reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
mojemu prawe oczko ropieje nadal :eek: i czasami poleci lza:eek:
lekarz przepisał tobrex i jest lepiej .
A tak przemywam mu woda przegotowana i rumiankiem co pare godzin.

dziunka u Arka na katar pomogło: sól lub woda morska, po zakropleniu kładłam go na brzuchu to mu wypływało co nie co, wietrzenie sypialni oraz mokry ręcznik na kaloryferze i ...2 razy na dzień sól mieszałam z cytryną (2 krople cytryny na 1 kroplę soli) i młodemu dużo leciało.
powodzenia

dziunka u Arka na katar pomogło: sól lub woda morska, po zakropleniu kładłam go na brzuchu to mu wypływało co nie co, wietrzenie sypialni oraz mokry ręcznik na kaloryferze i ...2 razy na dzień sól mieszałam z cytryną (2 krople cytryny na 1 kroplę soli) i młodemu dużo leciało.
powodzenia
W szpitalu dodatkowo zalecaja po zapuszczeniu soli fizjologicznej oklepywanie(nawet profilkatycznie)-zrobic reke w "lodke" i ostukiwac plecki od dolu do gory, miejsce przy miejscu, np od prawej strony do lewej. Dziecko w tym czasie na brzuszku, najlepiej aby glowka byla nizej(np mozna przewiesic przez kolana). Pozniej odciagniecie wydzieliny najlepiej frida. A nad sama glowka spiacego dziecka rozwiesic mokra pieluszke tetrowa(przywiazac do lozeczka np robiac namiot)...
Czlowiek cale zycie sie uczy...jak bylam glupia, bo jak pediatra mi kazala oklepywac Alanka to robilam to gdy go trzymalam w pionie jak do odbicia...idiotka ze mnie:zawstydzona/y:

Czy jak sie idzie juz na to szczepienie w 6tyg to trzeba wiedziec co i jak? Bo ja Alanka zapisalam na 23go, a w sumie nie wiem, jakie sa szczepionki, za ile itd...Nie wiem, czy ja mam kupowac, czy w przychodni dadza a ja zaplace...Musze chyba tam zadzwonic w poniedzialek. Ale chyba nam przesuna szczepienie, skoro Maciejek chory...aby alanek nie podlapal...Zobaczymy.
Czy jest jakas szczepionka skojarzona ale tylko na te podstawowe choroby? Bez rota, pneumo i meningo? Taka bym chciala...Na pneumo jak sie zdecydujemy to pozniej bysmy doszczepili.

Royanna, skojarzona jest tak czy inaczej. Tylko panstwowa jest na błonicę, teżec i krztuśca, a ta płatna np infanrix ipv hib dodatkowo na polio i zapalenie opon mózgowych. Na polio później też jest obowiązkowa w 12 tygodniu życia i wtedy tylko jeden zastrzyk maluch dostaje. Jest też infanrix hexa i oprócz tego co ma ten poprzedni to dodatkowo jeszcze na żółtaczkę - z tym ze u mnie już go nigdzie nie można dostać. Ten pierwszy kosztuje około 120zł, a hexa ok 200.

powodzenia

Dzieki, sprobuje :) ja stosuje Disne mar, ale dzis kupilam Euphorbium - pomaga od razu, ale na niezbyt dlugo :-( A jak zakraplalas ta sol z cytryna i jak to zmieszac?

Wrocilismy od lekarza, mamy skierowanie na pediatrie do szpitala :-( na razie mamy siedziec w domu i obserwowac. Jak Asia zacznie ciezko oddychac- przeponowo lub zmieni sie jej zachowanie to mamy czym predzej smigac do szpitala. Na razie osluchowo jest ok, ale to sie w kazdej chwili moze zmienic.
Lekarka powiedziala ze najwiekszy nasz blad to puszczenie Julki do przedszkola. I do ukonczenia przez Asie roku nie powinna tam chodzic. A juz wogole teraz do trzeciego miesiaca. I teraz nie wiem co robic:-:)-:)-(
Mala zasypia na 5-10 min, potem budzi ja katar... i wyglada to tak ze ja karmie, potem A kolysze ja na rekach az zasnie, odklada do wozka, a po 5-10 min pobudka....a spiaca jest strasznie...

Royanna dzieki za rady:tak:

reklama
dzieki mamulica :)
Ja pamietam tylko ze strszego szczepilismy tylko podstawowymi szczepieniami ale skojarzonymi i z dodatkiem na Hib, teraz Hib jest w podstawowych szczepieniach.

Do góry