reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Klub mam małych alergików

RUBI a pieluch jakich uzywacie?
Ja nie mam pojęcia co to jest ten syrop, nie pije takiego specyfiku, a powinnam???????
Zapomniałam napisac ze jeszcze kasze i ryż jem ;)

i znalazłam taka inf w necie: Atopowe zapalenie skóry dość często pojawia się u niemowląt, ale zazwyczaj u tych, które skończyły już dwa miesiące. U większości maluchów objawy znikają pod koniec pierwszego roku życia, u niektórych utrzymują się dłużej (do trzeciego roku życia), potem na szczęście większość dzieci wyrasta z tej przypadłości.

Dla mnie to nadzieja .....

reklama
Rubi, nie jem nic z tych rzeczy, ale dopiero od poniedziałku, kiedy dowiedziałam się, że to skaza. Mam kłopot tylko ze skórą... Michaś nie ma problemów z kupą, zero kolek itp.Martwię się tylko ile czasu będzie dochodził do siebie.

Ciania, te odparzenia, ciemieniucha także w brwiach to może być ŁZS. Michaś nie odparza sobie pupy, ale dookoła wygląda jak poparzony. Ja stosowałam Emolium, pomagało na chwilę. Lekarka powiedziała mi, że ŁZS atakuje główkę, brwi i okolice krocza i my tak mamy.

o mamusio michasia a co to jest za twór ten ŁZS? i gdzie ja mogę o tym poczytać? ??? I czy to jest wyleczalne? Mam nadzieje że to nie moje zaniedbanie, boi sobie do śmierci nie daruje jesli przeze mnie dziecko będzie musiało cierpieć.

A...no ja nie wiem czy Agata sobie odparzyła pupę, jest po prostu zaczerwieniona więc myslałam że to odparzenie, a może to uczulenie na ten zapach co wlewają do "pampersów"?

Ostatnia edycja:
Cianiu! ŁZS to łojotokowe zapalenie skóry, które objawia się jako ciemieniucha na głowce, brwiach, za uszkami i w okolicach krocza.U nas przeszło też na paszki i tam się łuszczy. Skórka jest czerwona i bardzo sucha, porobiły się wysięki, których nie mogę wysuszyć.Z tego, co mi mówiła lekarka, to hormony matki szaleją w małym ciałku. Nie wiem dużo , bo walczymy od poniedziałku. Póki co dużo smarowania, a rezultatów zero. I tak szczerze mówiąc, sama się już gubię, co ma od skazy, a co od ŁZS. Walcz z tym od samego początku, bo Michaś miał już pierwsze objawy w drugim tygodniu życia, ale lekarze mówili,że to trądzik, no i teraz mu się nagromadziło. Płakać się chce!

heloł ;-)

troche mi zeszlo...

ciania :-) my uzwamy pieluch marki pampers
musisz sprawdzic czy pupka Agatki nie toleruje poszczegolnych chusteczek - moga ja uczulic nawet te w wersji sensitive :-(
Moja Monia ma np. uczulenie na krem dopupny Hippa a na oliwke tej samej firmy juz nie :-)

syrop glukozowo - fruktozowy to prawdziwa zmora w diecie bezglutenowej bo siedzi w wielu rzeczach (np. jogurtach, landrynkach, sokach i wielu innych produktach ktorych nikt by nie podejrzewal o zawartosc glutenu...)
mozesz z ciekawosc poczytac etykietki produktow ktore masz w domu... pisalas ze jesz chleb bezglutenowy i tak mi sie skojarzylo...

mamamichasia :-) wydaje mi sie ze zmiany skorne sa wynikiem skazy... jesli po ok. 3 tygodniach eliminowania z diety bialka mleka krowiego skora sie poprawi to jestes "w domu" tylko musisz wyeliminowac bialko mleka pod kazda postacia!!! to dosc trudne ale da sie zrobic ;-):tak:
wczesniej niz po 2 tygodniach piorunujacej poprawy raczej sie nie spodziewaj...

spijcie dobrze dziewczyny :-)

hej rubi
oczywiście jak tylko będę mogła to chętnie pomogę :tak:

my dzisiaj mamy ciężki dzień w tej chwili trochę spokojniej, ale ewidentnie coś doskwiera naszej kruszynce.
Ach te krostki. Wczoraj juz się trochę podłamałam widząc po kąpieli skupiska malych drobniutkich krostek na pleckach i na nóżkach. Wiem, że leczenie musi chwilę potrwać, ale ja bym chciała tak od razu..... muszę uzbroić się w cierpliwość.

