reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

osz Ty!!!! no epwnie, że pomogę już jadę:-D:-D:-D
As w(h)ujek wymiata!!!!!!! to miał radoche:-D:-D:-D:-D
As twoje torty to już wyższa półka..gdzie mi szaraczkowi i takiemu talentowi kuchennemu do takich wspaniałości..pamiętasz moje świateczne wenus???:-D:-D:-D:-D:-D:-D
ale przepis...hmm....miałabym na jakąs okazję. ale jak ty to malowałaś i dekorowałaś..kurcze:szok:z tą lalką to masakra:szok:
Moderatorki plizzz.nie powieście,ale przepis to tutaj wrzucę oki.:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Strasznie nie lubię tamtego wątku :no:.
TORT OKOLICZNOŚCIOWY
biszkopt:
5 DUŻYCH JAJ
1 SZKL CUKRU
1 SZKL MĄKI
2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
2 ŁYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

Do ciemnego biszkoptu dodajemy 2 łyzki kakao(ja daję deco moreno)

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka . Do tego wsypać sypkie produkty(lepiej jak są przesiane przes sito)i wymieszać łyżką. Wlewamy do średniej tortownicy(nasmarowanej wcześniej tłuszczem i pieczemy ok.30 min.

Krem
1 l. mleka 3.2 %
1 szkl.cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
duże masło roślinne (500 g)
1 puszka brzoskwiń
cukier wanilinowy
pół cytryny

3/4 l mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
W reszcie mleka rozprowadzić mąkę i wlać na gotujące się mleko.
Gotować chwilę aż zgęstnieje i zostawić do ostygnięcia.

Miksować masło roślinne ok.5 minut na puszystą masę (zrobi się białe i co najmniej podwoi swoją objętość) i następnie powoli dodawać zimny budyń cały czas miksując.
Na sam koniec gdy wszystkie składniki połączą się wciskamy sok z pół cytryny i chwilę jeszcze miksujemy.

Upieczony i wystudzony wcześniej biszkopt przekrawamy na 3 placki i nasączamy zalewą z brzoskwiń pierwszą warstwę.
Przekładamy kremem i kładziemy drugi placek .
Nasączamy zalewą i nakładamy kolejną warstwę kremu.
Na wierzch dajemy brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę i znów kładziemy 3 placek.
Ostatni placek też nasączamy zalewą i wykładamy kolejną część kremu.
Krem musimy tak podzielić by starczyło go jeszcze na ozdobienie tortu.:tak:

Pozostały krem znów musimy podzielić na tyle cześci ile chcemy mieć kolorów.
Do każdej cześci dodajemy odpowiedni barwnik i mieszamy.
(Ja używam wyłącznie naturalnych barwników i dlatego torty nie mają intensywnych kolorów ):-(
Aby uzyskać niektóre barwy:
brązowy-kakao
żółty -kurkuma
różowy -sok z malin
zielony -sok ze szpinaku
Przykładowa propozycja podania.

ozdoba w połączeniu z gotowym lukrem

Można też gotowymi ozdobami

As tam jest lalka wsadzona w tort???????

Nosz normalnie sa piekne ja chce przepis i czy namalowane sa te zwierzaki??????????
Te zwierzaki to przerysowane z kolorowanek.:-D:-D:-D:-D
Najpierw rysuję się wykałaczką kontury a potem wypełnia kolorowym kremem.
Ja kontury zalewam albo sosem czekoladowym,albo nutellą,albo czekoladą to zależy od natchnienia.:-D:-D:-D:-D

Laski kawały przednie:-D:-D:-D:-D
As twoje torty to mistrzostwo ale yen mężowy to mi się najbardziej z wszystkich podobał:tak::-p
Kerna kobiecie w ciąży się nie odmawia a więc my mamy bombonierkę .mieszankę wedlowską, chałwę sezamową,keksa i rogaliki z czekoladą wpadaj i się częstuj;-);-):-):-):-):-)
Marta to dobrze że coś załatwiłaś:tak::tak::tak:
Antek spał w drodze po Julinę całe 30 minut może jakoś dotrwa do wieczora:sorry:a my z nim:eek:
Zaraz dzieciakom zapodam zupę a potem oni do lekcji i do porządków a ja kawę!!!!!!!!!bo zasypiam na stojąco:eek:
u nas zrobiło sie na termometrze +1 i pada deszcz:wściekła/y::wściekła/y:nosz jak to zamarznie to juz widze jak fajnie bedzie po tym chodzić:crazy:
Malinka męzulkowy jest fajny,ale nie wklejałam,bo on dla dziecka się nie nadaje ;-):-D:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
reklama
AS - torty wyglądają wyśmienicie i tak pewnie smakuja, ale niewiem czy podołam z czymś takim ponieważ to co nam zaprezentowałaś jest poprostu wooow :szok::-D chciałabym przepis na ten z reksiem :) przyda się na nastepny rok poniewaz teraz nie mam zbytnio czasu na próby i trzymam sie jak narazie motylka od jednej z nowych kolezanek :-) ale na nastepny rok chcialabym reksia , haha . Któraś z Was prosiła abym się dogłebniej przedtawiła, to coż ja moge o sobie powiedzieć hmmm... Jestem mama rocznej córci co już wiecie z posta wyżej , oprocz tego, że wychowuje corcie i caly czas poswiecam garom jestem z zawodu fryzjerka, niewiem co mogłabym wiecej napisac w obecnej chwili gdyz moje zycie kreci sie teraz wokol naszego "gniazda".jesli chcecie wiedziec cos wiecej poprostu napiszcie to wtedy odp.pozdrawiam

