reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Jak dajecie maluchom obiadki to jakos wydzielacie/ograniczacie porcje?
Tzn jak daje ze sloiczka to nie ma problemu, ale np dzis zrobilam Tomiemu sama obiadek, i tak "na oko" wyszlo mi jak dwa male sloiczki i pomyslalam, ze najwyzej nie zje i wywale(bo on zawsze zjada taki jeden sloik), a Tomi zjadl wszystko i jeszcze szybko musialam podawac ;) a po wszystkim dopił mlekiem, jak dla mnie szok, bo nigdy tyle nie zjadal :)

reklama
Tzn jak daje ze sloiczka to nie ma problemu, ale np dzis zrobilam Tomiemu sama obiadek, i tak "na oko" wyszlo mi jak dwa male sloiczki i pomyslalam, ze najwyzej nie zje i wywale(bo on zawsze zjada taki jeden sloik), a Tomi zjadl wszystko i jeszcze szybko musialam podawac ;) a po wszystkim dopił mlekiem, jak dla mnie szok, bo nigdy tyle nie zjadal :)
moja teeż je więcej domowego obiadku niż słoiczka:tak:
nie wydzielam posiłków, jak zje mniej to zje, jak che więcej do dokładam,
a jak gotuję dla niej obiadek to albo zostawiam na 2 dzień rsztę, a jak zostanie odrobinka to wywalam:tak:

Ja tez nie wydzielam, choc jak do tej pory dawalam tylko sloiczki. Maly czasami zje 2 i jeszcze pyszczek otwiera ale wtedy daje mu soczek czy herbatke i wystarcza w zupelnosci a czasami ledwo co jeden sloiczek wciagnie....

dziewczyny jak robicie kurczaczka dzieciom to jaka czesc kurczaczka dajecie? udko, piers? no i miksujecie na papke czy w malutkich kawaleczkach?

dziewczyny jak robicie kurczaczka dzieciom to jaka czesc kurczaczka dajecie? udko, piers? no i miksujecie na papke czy w malutkich kawaleczkach?
ja gotuję , albo robię na parze, pierś oczywiście bpo jest bardzo miękka:-)
no i daję w kawałeczkach (w kosteczki kroję , które dzielę widelcem i czasem jak widzę że mała nie pomemla to jej rozgryzam żeby jej ułatwić:tak:
papki juz powoli zamieniam na normalne jedzonko, daję je tylko jak nie mam czasu czegos ugotowac

ja gotuję , albo robię na parze, pierś oczywiście bpo jest bardzo miękka:-)
no i daję w kawałeczkach (w kosteczki kroję , które dzielę widelcem i czasem jak widzę że mała nie pomemla to jej rozgryzam żeby jej ułatwić:tak:
papki juz powoli zamieniam na normalne jedzonko, daję je tylko jak nie mam czasu czegos ugotowac

My tez pomalutku zaczynamy dawac male kawaleczki. tzn te ktore sa w sloiczkach. Ostatnio jak dostal to sie nie krztusil wogole wiec zamierzam stopniowo dawac mu male kawaleczki ;-)

Musze kurde pojechac na zakupy i sprobowac mu sama cos dac. zobaczymy czy cos mu zasmakuje z mojej kuchni ;-D

My tez pomalutku zaczynamy dawac male kawaleczki. tzn te ktore sa w sloiczkach. Ostatnio jak dostal to sie nie krztusil wogole wiec zamierzam stopniowo dawac mu male kawaleczki ;-)

Musze kurde pojechac na zakupy i sprobowac mu sama cos dac. zobaczymy czy cos mu zasmakuje z mojej kuchni ;-D
klaudzia ja albo kupuję małej mix mrożony i tam ma wszytsko w kosteczkę i tylko jej troszkę podziabię , albo samagotuj np marchew i daję do pogryzenia:tak: zeby się nauczyła, przy czym kontroluję żeby nie ugryzła kawałka wielkości emotikony:-D bo to jeszcz trochę za duże jakdla niej;-) spróbuj:tak: takie obiadki gdzie dziecko widzi co je , a nie wśród płynnej konsystencji jakaś gródkowa niespodzianka, myślę że są lepsze:tak: i dziecko ma świadomość że to coś grubszego:-)

ja po ostatnim incydencie z bananem wole go sama nakarmic lyzeczka... boje sie mu dawac cokolwiek do lapki hehe

a o to czemu... (koncowka filmu) teraz sie z tego smieje jak ogladam ale wystraszyl mnie strasznie hehe

[video=youtube;MDJxwmuRLwE]http://www.youtube.com/watch?v=MDJxwmuRLwE"]http://www.youtube.com/watch?v=MDJxwmuRLwE[/video]

Ja tez nie wydzielam, choc jak do tej pory dawalam tylko sloiczki. Maly czasami zje 2 i jeszcze pyszczek otwiera ale wtedy daje mu soczek czy herbatke i wystarcza w zupelnosci a czasami ledwo co jeden sloiczek wciagnie....

ja mojemu jakis czas temu ugotowalam piers z indyka i zrobilam blenderem, wiszedl mi prawie sypki proszek ;) dodawalam mu go po 2-3 lyzeczki do obiadkow, a teraz mam w planie podac wlasnie taki drobno pokrojony filet z kurczaka:)
klaudzia, ten film z bananem, to wypisz wymaluj moj Tomi, kilka razy mu sie tak zdarzylo wlasnie z bananem i z chrupkiem, ale to na poczatku, juz mu sie nie zdarza :)

Ostatnia edycja:
klaudzia nie obraź się ale ja w całości tak banana bym jeszcze nie dała:szok: a co jakby bmu sie więcej ugryzło??
a ty nie miałabyś miejsca w jego buzi zeby wsadzić palce w celu wyciągnięcia banana:szok:

nieee:no: ja bym sie tak bała,
kroje banana w paseczki, plasterki i kosteczki, mała je łapkami a duo tego w mędzy czasie daję jej łyżeczką

Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny mam pytanie może i głupie ale powiedzcie mi czy gluten jest we wszystkich kaszach takich w sklepie bo zamierzam wprowadzac tzn prawdopodobnie pół łyżeczki na 100ml zgadza sie???
aha i czy jak kupie kasze kukurydziana albo jęczmienna to jak ja ugotuje to moge dodac do obiadku tak....

Helena, kaszka kukurydziana to na pewno jest bezglutenowa. Kasza jęczmienna jest z glutenem, więc można dodać łyżeczkę do obiadku. Ale wiesz, co? pewna nie jestem , bo ja glutenu nie wprowadzam przed ukonczeniem 1 roku ze względu na alergię, ale wydaje mi się, że ekspozycję na gluten robi się wcześniej tzn. między 4 a 6 miesiacem, a jak się tego nie zrobi, to gluten dopiero w 10 miesiącu sie podaje.

Zboża glutenowe to na pewno pszenica, żyto, jęczmień, owies, a bezglutenowe to kukurydza, ryż, gryka, kasza jaglana

Widzisz, bo mamusine obiadki lepiej dziecku smakują. :tak:
Ja też nie wydzielam porcji, na razie Bartek zjada mniej więcej 180-190 ml mojego obiadku, a jak daję słoiczek to zjada cały ten większy, czyli 190 g

Ja dawałam na razie tylko indyka, robiłam tak, że dodawałam go do zupki i miksowałam na papkę

Do góry