reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Dziewczyny, macie jakiś fajny przepis na ciasto wielkanocne? Tylko, żeby to było coś prostego, bo ja do ciast mam lewe ręce - najlepiej mi wychodzi zawsze zakalec :) Aczkolwiek odkąd dostaliśmy, a właściwie Pola - Thermomix to trochę lepiej mi cukiernictwo idzie, ale do takiej wprawy jaka mam w gotowaniu to mi jeszcze duużo brakuje :) A tak sobie pomyślałam, że zamiast kupować to fajnie by było coś zrobić i do dwóch rodzin (mojej i męża) coś 'swojego' przynieść..

Miałam podac przepis na barszcz biały:)
Potrzebne będą:
Wędzonka ( może być boczek, szynka wędzona , polęcdwica wędzona itp) - spory kawałek
ziemniaczki
1 cebula
chrzany łyżeczka
śmietana
opcjonalnie majeranek
i najważniejszy ZAKAWAS :)
Ziemniaczki trzeba pokroić w kostkę (ilosć według uznania), cebulkę przekroić na pół i obydwie połowki "przypalić" palniku ( ja kładę na najmniejszym i włączam gaz) Do garnka z wodą wrzucam wędzonkę w całości , ziemniaki i cebulkę Gotuję aż ziemniaki będą baaardzo miękkie ( ale na prawde bardzo miękkie nawet powiedziałabym że lekko rozgotowane. Nie przejmować się proszę tym bo jak się wleje zakwas to na ziemniakach zrobi się "glazura" i będą przepyszna na zewnątrz chrupkie a wewnatrz mięciutkie rozpływające się w ustach) Jak ziemniaki juz są ok wlewam zakwas i gotuję 10 -15 minut. Wyjmuję wędzonkę i kroję w kosteczkę i wrzucam spowrotem Barszcze doprawiam sola pieprzem i sporą ilościa śmietany i chrzanu łyżeczkę . Można także dodać majeranku
Na koniec do ganka wrzucam 2 łyzki masła prawdziwego. Podaję z białą kiełbaska oddzielnie ugotowaną:)
Co do zakwasu. Ja mam swój ale na 5l garnek jak kupny będziecie miały to 2 butelki:)
Kuniec:p

My śniadanie wielkanocne jemy u siebie a na obiad idziemy do rodziców więc sobie barszcz biały daruje, chyba zrobię jedynie sałatkę jarzynową do tego święconka no i babka. Znalazłam też niewykorzystaną puszkę z makiem (chyba z wigilii :-D ) znacie jakiś przepis na smaczny makowiec??

Jeśli chodzi o barszcz biały to ja robię z tego przepisu szybko i smacznie

Wielkie Żarcie - Przepis - Barszcz biały bardzo łatwy

My śniadanie wielkanocne jemy u siebie a na obiad idziemy do rodziców więc sobie barszcz biały daruje, chyba zrobię jedynie sałatkę jarzynową do tego święconka no i babka. Znalazłam też niewykorzystaną puszkę z makiem (chyba z wigilii :-D ) znacie jakiś przepis na smaczny makowiec??

Jeśli chodzi o barszcz biały to ja robię z tego przepisu szybko i smacznie

Wielkie Żarcie - Przepis - Barszcz biały bardzo łatwy

kwasek cytrynowy.... - toż to rozbój w biały dzień:)

Dziewczyny, macie jakiś fajny przepis na ciasto wielkanocne? Tylko, żeby to było coś prostego, bo ja do ciast mam lewe ręce - najlepiej mi wychodzi zawsze zakalec :) Aczkolwiek odkąd dostaliśmy, a właściwie Pola - Thermomix to trochę lepiej mi cukiernictwo idzie, ale do takiej wprawy jaka mam w gotowaniu to mi jeszcze duużo brakuje :) A tak sobie pomyślałam, że zamiast kupować to fajnie by było coś zrobić i do dwóch rodzin (mojej i męża) coś 'swojego' przynieść..

Może u mnie na blogu cos wpadnie Ci w oko:)
http://www.mojeslodkiepiekielko.blogspot.com/

reklama
Do góry