odnosnie corek-oj to przy 1 .niewiedziałam do konca i jeszcze po urodz czy Weronika czy Natalia bo np tesciowej nie poodobało sie Weronika bo ktos tam z rodziny ma to imie i jest jakas nie fajna
i stwierdziła ze będą wołac na małą Wera
i mąz jeszcze przy porodzie mowił"a moze natalia bo mama powiedziała ze ..."a ja nie dałam mu dokonczyc i pow.ze nie obchodzi mnie co jego mama mowi ja chce Weronike i juz
ale jak szedł rejestr.to tylko myslałam zeby dał jak ja chce
wrocił i mowi ze jest Kasia
myslałąm ze go udusze ale wziełam akt urodz i patrze...Weronika Natalia
przy 2 corce miała byc Maja(tak mi sie podobało)ale potem zmieniłam na Natasze
oczywiscie teraz wielkie ALE ze str mojej mamy
bo to imie ruskie,bo dałam po tej poiosenkarce urbańskiej...ze ładnie madzia i ze namowi Fabiana(mojego męża)
zaczeła nawet dzieci nastawiac-tzn bardziej Kacora bo Weronika jeszcze nie chce wiecej mowic
no a syn co>/raz powiedział ze jak dam Natasza to on nie bedzie mi pomagał bo babcia powiedziała ze to ruskie imie i ma byc madzia
nie no jeszcze tego brakuje zeby mi kazdy mowił jak mam na imie dac
wkurzyłam sie
ale bardziej wtedy gdy jak juz urodziłam i mąż poszedł zarejestr.na 2 dał Karolina
i moja mama pow.ze bedzie mowic karolcia bo jej sie to podoba a nie jakas ruska Natasza-to jej słowa
i ze będą mowic na Nia tasza-a to po slasku zn torba czy jakos tak
ja mimoi ze miezkam na sląskui NIENAWIDZE gwary sląskiej
no a jeszcze mąż był 1.11 na cm.w MIkołowie(z Mikołowa pochodzi)i odwiedził rodzicow
i tez mi tesciowa zaczeła mowic ze to ruskie imie,ze jej sie nie podoba Natasza(a mi nie mowiła tego,moze nie chciała sprawiac przykrosci?)
w kazdym razie tesc jeszcze powiedział ze dalismy ruskie jakby nie było polskih imion
a mąż na to "przyganiał kocioł garnkowi",bo tesciowa dała w ost chwili Fabian a wtedy to imie nie było jeszcze spotykane(mąż ma 33l)
no a w tym tyg jak był u nich to mowił,ze tesciowa tez powiedziała ze bedzie mowic karolcia a m.,na to"tylko nie przy Ani,bo jej sie nie podoba" a tesciowa"a co mnie to obchodzi?bede mowic jak mi sie podoba"
alez byłam wqu...na maxa
wczoraj przyj.tescie i siostra męża
tescie stali przy łózeczku,mąz z Ada siedzieli
ja tylko czekałam az powiedza imie
a tu maż ":no i co,mamao?powiedz to imie jak chcesz mowic do małej"
a tesciowa-nie powiem,bo sie Ania obrazi
hmm pewnie bym sie obraziła,pewnie było by mi przykro
niby co bede sie przejmowac imieniem ale ja uwazam ze dziecku nie powinno sie mieszac w głowie
wogole niewiem po co 2 imie?
ma na imie NATASZA na 1.i juz
i co z tego ze nawet ruskie?
bynajmniej jak dla mnie oryginalne a jesli chodzi o imiona polskie to jak dla mnie nudne są
ale tez imiona typu LENA,JULIA,AMELKA-to juz stają sie tez pospolite
oczywiscie nikogo nie urazajac
uwazam ze kazdy daje dziecku tak jak im sie podoba
i zadne babcie,ciotki,,,nie będą decydowac jak ma miec na imie
a stare imiona typu zosia,jas...mi sie nie podobają i juz
a takie zagraniczne polskiej pisowni jak npo dzesika,brajan,wanesa itd to smiesznie brzmią
ale nie wtrącam sie
kazdy ma wyrazic swoje zdanie ale nie ma prawa nikogo obrazac