reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2009

cześć laseczki!!!!:-):-)

u nas zapowiada się pięknie :-)chyba też pranie wstawię:tak::tak:
biorąc pod uwagę fakt że wczoraj wszystko wyprasowałam to mogę zowu zacząć zbierać:-)

u mnie też DDTVN a kawusia pyszna się robi:-):-)

reklama
Klaudzia Twoja koleżanka planowała tą ciążę? Bo tak się zastanawiam (bez urazy) ze zajść w ciążę (o ile się jej nie planowało) 3 msc po porodzie to wielka nieodpowiedzialność, nie chce powiedzieć inaczej. Nie żyjemy w średniowieczu przecież. Tak na serio nie rozumiem wpadek.....przecież jesteśmy ludzmi i wiemy "z czym to się je". Może ja za stara jestem ;P

Ulenka obie ciaze wpadki... tez tego nie rozumiem, ale najwazniejsze ze ona nie zaluje i nie zmienilaby nic. Na szczescie jej coreczka jest bardzooooo spokojnym dzieckiem wiec sobie poradzi :-) a ze karmila mala piersia jakos nie doszlo do niej ze moglaby zajsc w ciaze... no comments hehe.
Moja babcia tez zaszla w druga ciaze gdy moja mama miala 3 miesiace. Mama z ciocia urodzily sie 27 maja tyle ze rok po roku, a babcia wspomina ze byla bardzo szczesliwa z tego powodu pomimo ze ciotka byla wpadka... ;-)

Wywiad z Dr hab. med. Jacek Puchała specjalistą w zakresie oparzeń:

dziennikarz :
Brzmi to strasznie. Przejdźmy więc do zapobiegania tak drastycznym skutkom. Co mamy robić gdy widzimy jak dziecko właśnie wylewa na siebie przysłowiowy garnek z wrzątkiem?
Doc. Puchała:
Przede wszystkim należy jak najszybciej, całkowicie zdjąć nasączoną wrzątkiem odzież, nie przejmując się, że wraz z nią możemy ściągnąć trochę odwarstwionego już naskórka. Potem od razu należy spróbować ochłodzić miejsca oparzone bieżącą, zimną wodą, ale na pewno nigdy nie lodem i nie nadmiernie długo. Mamy bowiem jeszcze szansę „wyrwać” troszkę tej temperatury, która została zaabsorbowana do tkanki. To powinno trwać do 15 minut od urazu i ma sens tylko wtedy, jeżeli zostanie wykonane natychmiast. Przestrzegam jednocześnie, że nie znaczy to, że należy dziecko w całości wrzucić do wanny z zimną wodą, bo wtedy spowodujemy u niego wychłodzenie ogólnoustrojowe – czyli hipotermię. A hipotermia może doprowadzić do wielu niekorzystnych następstw, w tym także do zatrzymania akcji serca. Nie wolno rany polewać spirytusem, smarować np. masłem, fioletem gencjany, jajkami itp.. W tej dziedzinie pomysły ludzkie są niesłychane.

Całość na stronie: Wywiad z Dr hab. med. Jacek Puchała specjalistą w zakresie oparzeń, Openmedica Zdrowie

Klaudzia Ty małego rejestrowałaś w USC (chodzi mi o imię) w PL. Pytam się bo Twój to Oliver a mój Oliwier. Mąż był w W-wie i miał problemy z imieniem Oliwier chcieli Oliver ale ja się nie zgodziłam. A ja u Was? Bo to dwa oddzielne imiona jak teraz patrzę ;)

Klaudia co do koleżanki to dobrze że mieszka na wyspach bo w PL było by jej ciężko z taką dwójką

co do starszego grzecznego dziecka to chrzestna Igiego tez ma taką różnice wieku też z wpadki i starsza córa była aniołem dopóki ta młodsza się nie urodziła...

Ilona powiem szczerze , z mnie to co napisałas zaskoczylo. Porozmawiam z pediatra na ten tamat. w szkole rodzenia mówił ratownik, ze nie nalezy sciagnac ubrania , bo można warstwy skóry wyrwac dosłownie.. I warto miec w domu hydrożel do schładzania .

Klaudia co do koleżanki to dobrze że mieszka na wyspach bo w PL było by jej ciężko z taką dwójką

co do starszego grzecznego dziecka to chrzestna Igiego tez ma taką różnice wieku też z wpadki i starsza córa była aniołem dopóki ta młodsza się nie urodziła...

Moje też było aniołkiem od 0-ok 6 msc ;D Teraz każdy widzi ze temperament mu się zmienił ;D Teraz gołym okiem widać ze to Synuś mamusi i tatusia ;D

Ostatnia edycja:
Ilona powiem szczerze , z mnie to co napisałas zaskoczylo. Porozmawiam z pediatra na ten tamat. w szkole rodzenia mówił ratownik, ze nie nalezy sciagnac ubrania , bo można warstwy skóry wyrwac dosłownie.. I warto miec w domu hydrożel do schładzania .

Myśle ze co lekarz to inna opinia. Ten Jacek Puchała to podobno bardzo dobry specjalista ds oparzeń, troche o nim czytałam i jestem pod wrażeniem. Moze któraś z dziewczyn z Krakowa wie coś wiecej na jego temat.

...Nie wolno rany polewać spirytusem, ...

wiecie ja jak się oparzę to zawsze wacik nasączam spirytusem i zawsze mi pomaga
dziecka raczej bym nie smarowała no ale uważam że dla dorosłego super sprawa

ILONA co by nie mówili i tak naleza ci się brawa za natychmiastową reakcję
co do maści na blizny to NO SCAR jest super ajlepiej na allegro zakupić bo jest duża różnica w cenie, ale najlepiej gdybyś faceta na oparzeniówce zapytała,
moja koleżanka gasiła pożar i rękę poparzyła wylądowała w Siemianowicach i tam jej LINOMAGIEM między innymi kazali smarować więc ten brzuszek zamiast oliwka możesz tym smarować bo w zasadzie to parafina jest

reklama
Witam sie i ja:)
Mala wstala o 9, wlasnie jestesmy po sniadanku i ja po porannej kawce, ogladamy Cbeebies, mala co i rusz biega na mate i cos przynosi do mnie:) W nocy raz obudzila sie z takim hukiem, az sie zanosila przez chwile, ale nic jej chyba nie bolalo, raczej wygladalo to, jakby sie przestraszyla? No wiec trzeba ja bylo ponosic, poprzytulac, potem zaciagnela znow cyca i zasnela jak aniolek:)
Zaraz poszperam i poszukam weny na dzisiejszy obiadek, bo kompletnie nie wiem, co zrobic...
Acha, u nas dzis szaro, buro i ponuro, czane chmury nad nami, oj bedzie ciezki i dluuugi dzien....

Do góry