reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Kącik małego smakosza

a my nadal na samym mleczku:) Jeszcze z tydzien poczekam i zaczynamy ze sloiczkami. Pytan co do jedzenia mam mnostwo:
powiedzcie mi na przyklad, te kaszki i kleiki to tak na prawde po co sie wprowadza?Zeby dziec sie lepiej najadl? No a jak juz wprowadzicie, to juz samego mleczka nie podajecie? Czyzaczac od kaszki czy kleiku?
I pytanie odnosnie soczkow? Czy ich wprowadzanie jest niezbedne? Bo ja bym nie chciala przyzwyczajac malej do picia sokow. Wole zby wode pila. Czy owocki w deserkach wystarcza czy jednak trzeba soki?
Bosze, musze w koncu znalesc dobrego pediatre!

reklama
dziewczynki pytam was, bo wy już dajecie maluszkom kaszki kleiki i inne pierdoły. ;p
czy gluten mogę wprowadzać bez konsultacji z pediatrą. i np sinlac mogę dać? chciałabym też małemu spróbować dać kaszkę, ale bezmleczną. z jakich firm są?
aaa i może lolisza podpowie jak to jest z żywieniem dzieci ze skazą? podbno mój ma na stówe nie jestem pewna, ale wolę uważać

a ja jeszcze chce spytac jakie lyzeczki/miseczki polecacie? Bo ja dopiero przed zakupami takowymi jestem:)
I czy butelke Lovi to mozna bez smoczka kupic albo od razu ze smoczkiem trojprzeplywowym, bo ja same 0+ widze

dziewczynki pytam was, bo wy już dajecie maluszkom kaszki kleiki i inne pierdoły. ;p
czy gluten mogę wprowadzać bez konsultacji z pediatrą. i np sinlac mogę dać? chciałabym też małemu spróbować dać kaszkę, ale bezmleczną. z jakich firm są?
aaa i może lolisza podpowie jak to jest z żywieniem dzieci ze skazą? podbno mój ma na stówe nie jestem pewna, ale wolę uważać
Strip -jak karmisz piersią to z wprowadzaniem nowości u dziecka ze skazą poczekaj do skończenia 6 miesiąca.
ja już to przerabiałam u starszej i teraz młodsza też ma skazę .kaszki dawałam bezmleczne ale robione na mleku(bebilon pepti).
No i początkowo jabłuszko i takie dania jednoskładnikowe- i trzeba obserwować !
Fajne są obiadki z hippa- bo mają znaczek A jak są mało alergizujące!

a my nadal na samym mleczku:) Jeszcze z tydzien poczekam i zaczynamy ze sloiczkami. Pytan co do jedzenia mam mnostwo:
powiedzcie mi na przyklad, te kaszki i kleiki to tak na prawde po co sie wprowadza?Zeby dziec sie lepiej najadl? No a jak juz wprowadzicie, to juz samego mleczka nie podajecie? Czyzaczac od kaszki czy kleiku?
I pytanie odnosnie soczkow? Czy ich wprowadzanie jest niezbedne? Bo ja bym nie chciala przyzwyczajac malej do picia sokow. Wole zby wode pila. Czy owocki w deserkach wystarcza czy jednak trzeba soki?
Bosze, musze w koncu znalesc dobrego pediatre!

Kaszki i kleiki przygotowują jelita na trawienie pokarmów stałych. I przy okazji dają większe i dłuższe uczucie sytości. Justyna je kleik albo kaszkę rano, koło 10 a potem zasypia, nie dostaje tego zamiast mleka tylko do mleka. A często jest tak, że samego mleka zjada więcej, a jak daję kleik czy kaszkę to trochę mniej, bo szybciej się naje. Proponuję zacząć od kleiku i to kukurydzianego (nie zapiera), jest delikatniejszy od kaszek, dosypując tak 1 do 2 miarki, do normalnie przygotowanego mleka w butelce, spróbować smoczek z 3 dziurkami, a jak nie będzie lecieć to najmniejszy przepływ na trójprzepływowym. potem ilość zwiększyć stopniowo do 4-5 miarek, równocześnie zwiększajac przepływ na smoczku trójprzepływowym. Jak załapie o co chodzi, to spróbuj tak samo wprowadzic kaszki bezmleczne na mleku które Mała je.

Co do soków to ja Małej też nie podaję. Wolę żeby piła wodę albo ewentualnie herbatkę (choć są słodzone wrrrr...), a witaminy ma ze słoiczków (jak je zacznie jeść!!!). Soki może za jakiś czas...

a ja jeszcze chce spytac jakie lyzeczki/miseczki polecacie? Bo ja dopiero przed zakupami takowymi jestem:)
I czy butelke Lovi to mozna bez smoczka kupic albo od razu ze smoczkiem trojprzeplywowym, bo ja same 0+ widze

No butelki Lovi z 3-przepływowym nie kupisz... Musisz osobno. Polecam kupić coś takiego:
[URL="http://bejbi.eu/sklep/lovi-canpol-lovi-butelka-wielofunkcyjna-230ml-p-7756.html"]LOVI - butelka wielofunkcyjna 230ml z
i do tego dokupić trójprzepływyowy, a łyżeczka przyda się do karmienia.

Miseczke wybierz jakąś co Ci się najbardziej podoba, ale z atestami żeby była, a łyżeczkę poleca się jak najbardziej płaską w kształcie.

Ostatnia edycja:
Strip,a kiedy macie wizyte u pediatry?Bo my 16,to jakby co,to Ci napiszę,co i jak,bo będę wypytywac-nasze dziecka jednakowe-alergicy.Na Sinlac dostaliśmy zezwolenie bez problemu już dawno ,bo to specjalny produkt dla właśnie takich "skazowców" jak nasze .Już kupiłam i chyba niedługo zdecyduję się dać....Kaszkę ryżową widziałam z Bobovity,ale pewnie są różnych firm.A,zauważyłam,że danie ziemniaczki ze szpinakiem z Hippa ma w składzie smietankę,a to zBobovity jest "bezpieczne",bo ma jako dodatek sok jabłkowy.

no etykietyy czytam dokladnie.
u nas jablko jes i gruszka- bez problemow brzuszkowych sie obylo i raz dynia z ziemniaczkiem. ale chce malego do butli zachecic jest jakas kaszka jablkowa zeby na pepti mozna bylo zrobic i dodac swojego mleka np? a sinlac to jak podawac z mlekiem, sam?

reklama
moja córa tez skazowa, ja daje sinlac łyżeczką, robię taką konsystencje jak w słoiczkach i do tego troszke jabłka. i takie mamy sniadanko:) jemy tez zupke warzywną, jabłko z jagodami, i śliwkę na lepszą kupę. ale ja juz sama nie wiem czy dobrze robie, co by nie zjadła to i tak ma powracającą wysypke na buzce, do tego na udzie tez malutka plamka taka o srednicy 3 mm. ale jak była na samym pepti to tez te place były cały czas i wez tu człowieku bądz mądry

Do góry