reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

witam wszystkie mamusie ... u nas nocka byla ciezka tak jak przypuszczalam ... znowu byla walka z wiatrakami od 3.40 do 7 rano ... ja juz nie wiem co tej malej wymyslic zeby w tym czasie spala a budzowala o kazdej innej porze !!
moja ma czas aktywności od 4 do 8. musimy je umówić niech sobie przez skypea "pogadaja".
moja jest spokojna tylko oczy ma tak szeroko otwarte, że aż strach i zaczyna sobie coś gugać, głaszcze mnie po twarzy, pociamka cycka i jak już to wszystko się znudzi zasypia.
a ja bidula muszę wstawać, bo o 8 juz Rozalka domaga się uwagi i sniadania przedewszystkim.

reklama
Czy Wam też tak szybko mija czas ? od pieluchy do karmienia od karmienia do pieluchy itd .... ?:confused: odnoszę wrażenie, że zgubiłam gdzieś 2 tygodnie zycia, bo kazdy dzień z małym mimo, że wyjątkowy to jest taki sam ... i tracę juz poczucie czasu ...

tak pomaga ale jak tylko skoncze placz a ile mozna stac z suszarka dla nas te metody i te nizej pomagaja na chwile dziecko rzeczywiscie sie wycisza ale musialabym je robc pezez 24 h

bedziemy prubowac sab simplex jak dotrze do nas

Wg tego lekarza (ja nie wiem bo narazie nie mam problemow z malym wiec nie miala okazji wyprobowania jego metod) dziecko male (do 3mcy) potrzebuje tych EFEKTOW SPECJALNYCH dosc duzo. Stopniowo sie zmniejsza ich intensywnosc i czestotliwosc . Np myslimy ,ze male dziecko na chustawce chusta sie powolutku a starsze mocniej. A to wlasnie malucha wlacza sie na najwyzszy bieg i zmniejsza sie go dopiero z czasem. Smoczek zabiera sie w 4 miesiacu itd itp.
Wg niego dzieciaczek taki jak Twoj poprostu bardzo teskni za brzuszkiem i nie potrafi sie odnalezc w nowej rzeczywistosci. Stad stwarzanie mu mozliwie najbardziej podobne otoczenie do tego jakie mial przez 24h . Nawet jak musisz to robic 12h to i tak malenstwo stracilo juz polowe :-). Z dnia na dzien se zmniejsza i zmniejsza i zmniejsza.
Nie wiem - moze o glupie ale plytka byla przekonujaca bo pokazuja jak to zala na d\ieciaczki - normalnie jak wylacznik.
Z tym ,ze jesli dziecko ma kolki to ewni inna sprawa.

Jednak jak dzieciacek sie meczy i placze to warto poczytac wszystko i poprobowac - a moze akurat znajdziecie zloty srodek.

Mój jak się ustawia na ''stand bay''/u to zaczyna próby mówienia, a zaraz potem zaczyna ''czikutać'' Wam też się zdarzają czikuty ? :-D (czkawki)

Mi polozna mowila ze koperkowa to wlasnie wzdecia powoduje i dlatego zeby nie dawac....

Mi też tak mówiła i podobnie o herbacie z anyżku i jeszcze jakiejś tam :nerd:.

Czy Wam też tak szybko mija czas ? od pieluchy do karmienia od karmienia do pieluchy itd .... ?:confused: odnoszę wrażenie, że zgubiłam gdzieś 2 tygodnie zycia, bo kazdy dzień z małym mimo, że wyjątkowy to jest taki sam ... i tracę juz poczucie czasu ...

Oj tak tak- też mam takie wrażenie :tak:. A najlepsze jest, jak tylko zaśnie, to szybko pranie, obiad itd. itp. żeby zdążyć przed następną pobudką :-D. A dzisiaj byłyśmy na dłuższym spacerze i mała po nim śpi jak zaklęta :nerd:.

a jeśli kropelki i mleko nie dadzą rady to wtedy mleczko na receptę - Bebilon Pepti albo Nutramigen.
i teraz pytanie do luuuuznej - jak Alusia przekonałaś do Nutramigenu, bo chyba nie za bardzo mu smakowało???
generalnie mleko jest koszmarne w smaku,dla nas wiele dzieci pije bez problemu. nie martw sie na zapas może mu posmakuje. tak moja Rozalka pila, posmakowalo jej od razu. lekarze proponuja na początek mieszanie go z dotychczasowa mieszanka, i stopniowo zwiekszanie proporcji nutramigenu. i to naprawde rewelacja na brzuszek i inne problemy.