Nic mi nie mów ,bo ,aż mi sie gorąco zrobiło jak siegłam do kieszeni po drodze po Ksawka po telefon:szok:wiedziałybyśmy wszystkie wczoraj przed 18:szok:ale byłam wtedy na siłce i jakoś nie sprawdzałam telefonu:zawstydzona/y:
Mam spokój i ciszę ,moje zycie opiera sie ostatnio na pilnowaniu ,zeby nikt nigdzie sie nie spóżnił i wałówke dostał na czas:eek:troche to deprymujące:eek:
Iwcik ,ale będziesz za nami tęskniło ,ho,ho:-D

Ściagam sobie avatara z chomikuj z lektorem ,mam nadzieje ,ze film jest taki świetny jjak mówią ,oglądała któraś moze???

Hej laseczki ,pisała do mnie Myszunia wczoraj :szok:,a ja dopiero nie dawno zauważyłam:zawstydzona/y:urodziła siłami natury dziewuszkę 3550 i 53 długą o 11.45 wczoraj ,poród był niedługi,wszystkie was bardzo pozdrawia:tak:

Myśle ,ze jak znajdzie chwilke ,to mi odpisze na eska ,a wtedy dowiemy sie więcej:tak:

Ja mam Klaudie na siatkówce,Ksawierka zaraz do kolegi prowadze ,sama sie małaczarna raczę ,jakaś przymulona sie zrobiłam...u nas tez wszystko puszcza ,jest +3 i kałuze na lodzie ,w nocy pewnie znowu zamarznie i tak w kólko:szok:

As przestań sie chwalić:-p:-D:-p

Ja w domu nie mam nic słodkiego ,bo unikam pokus:-D
Ja się nie chwalę,ja pomagam koleżance ;-):-D:-D:-D

Nic mi nie mów ,bo ,aż mi sie gorąco zrobiło jak siegłam do kieszeni po drodze po Ksawka po telefon:szok:wiedziałybyśmy wszystkie wczoraj przed 18:szok:ale byłam wtedy na siłce i jakoś nie sprawdzałam telefonu:zawstydzona/y:
Mam spokój i ciszę ,moje zycie opiera sie ostatnio na pilnowaniu ,zeby nikt nigdzie sie nie spóżnił i wałówke dostał na czas:eek:troche to deprymujące:eek:
Iwcik ,ale będziesz za nami tęskniło ,ho,ho:-D

Ściagam sobie avatara z chomikuj z lektorem ,mam nadzieje ,ze film jest taki świetny jjak mówią ,oglądała któraś moze???
Oj Madziula Madziula -masz refleks :-D:-D:-D:-D

monik jakos z czasem sie przyzwyczaiłam i moj dziecko tez dobrze ze zawsze o 20 wyłancza te maszyny bo bm chyba zwariowała a przez zime to nawet spokój bo chyba im tam zimno:-d:-d:-d:-d:-d

malinka normalnie juz bym sie cieszyła :-):-):-)jak bedzie córka to masz flaszke u mnie w poniedziałek nastepny mam usg wiec mze mi powiedzą jak sie dzidzius dobrze odwróci:tak::tak::tak::tak:

Dziewczynki ja sie z wami żegnam na kilka dni bo jade do syna na ferie:-)a niestety tam nie ma neta nikt:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Mam nadzieje ze nadrobie troche po powrocie chociaz kilka dni to wy tu sporo naskrobiecie
pozdrawiam was wszystkie i bedzie mi was brakowało :-:)-:)-(
Gratulację za przyzwyczajenie oraz
Udanego odpoczynku życzę .pozdrawiam:-):-):-)