Po jakim czasie widać u Waszych pociech efekty stosowania kremów i maści? jak długo może schodzić taka "kaszka" z buźki?

Doczytałam!!!!
Dzięki za odpowiedź! Karmię piersią, od poniedziałku jestem na diecie bez mleka i innych alergenów. Obecnie synek ma łuszczącą się , czerwoną szyjkę, ramionka, karczek, stany wysiękowe , suchość schodzi też na paszki. Zgięcia łokciowe z czerwonymi pręgami, a kolanowe mają aż czerwone plamy. Reszta skórki bardzo sucha. Używam siemienia lnianego do kąpieli, pasty cynkowej i Hascobazy. Synek płacze, a ja razem z nim .Pomocy!!!!!
Uważaj na pastę cynkową i preparaty z cynkiem np sudokrem go wysuszają dodatkowo skórę,ja sudokremu używam zawsze razem z czymś tłustym na oliwką.Raz użyłam samego wtedy kiedy Konstancja była obsypana na udach i w pachwinach i efekt był odwrotny od zamierzonego tzn skóra zaczęła jej pękać:eek::eek:.Niestety u nas na wysięki pomogły tylko sterydy:-:)-:)-(
czesc Kasia :-) ja sie na AZS nie znam ale skoro Ty na to cierpisz to moze mnie podszkolisz :-)

uwaga na probiotyk lakcid - przy alergii na bialko mleka krowiego nie wolno go spozywac!!!

Kobieto życie Konstancji uratowałaś!!!! Wczoraj zapomniałam kupić i dziś do apteki miałam lecieć;-);-);-),a jakie probiotyki w zamian mogę kupić ..lacidofil?Bo po antybiotyku coś trzeba a w trakcie kuracji brała nystatynę.

Kasia od kilku dni do trzech tygodni w najgorszym okresie....

adusia ;-) ja paslam lakcidem Jaska na zalecenie lekarza ktory wiedzial ze dziecko ma uczulenie na bialko mleka krowiego...alergolog mnie potem opieprzyl zdrowo wiec teraz zanim kupie jakis probiotyk...

BioGaia jest diabelnie droga ale u alergikow moze byc stosowana...

w ogole polecam Wam zarejestrowac sie na stronce www.doz.pl - mozna zadawac pytania farmaceucie albo lekarzowi :tak: ja wlasnie zeby jeszcze raz sprawdzic ten lakcid zadalam pytanie i taka odpowiedz dostalam:

DoZ.pl: Szanowna Pani, Przeciwwskazaniem do podawania Lakcidu jest nadwrażliwość na białko mleka krowiego. Białka tego (jak deklaruje producent) nie zawiera np. Dicoflor 30 (który można podawać maluchowi po konsultacji z lekarzem). Z poważaniem - mgr farmacji Justyna T.(pani mgr podpisala sie imieniem i nazwiskiem ale tu podam tylko pierwsza literke jej nazwiska :-))

poza tym leki sa duzo tansze w ich aptece internetowej - np. na BioGai zyskuje sie ponad 7 zl gdy zamowi sie ja przez internet, to samo z Vita K i innymi dzieciowymi witaminkami :-) - zamawia sie na stronce i odbiera sie leki w wybranej aptece :-)

reklama
Adusia, mam nadzieję, że obejdzie się bez sterydów. Ile czasu dzidzia miała wysięki zanim sięgnęłaś po steryd? Ja dezynfekuję nadmanganianem potasu. Trochę mnie zmartwiłaś z pastą cynkową, bo moja lekarka radzi,żeby używać jej obficie na zmiany po ŁZS.Na kontrolę idę dopiero 30.11 i wolałabym nie popełniać błędów. Póki co Hascobaza się nie sprawdza. Ciałko jest suche, a konsystencja kitu jest do bani. Może coś polecisz???? A , po jakim czasie schodzą potówki? Jak ta kretynka przegrzałam małego i męczą go już tydzień. Przemywam nadmanganianem. Może stosować puderek Alantan???

Do góry