To trzymamy kciuki za nasze modelki z Pawełkiem

Jedziesz pewnie z kims co??? Jak sobie z nimi radzisz jak jesteś sama?
My już po wizycie. Nie ma nic wspanialszego, niż usłyszeć, że nasze dziecko jest zdrowe! Pani doktor powiedziała, że dziewczynki rozwijają się idealnie, zwłaszcza jak na wcześniaki. Mówi, że wg siatek centylowych są tylko o pół kg lżejsze niż dziecko urodzone z przeciętną wagą 3500g. Bioderka super, obwód główki wzrasta poprawnie. Napięcie mięśniowe prawidłowe. Pokazała nam jak mamy ćwiczyć, żeby małe zaczęły wcześniej podnosić nóżki do góry. Jak jej powiedziałam, że już od dawna podnoszą do kąta prostego, to nie chciała uwierzyć. Czy to takie dziwne? Wydawało mi się, że to żaden wyczyn

Mieliśmy też gratisowe usg przezcięmiączkowe, bo dzidzie mają z tyłu miękkie główki. Niby miały robione to badanie zaraz po urodzeniu, ale lekarka wolała od razu sprawdzić. Oczywiście też jest wszystko ok. A główki są miękkie, bo szybko rosną. Mamy tylko podawać przez miesiąc po 2 kropelki vigantolu (a nie 1).
Co do samodzielnego wychodzenia z domu to nie ma mowy

Niestey nie jestem w stanie wytaszczyć sama wózka, nawet pchanie go nie jest łatwe, a dziewczynki są coraz cięższe i łatwiej nie będzie. A tak na co dzień w domu jest ok, na szczęście małe są grzeczne i prawie w ogóle nie płaczą. Bez problemu radzę sobie bez niczyjej pomocy, chociaż przyznaję, że nie trzymam się na nogach ze zmęczenia. Mam nadzieję, że za to później będę mieć trochę łatwiej, bo dziewczynki będa się razem bawić. Zobaczymy :-)
Czytam dziewczyny jak piszecie o tych
szczepieniach i strach mnie bierze ze po szczepieniu do walki z gazami dojdzie walka z temperatura poszczepienna

ale to dopiero we wtorek - dobrze wiedziec ze czopki waszym maluszkom pomogly bo jeszcze przed porodem sie w nie zaopatrzylam

Czy ktoras z Was szczepi dziecko na
pneumokoki??? Czy byly jakies powiklania po szczepionce??? Co wogole o niej myslicie???
Ja szczepiłam na pneumokoki. Nóżki spuchły dokadnie tak samo jak po Hexa. Była gorączka, ale trudno powiedzieć, czy to po pneumokokach.