reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Musze powiedziec ze dziwie sie ze nie szczepicie na rote.
Ja to przechodze z Julia dwa razy do roku - w tym roku byl to marzec czy kwiecien, a potem pazdziernik. Ja znosilam to ciezko, bo do tego byla jeszcze ciaza. Z ciaza czy nie ciaza przechodzi sie to strasznie, dorosly sie meczy a co dopiero dziecko, ktore przez kilka dni ma non stop biegunke, wymioty, nic nie je, nie chce pic, a do tego nie ma na to zadnego lekarstwa.Julia pierwszy raz rozchorowala sie gdy miala 8-miesiecy. Ryczalam razem z nia jak w szpitalu lezala pod kroplowka, bo dzieki mojej pierwszej glupiej lekarce, ktora uwazala ze nie ma potrzeby jechac na pogotowie, pojechalam z nia jak juz zaczela sie odwadniac.Najpierw nie mogli jej sie wkuc bo jest sniada, a wtedy byla do tego bardzo gruba - mi kazali wyjsc i dwie babki ja trzymaly a trzecia kula na oslep. Mala darla sie niesamowicie....Wtedy nie bylo niestety mozliwosci zaszczepienia na rote.
Nie mam zamiaru przechodzic tego na nowo z Asia, chce tego zaoszczedzic przede wszystkim jej, ale tez sobie.

Wiem, ze to czy zaszczepimy czy nie to kazdej z nas indywidualna sprawa i nie chce nikomu nic zarzucac, ani namawiac, ale prosze, abyscie jeszcze raz przemyslaly sprawe.
Dla mnie to rota jest grozniejsza od pneumo, bo dzieci odwadniaja sie w kilka godz i to szybciej prowadzi do smierci...

reklama
Nie chce straszyc, ale idzicie koniecznie do tego lekarza! Moj Alanek jak mial 3 tyg wlasnie kaszlal, krztusil sie wydzielina(ale fida nie wyciagala, bo za gesta i gleboko) i trafil do szpitala z zapaleniem oskrzeli! Tez podlapal d brata-przedszkolaka! Kataru tez nie widzialam i nie wiedzialam, ze jest, mylslalam, ze Alan dusi sie bo za szybko pije cycusia, a katar byl odd srodka!
W szpitau mi powiedzieli, ze nowoodki jak choruja nie maja wysokiej temperatury(w wiekszosci) i kaszlu, a jak maja, to juz jest zle:szok::-:)-:)-(

A u mnie znowu Maciejek chory, z temperatura, katarem i kaszlem w domu i znowu sie boje o Alanka...:-:)-:)-(. Maciejek wlasnie zasnal, a Alanek budzi sie...

No dzisiaj jedziemy :-(

My juz po wizycie;-) mały w ciagu 17 dni przybrał 1100g!!!!!!!!!!!! pielegniarka wazyła 2 razy bo nie mogła uwierzyc. Jestem dumna z mojego mleczka:-D:-DAntek ma juz prawie 5 kg;-)
co do tego uczulenia - dwa razy uzyłam kosmetyków johnson , które mój ojciec kupił dla małego i to podobno od tego go tak wysypało.mamy kupic balsam i płyn do kapieli EXOMEGA.

Musze powiedziec ze dziwie sie ze nie szczepicie na rote.
Ja to przechodze z Julia dwa razy do roku - w tym roku byl to marzec czy kwiecien, a potem pazdziernik. Ja znosilam to ciezko, bo do tego byla jeszcze ciaza. Z ciaza czy nie ciaza przechodzi sie to strasznie, dorosly sie meczy a co dopiero dziecko, ktore przez kilka dni ma non stop biegunke, wymioty, nic nie je, nie chce pic, a do tego nie ma na to zadnego lekarstwa.Julia pierwszy raz rozchorowala sie gdy miala 8-miesiecy. Ryczalam razem z nia jak w szpitalu lezala pod kroplowka, bo dzieki mojej pierwszej glupiej lekarce, ktora uwazala ze nie ma potrzeby jechac na pogotowie, pojechalam z nia jak juz zaczela sie odwadniac.Najpierw nie mogli jej sie wkuc bo jest sniada, a wtedy byla do tego bardzo gruba - mi kazali wyjsc i dwie babki ja trzymaly a trzecia kula na oslep. Mala darla sie niesamowicie....Wtedy nie bylo niestety mozliwosci zaszczepienia na rote.
Nie mam zamiaru przechodzic tego na nowo z Asia, chce tego zaoszczedzic przede wszystkim jej, ale tez sobie.

