reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jakie imię dla dziecka ?

A u Nas chyba jednak stanie na moim i będzie MAJA :).... jak narazie urabiam,sprzeciwów nie słyszę,propozycji innych tez nie..... więc jak urobię do końca to dam znać...czy zostalo .małż tylko udaje ze intensywnie myśli,Mowię zeby myślal bo to juz 2 mce kalendarzowe max,a misiek chodzi i gada do brzucha...Maja to ja michał twój brat:),chce zobaczyć maję-i odkrywa mi bluzkę z brzucha:)albo śpiewa piosenki.Slodziak mały:)

reklama
My zastanawiamy się nad Mają (od dziecka chciałam tak dać córce na imię), Julią (to typ mojego męża) i Agatą. Tylko przeraziły mnie statystki i ilość Maji i Julek w Polsce:(
więc może Agata Maja...

Ja z tego samego powodu (statystyki) zastanawiam się nad imieniem Jaś... A już tak się cieszyłam, jak udało mi się jakieś podobające się wszystkim imię znaleźć.

Ja tam nigdy żadnymi statystykami się nie przejmowałam :)
Dajemy takie imię jakie według nas bedzie pasowało do naszego dziecka :)

U nas tak, Michaś się prawie nikomu nie podobało
A niech się w tyłek pocałują !!
Nasze dziecko chyba to jest , prawda?

Prawda claudio :)
Ja bym się nie liczyła z niczyim zdaniem i synek miałby na imię Wawrzyniec :)
Ale dziewczynka wyszła. Kuku...:)
A od Anastazji bardziej mi się podoba Antonina - nawet się nad Antosią zastanawiałam :)

odnosnie corek-oj to przy 1 .niewiedziałam do konca i jeszcze po urodz czy Weronika czy Natalia bo np tesciowej nie poodobało sie Weronika bo ktos tam z rodziny ma to imie i jest jakas nie fajna
i stwierdziła ze będą wołac na małą Wera
i mąz jeszcze przy porodzie mowił"a moze natalia bo mama powiedziała ze ..."a ja nie dałam mu dokonczyc i pow.ze nie obchodzi mnie co jego mama mowi ja chce Weronike i juz
ale jak szedł rejestr.to tylko myslałam zeby dał jak ja chce
wrocił i mowi ze jest Kasia
myslałąm ze go udusze ale wziełam akt urodz i patrze...Weronika Natalia
przy 2 corce miała byc Maja(tak mi sie podobało)ale potem zmieniłam na Natasze
oczywiscie teraz wielkie ALE ze str mojej mamy
bo to imie ruskie,bo dałam po tej poiosenkarce urbańskiej...ze ładnie madzia i ze namowi Fabiana(mojego męża)
zaczeła nawet dzieci nastawiac-tzn bardziej Kacora bo Weronika jeszcze nie chce wiecej mowic
no a syn co>/raz powiedział ze jak dam Natasza to on nie bedzie mi pomagał bo babcia powiedziała ze to ruskie imie i ma byc madzia
nie no jeszcze tego brakuje zeby mi kazdy mowił jak mam na imie dac
wkurzyłam sie
ale bardziej wtedy gdy jak juz urodziłam i mąż poszedł zarejestr.na 2 dał Karolina
i moja mama pow.ze bedzie mowic karolcia bo jej sie to podoba a nie jakas ruska Natasza-to jej słowa
i ze będą mowic na Nia tasza-a to po slasku zn torba czy jakos tak
ja mimoi ze miezkam na sląskui NIENAWIDZE gwary sląskiej

no a jeszcze mąż był 1.11 na cm.w MIkołowie(z Mikołowa pochodzi)i odwiedził rodzicow
i tez mi tesciowa zaczeła mowic ze to ruskie imie,ze jej sie nie podoba Natasza(a mi nie mowiła tego,moze nie chciała sprawiac przykrosci?)
w kazdym razie tesc jeszcze powiedział ze dalismy ruskie jakby nie było polskih imion
a mąż na to "przyganiał kocioł garnkowi",bo tesciowa dała w ost chwili Fabian a wtedy to imie nie było jeszcze spotykane(mąż ma 33l)
no a w tym tyg jak był u nich to mowił,ze tesciowa tez powiedziała ze bedzie mowic karolcia a m.,na to"tylko nie przy Ani,bo jej sie nie podoba" a tesciowa"a co mnie to obchodzi?bede mowic jak mi sie podoba"
alez byłam wqu...na maxa
wczoraj przyj.tescie i siostra męża
tescie stali przy łózeczku,mąz z Ada siedzieli
ja tylko czekałam az powiedza imie
a tu maż ":no i co,mamao?powiedz to imie jak chcesz mowic do małej"
a tesciowa-nie powiem,bo sie Ania obrazi

hmm pewnie bym sie obraziła,pewnie było by mi przykro
niby co bede sie przejmowac imieniem ale ja uwazam ze dziecku nie powinno sie mieszac w głowie
wogole niewiem po co 2 imie?
ma na imie NATASZA na 1.i juz
i co z tego ze nawet ruskie?

bynajmniej jak dla mnie oryginalne a jesli chodzi o imiona polskie to jak dla mnie nudne są
ale tez imiona typu LENA,JULIA,AMELKA-to juz stają sie tez pospolite
oczywiscie nikogo nie urazajac

uwazam ze kazdy daje dziecku tak jak im sie podoba
i zadne babcie,ciotki,,,nie będą decydowac jak ma miec na imie

a stare imiona typu zosia,jas...mi sie nie podobają i juz

a takie zagraniczne polskiej pisowni jak npo dzesika,brajan,wanesa itd to smiesznie brzmią
ale nie wtrącam sie

kazdy ma wyrazic swoje zdanie ale nie ma prawa nikogo obrazac

Kashyaa - Jaś jest ładnie :-) wiem z autopsji :-D

a drugi będzie prawdopodobnie albo Bartosz, albo Wojtek, albo Krzyś
ale pewnie Bartosz...

U nas zadnej Mai w okolicy nie ma.Rodzina duza kupa dzieciaczków bo braci ciotecznych męza o tym samym nazwisku co nasze jest czterech i w sumie mają 6 stkę dzieci. więc patrzymy aby się nie powtarzalo bo np.2 michalów o tym samym nazwisku-to tak nie bardzo,później nie wiadomo o którego chodzi:)-tak było z synkiem,a panienka jest jedna więc mamy pole do popisu:) bo nikomu jeszcze się nie udało:)he he
I chcieliśmy na m:) bo nasza trójka na m to i malutka tez będzie.
Dziewczyny a jak się odmienia poprawnie to imię bo spotkałam sie z 2 wersjami: 1 Mai (tak miałam napisane w kalendarzu),a 2:Maji,czy obie prawidłowe:)

Ja tez statystykami się nie przejmowałam i ie przejmuję ważne aby nam się podobało:)
Kashyaa-a Jasiek-to takie słodkie to zdr0bnienie,Adaś też ładne kojarzy mi się z takimi grzecznymi chlopcami -aniołkami:)

Ostatnia edycja:
reklama
ja już naprawdę nie wiem, jak dać małej na imię. Im więcej szukam tym bardziej jestem zakręcona. Małż ostatnio pod nosem mruczał NICOLA. Może i warto by przy tym zostać, skoro na nazwisko mamy Szmidt, a może to już za bardzo niemieckie się wydaje? Co o tym myślicie?

Do góry