodatkowo, chciałabym uniknąć szwów i tych leków, co tak fatalnie dzialają, ale już teraz nie wiem, to dopiero połowa ciąży :( No ale nic to, będę starała sie spokojnie czekać na kolejną wizytę a zaraz po niej mam usg połówkowe.
pogoda fatalna, ciśnienie mam 96/74 i humor do ..... Jakoś dotąd uniknęłam hormonalnych nastrojo, ale chyba nie wytrzyam długo...

Witaj!
Mysle, ze nie powinnas sie przejmowac. szyjka sie krocila, ale jest w normie, wiec spokojnie. Napewno jakby bylo cos nie tak to lekarz nie pozwoliby Ci isc do domu. Masz leki i na infekcje i rozkurczowe, wiec spokojnie odpoczywaj i nie stresuj sie. Napewno wszystko szybko minie.
Najwazniejsze to pozytywne nastawienie. Mysle ze to najlepsze lekarstwo na wszystko. Od kilku dni zaczelam do wszystkiego podchodzic optymistycznie i to bedzie moje glowne lekarstwo na wszytkie udreki :-)

natalia_b ja tez swego czasu uzywalam Amol, ale zastanawiam sie czy w ciazy mozna bo tam duzo alkoholu z tego co pamietam, a i te ziolka co sa w skladzie nie wiem czy w ciazy mozna stosowac.[/QUOTE]

Amol można stosować - pytałam sie swojej lekarz a tym bardziej że dodaje herbatki tylko 5-6 kropelek, zewnetrznie do smarowania klatki piersiowej tez pare kropelek i nic nam nie zaszkodzi , kto nie jest pewny oczywiście sie dopytajcie u swoich ginów. Pozdrawiam;-)

moira chyba rozstępów można się pozbyć jedynie chirurgicznie, ale wiem że po pewnym czasie bledną i stają się prawie niewidoczne.

monia1110 ja tam nie wiem jak to jest u Was, ale u nas przestrzegają przed szczepieniami. Ja zastanawiałam się nad szczepionką na normalną grypę (pracuję w szpitalu) ale lekarka zdecydowanie odradziła!

afrodytka u mnie ta dziewczynka która się urodzi pierwsza będzie miała na imię Lenka, bo to imię wymyśliliśmy jako pierwsze. Druga to będzie Alicja. Zasada chyba prosta:-)

onna dziś wyszło słońce po wielu ponurych dniach i ja od razu poczułam się lepiej, a słyszałam ze ma być jeszcze cieplej, więc głowa do góry!

Cześc dziewczyny:)Szczerze mówiąc dzięki Wam łatwiej było mi podjąc decyzję:tak:Narazie nie będę się szczepic.Mam dużo zastrzeżeń co do tego.Jeśli wprowadzą to szczepienie obowiązkowe,to wtedy nie będzie wyboru.Dzięki za rady:happy:Miałam dziś kolejne usg.Za tydzień następne.Martwi mnie waga moich maluchów.Kacper waży 867gram a Zuzia 902gramy.Ile ważyły Wasze dzieciaczki w 27tygodniu?Pozdrawiam gorąco:-)

Cześc dziewczyny:)Szczerze mówiąc dzięki Wam łatwiej było mi podjąc decyzję:tak:Narazie nie będę się szczepic.Mam dużo zastrzeżeń co do tego.Jeśli wprowadzą to szczepienie obowiązkowe,to wtedy nie będzie wyboru.Dzięki za rady:happy:Miałam dziś kolejne usg.Za tydzień następne.Martwi mnie waga moich maluchów.Kacper waży 867gram a Zuzia 902gramy.Ile ważyły Wasze dzieciaczki w 27tygodniu?Pozdrawiam gorąco:-)

u mnie chlopaki wazyli 1008 i 966g ale to spore dzieciolki :)

Melduję, że po wizycie u gina u nas wszystko generalnie jest ok. Szyjka trzyma i nawet wydłużyła się do 40mm. Na moją prośbę podglądnęliśmy też maluchy i sprawdziliśmy czy urosły. Urosły - oba ważą już po około 1500g :-) Gin powiedział że są spore jak na ten wiek ciąży. Za dwa tyg mam zrobić kolejne dokładne usg gdzie sprawdzać będziemy głównie przepływy w celu wykrycia hipotrofii. Mam nadzieję, że i wtedy wszystko okaże się być w porządku.
afrodytka - witaj :-) Co do imion to różnie bywa. My już mamy je ustalone - będzie Adaś i Mikołaj, ale nie wiemy który bedzie który. Myślę, że to po porodzie jakoś samo wyjdzie, a narazie nazywamy je poprostu dzidziołkami :-) Wiem jednak, że czasem dziewczyny jak tylko dowiedzą się płci i są w stanie rozpoznawać ruchy i nastroje dzieci to nadają im imiona jeszcze we wczesnej ciąży, zwłaszcza jak ich temperamenty są różne. Mam nadzieję, że kiedyś spełni się Twoje marzenie i sama staniesz przed tym dylematem :-)
onna - spoko, spoko, ja Cię pamiętam :-) Co do szyjki to ivi80 ma rację - widocznie nie jest jeszcze takźle skoro gin puścił Cię do domu. U mnie szyjka miała najmniej 34mm i przyczyną skrócenia była infekcja. Infekcję wyleczyłam, dużo leżałam, w domu robiłam tylko to co niezbędne i pomogło. Dziś na badanku szyjka miała ładne 4cm, więc jak widać to się zmienia nie tylko na mniej ale może też z czasem urosnąć. Będzie dobrze, nie zamartwiaj się!
Yenefer - operacja chirurgiczna na rozstępy nie za bardzo mi się uśmiecha, tym bardziej, że prawdopodobnie będę musiała się zająć dość poważnie żylakami. U mnie w rodzinie wszystkie ciotki i wujki od strony ojca cierpią na nie i ja też je miałam odkąd zaczęłam dojrzewać, ale małe. Teraz robi się coraz mniej ciekawie i tu chyba chirurg mnie nie ominie :-(
Moniora02 - z tego co wiem waga dzidziołków może być bardzo różna, zwłaszcza w tym wieku ciąży. Ja liczyłam, że moje będą miały chociaż po 1000g, wyszło że mają więcej - po ok. 1500g. Ale gin skomentował, że to dużo jak na ten wiek ciąży (28tc4d). Pamiętaj też, że to badanie jest bardzo orientacyjne i opatrzone dużym błędem. Gdzieś czytałam, że usg może się tu mylić nawet o 20%. Więc równie dobrze Twoje szkraby mogą mieć ponad 1100g a moje 1200g, a tu różnica jest już malutka :-)

Pozdrawiam wąteczek i idę spać :-) Do następnego!

reklama
Do góry