Wiem, ze to czy zaszczepimy czy nie to kazdej z nas indywidualna sprawa i nie chce nikomu nic zarzucac, ani namawiac, ale prosze, abyscie jeszcze raz przemyslaly sprawe.
Dla mnie to rota jest grozniejsza od pneumo, bo dzieci odwadniaja sie w kilka godz i to szybciej prowadzi do smierci...

Powiedz mi kochana czy rote trzeba zakonczyc szczepieniami do konca dwudziestego któregos tyg?

Sucha skóra na główce,to ciemieniuszka, na bank. Smarować oliwką i czesac.
Krostki na buzi, to pewnie trądzik, ktory może zejść pozniej niżej do wysokości ramionek, a na plecach tak do łopatek.
Jeśli pod pachami, w pachwinach i za uszkami jest takie coś białe, o niezbyt miłym zapachu, to znaczy, że gruczoły zaczely pracowac i dziecko po prostu zaczyna sie pocic. Polozna poleciła mi przed kompielą wytrzec to oliwką więc tak robię, przecieram płatkiem kosmetycznym, a potem normalnie kompie dzidzie w emolium.

Nasza pediatra zdecydowanie bardziej poleciła (jeśli ktoś musi wybierac) szczepienie na pneumo, bo moze to miec zdecydowanie powazniejsze konsekwencje niz rota. Wiec tak tez zrobiliśmy, poniewaz szczepienie na pneumo trzeba rozpoczać najpozniej do 6miesiaca życia. Wzielismy szczepionke 5w1 i do tego dokupilismy na pneumo.

my juz po wizycie połoznej... ale miła babka dobrze ze na taka trafiłam :) a wiec
powiedziala zeby nie zmuszac go na sile ssac piers bo i tak z nim nie wygram
a ta sucha skóra to nie ciemieniucha !! byc moze zaczyna sie pojawiac ale nie koniecznie mowila zeby smarowac Otium kremem albo do kompieli wtedy cale ciałko odrazu w tym jest a zwykla oliwka nie bo zatyka pory bardziej ... no wiec musze dzis kupic te Otium byc moze ciemieniucha obejdzie nas bokiem pozatym moj maluch dostal uczulenia na NIVEA zel do mycia !! uzylam go 1 raz podczas kompania pierwszego i pozniej mial krostki na głowie przedewszytskim nastepnie przeszlam na mydlo bambino i jak maly skonczyl miesiac postanowilam znow sporbowac Nivea i znow pojawily sie krostki wiec odstawiam na bok ten zel zostajemy przy mydełku a co do kupki mowila zeby nei pomagac niczym !! herbate rumiankowa mam pic duzo aby z pokarmem dawac i ewentualnie mu dawac masowac przykladac nozki do brzuszka ciepla raczka dotykac brzuszka itp ...
jestem o niebo spokojniejsza :)

MONIA powiem ci ze ciemnieniucha to nei tylko skora sucha ale łuszczaca sie jak łupiez wiec sama skora sucha nie swiadczy o ciemieniuszce

Nasza pediatra zdecydowanie bardziej poleciła (jeśli ktoś musi wybierac) szczepienie na pneumo, bo moze to miec zdecydowanie powazniejsze konsekwencje niz rota. Wiec tak tez zrobiliśmy, poniewaz szczepienie na pneumo trzeba rozpoczać najpozniej do 6miesiaca życia. Wzielismy szczepionke 5w1 i do tego dokupilismy na pneumo.

Ja tez musze wybierac i szczepie najpierw na rote, bo na nia pozniej jest za pozno, a na pneumo po drugim roku zycia przed pojsciem do przedszkola.

Na rote podaje sie 2 szczepionki doustne, jedna w 6 tyg, druga 3 - 4 miesiac. Ulenko, nie wiem, ale slyszalam ze trzeba rozpoczac najpozniej w 6 miesiacu...

reklama
Do góry