Asiu, co tam u pani dr? ha widziałam karte Filipka dzisiaj, my byłysmy rano o 9. tak w ogóle to musimy sie na spacer umówić. niech tylko choc trochę chodniki odśnieżą. co Ty na to?

Ostatnia edycja:
Czesc dziewczynki.
Wlasnie wrocilismy z kliniki gdzie bylismy na mierzeniu i wazeniu. Takie porady i waidomosci przynioslam. Moze sie i ktorejs z was przydadza.

1)WZROST
Mea - mozesz zmienic wzrost urodzeniowy Maxa z 53 na 58. Wg lekarki nie ma szan aby urosl w miesiac 9cm. Norma to ok.3. dzisiaj ma 62. Wg niej zmierzono go z podkulonymi nozkami. Ja od poczatku tak czulam bo bylby strasznie gruby przy wadze 4160 a wzroscie 53. Zreszta ciuszki pokazywaly mi cos innego. Dzis ma miesiac i 62 i ciuszki na sobie na 3mce i sa akurat na styk. 58 cm urodzeniowe obstawia lekarka.

2) WAGA
Moj synek to niezly kolos. 2 tyg temu po wazeniu wyszlo ,ze przytyl 420gram w tydzien. Nazwala go przyszlym zawodnikiem Rugby. Poi dzisiejszych pomiarach kwalifikuje sie juz na sumo :-). Moja "kruszynka"wazy 5220!!!
W 2 tyg przytyl 900grm.
waga ur - 4160 i 58cm
tydz 2 - 3940 i ?
tydz 3 - 4320 i 61cm
miesiac - 5220 i 62cm
Chyba nie mam sie co martwic ,ze dziecko glodne jest;-)

3) ZATWATDZENIA
na mleku modyfikowanym to normalne jak wszystkie wiemy. Powiedziala jednak ,ze 3 , 4 doby mozna sie wstrzymac z jakakolwiek pomoca. Kupka co 2 dni jest ok. Oni tu w irlandii nie zalcaja niczego na zatwardzenia. Twierdza ,ze jakakolwiek pomoc typu - leki, woda, termometr - rozleniwiaja jelita i wysylaja zly sygnal do mozgu. To pogorsza ytuacje i kupka jest coraz trudniejsza do wyduszenia. Po 3 ,4 dobach jesli stwierdze ,ze dziecko bardzo sie meczy mam podac 30ml swiezego soku wycisnietego z pomarancza razem z 60ml wody.
Nigdy o ym nie slyszalam ale moze i zadzial. Jak narazie kupke mamy co 2 dni.

Nocki u nas jak narazie super. Oby sie nic nie zmienilo.
Na olki tez mam Sab simplex ale narazie kolki raczej nas nie dotycza. Podaje mimo to bo te zatwardzenia mnie martwily. I teraz zglupialam - odstawic czy podawac dalej???
no maksio pieknie rosnie;-)
a jak podajesz tn sab simplex ile raz dzienie po ile kropelek??

witam!
my juz po kontrolnej wizycie. tydzień temu pani dr bardzo była niezadowolona z wagi anielki, bo nie miała nawet urodzeniowej, a dzisiaj tak sie zdziwiła jak zobaczyla 4600! ja zreszta tez, w tydzien 450g super a ja sie martwiłam ze cos nie tak z tym moim pokarmem.

mamusie podwójne i więcej mają super organizacje czasu ;-) czasami naprawde trzeba sie rozdwoic:-)

no wy juz troche sie orientujecie w tych kruszynkach a my sie dopiero uczymy:zawstydzona/y:
niektore rzeczy nas przeazaja a co sie okazuje sa norma:sorry2:

reklama
Do góry