Madziula pilnowanie wszystkiego co by było na czas to big robota:tak::tak:
ja jak mam poranny pospiech to czasami mam wrażenie że żyję w wariatkowie:eek:dobrze ze Pietruszka ma teraz do pracy na 9 i nie musze rano Antka ubierac szykowac karmic tylko starszą 2 :eek:i tak budzik dzwoni o 6.30 :crazy:ja powtarzam sobie no trzeba wstać:eek:wstaje po jakis 5 min budze dzieciaki wchodze do kuchni i pije szklanke wody potem szybka poranna toaleta znów do dzieciaków do pokoju no wstawać bo się spóźnimy!! droga do kuchni im szybko płatki na mleku i śniadanie do szkoły +picie zjawiają się moje zmory w kuchni jedza płatki i gadają gadaja gadają ja ich poganiam w między czasie sprawdzam czy spakowali śniadanie pościelili łóżka....oni idą do łazienki myć zęby ja wchodze do Antka chwilę na tulaki z nim i wkładam go Pietruszce do łózka :eek:i dzieciaki ubierają buty kurtki przepychaja sie w korytarzu :eek:oni schodza na dół Antek im robi papa ja ubieram buty kurtkę i idziemy....więc to cała machina poranna:-D:-D:-Dwychodzimy z domu o 7.10-15 potem 2.5 km spaceru wchodzę z Juliną do zerówki Adam idzie do szkoły dalej czyli jakies 300 metrów a ja wracam do domu po drodze zakupy w biedronce i znów spacer powrotny:crazy: no i znów szybko bo Pietruszka obi najczęściej śniadanie Antek już je szybka kawa z Pietruszką i wygnanie go za drzwi do roboty:-p:-p:-pi mówię najczęściej ufffffffff............trochę spokoju:-D:-D:-D:-Dtak więc my mamuśki to jesteśmy zorganizowane machiny:-D:-D:-D

Madziula pilnowanie wszystkiego co by było na czas to big robota:tak::tak:
ja jak mam poranny pospiech to czasami mam wrażenie że żyję w wariatkowie:eek:dobrze ze Pietruszka ma teraz do pracy na 9 i nie musze rano Antka ubierac szykowac karmic tylko starszą 2 :eek:i tak budzik dzwoni o 6.30 :crazy:ja powtarzam sobie no trzeba wstać:eek:wstaje po jakis 5 min budze dzieciaki wchodze do kuchni i pije szklanke wody potem szybka poranna toaleta znów do dzieciaków do pokoju no wstawać bo się spóźnimy!! droga do kuchni im szybko płatki na mleku i śniadanie do szkoły +picie zjawiają się moje zmory w kuchni jedza płatki i gadają gadaja gadają ja ich poganiam w między czasie sprawdzam czy spakowali śniadanie pościelili łóżka....oni idą do łazienki myć zęby ja wchodze do Antka chwilę na tulaki z nim i wkładam go Pietruszce do łózka :eek:i dzieciaki ubierają buty kurtki przepychaja sie w korytarzu :eek:oni schodza na dół Antek im robi papa ja ubieram buty kurtkę i idziemy....więc to cała machina poranna:-D:-D:-Dwychodzimy z domu o 7.10-15 potem 2.5 km spaceru wchodzę z Juliną do zerówki Adam idzie do szkoły dalej czyli jakies 300 metrów a ja wracam do domu po drodze zakupy w biedronce i znów spacer powrotny:crazy: no i znów szybko bo Pietruszka obi najczęściej śniadanie Antek już je szybka kawa z Pietruszką i wygnanie go za drzwi do roboty:-p:-p:-pi mówię najczęściej ufffffffff............trochę spokoju:-D:-D:-D:-Dtak więc my mamuśki to jesteśmy zorganizowane machiny:-D:-D:-D
Ależ kochana super opis poranka.:szok::szok::-D:-D:-D:-D
Uciekam ,bo młodszy kat na de mną stoi i na kompa chce.:eek:

Na jednych byl przybrany lentilkami a tu żelakmi malinakmi :-d:-d:-d
Sliczne torciki:tak::tak::tak:

I nie mam reszty cytatow:szok::szok::szok:
A wiec tak
AS
Torciki przecudne:tak::tak::tak:Az chce sie takiego schrupac:tak::tak::tak:

IWCIK
Szkoda ze od nas wybywasz,no ale moze uda sie Tobie jakos odpoczac;-):-)

My bylismy dlugo na dworze i bylo zarabiscie:tak::tak::tak:Normalnie czulam sie jak wiosna:-):-):-)jak wrocilam do domu to na termometrze mialam 9 stopni:szok::szok::szok::tak::tak::tak::tak:
Teraz mam pootwierane okna i wylaczone ogrzewanie i w domu mam prawie 21 stopni:tak::tak::tak:
Jak mlode spaly to ja poszlam z Dominikiem na kawke do sasiadki;-):-)
Teraz czekam az ugotuje sie makaron i zaraz jemy obiadek:tak::tak::tak::tak:

Dowiklus przyślij troche tej wiosny do mnie:tak::tak::tak::tak:plisssssss bo u mnie już 0 na termometrze zero słońca przez cały dzień jest szaro buro i ponuro:eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:a ja tak marze o wiośnie:tak::tak::tak::tak::tak::tak:

reklama
Do góry